Kanadčani prek Nemcev znova na svetovni tron, Latvijci presegli sami sebe

Hokej 28. Maj 202322:05 0 komentarjev
kanadska hokejska reprezentanca
Foto: Profimedia

Svetovno prvenstvo elitne skupine v hokeju na ledu se je končalo z veliko zmage Kanade. Javorjevi listi so v finalu s 5:2 premagali Nemce, odločilna je bila zadnja tretjina, ki so jo dobili s 3:0. Zanj je to že 28. naslov prvakov. Tretje mesto je pripadlo Latviji, za katero je to prvo odličje v zgodovini. V Tampereju je v tekmi za bron po podaljšku s 4:3 premagala ZDA.

Kanadčani v finalu v Tampereju niso dovolili presenečenja. Čeprav v skupinskem delu tekmovanja niso navdušili, so znova pokazali, da se znajo zbrati v ključnih trenutkih tekmovanja. Najprej so v četrtfinalu v ponovitvi zadnjih treh finalov svetovnih prvenstev s 4:1 premagali domačine Fince, nato v polfinalu s 4:2 še Latvijce. Za konec so bili boljši še od Nemcev, ki so se dobro upirali vse do zadnje tretjine, ki pa je s kar 3:0 pripadla Severnim Američanom. Ti so se lahko veselili 28. naslova svetovnih prvakov.

Nemci so lov na svojo prvo zlato kolajno (z drugim mestom so izenačili svoj najboljši rezultat na prvenstvih) začeli odlično, saj so v osmi minuti prek Johna Jasona Peterke tudi povedli. Kanadčani so odgovorili le tri minute pozneje, ko je rezultat poravnal Samuel Blais.

Druga tretjina je ponudila zelo podobno sliko, v katerih so evropski hokejisti še enkrat skočili v vodstvo, ko je v 34. minuti zadel Daniel Fischbuch. Kanada je spet izenačila še pred odmorom, številčno premoč je v 38. minuti izkoristil Lawson Crouse.

V zadnjem delu pa so javorjevi listi na ledu prevladovali. Blais je v 45. minuti zadel za prvo vodstvo na tekmi, v 52. minuti pa je zadel še kapetan Tyler Toffoli in zelo je zadišalo po 28. zvezdici. Nemci so poskusili še brez vratarja, kar pa je že v začetku 59. minute izkoristil Scott Laughton in veliko slavje se je lahko začelo.

Latvija presenetila ZDA

Latvijci so že z uvrstitvijo v polfinale spisali pravljico, ki pa so jo v polfinalu končali prav novopečeni svetovni prvaki. Toda Latvijcem je uspelo postaviti piko na i, z zadetkom Kristiansa Rubinsa v 62. minuti so prišli do sploh prve medalje v zgodovini te države.

Američani, ki so v zadnjem desetletju štirikrat osvojili bron, so tokrat ostali praznih rok, čeprav so kot edina ekipa na SP predtekmovanje končali brez poraza.

Veselje Latvijcev po zgodovinski kolajni. Foto: Profimedia

Na SP, ki je potekalo v Tampereju in Rigi, je nastopila tudi Slovenija, a je po zadnjem mestu v predtekmovalni skupini v Latviji izpadla v nižji rang tekmovanja. Z Latvijo, dobitnico bronaste kolajne, so risi minimalno izgubili (0:1). Novo uvrstitev med elito bodo Slovenci lovili na SP divizije I (skupina A), ki ga bo konec aprila in v začetku maja 2024 gostil Bolzano.

Svetovno prvenstvo v hokeju

Nedelja, 28. maj:

FINALE

Kanada – Nemčija 5:2 (1:1, 1:1, 3:0)

TEKMA ZA TRETJE MESTO

ZDA – Latvija 3:4 po podaljšku (2:2, 0:0, 1:1, 0:1)

Spored danes – najnovejše dogajanje na športni sceni!