Začetek priprav z le enim ciljem: vrnitvijo med elito

Hokej 11. Apr 202219:30 0 komentarjev
Matjaž Kopitar je varovance zbral na Bledu.

Slovenska hokejska reprezentanca se je danes zbrala na Bledu in pod vodstvom Matjaža Kopitarja začela tritedenske priprave na domače svetovno prvenstvo skupine A, divizije I. To bo po dveh letih prestavitev v Tivoliju vendarle organizirano, čeprav tudi tokrat ni šlo brez sprememb.

Glavni in največji izziv za organizatorje je po besedah Matjaža Rakovca, predsednika Hokejske zveze Slovenije (HZS), predstavljal finančni zalogaj. Zaradi izključitve Rusije in Belorusije iz tekmovanj pod vodstvom Mednarodne hokejske zveze sta Avstrija in Francija skočili med elito, risi pa so ostali brez najbolj atraktivnih tekmecev.

Odločitev bi lahko bila veliko slabša

“Zopet smo bili pred novim izzivom. Po dveh odpovedih bomo zdaj organizirali, kot kaže brez omejitev. Zaradi izključitve Rusije in Belorusije je naša skupina okrnjena, zato le pet članov. Litva iz skupine B, divizije I. Slovenija ima štiri tekme, prilagojen program,” je dejal Rakovec, generalni sekretar krovne zveze Dejan Kontrec pa je pripomnil:

Dejan Kontrec.

“Bilo je velik izzivov, saj takšne spremembe pomenijo veliko dela. Vse države morajo namreč potrditi urnike tekem in treningov, a na koncu je bilo za Slovenijo sprejet dober kompromis glede urnika. Z Madžari in Korejci, najvišje rangiranima ekipama, igramo na koncu. Je bilo pa na pladnju veliko več slabših možnosti, da bi organizirali turnir, kjer nihče ne bi napredoval. Tako pa smo dosegli, da ostane približno tako, kot je bilo, s tekmo manj. Tukaj nam je šla na roko tudi pogodba, ki jo IIHF ima, da med elito ne sme igrati manj kot 16 moštev.”

Prijateljske tekme Slovenije pred SP

19. april: Madžarska

21. april: Japonska

22. april: Romunija

28. april: Italija

30. april: Francija

Čaka se le še nekaj hokejistov

Besedo je dobil tudi selektor Matjaž Kopitar. Ta teden bo po njegovih besedah zelo naporen, saj bodo treningi na Bledu dvakrat na dan. Nato sledita še dva tedna s petimi prijateljskimi tekmami, zadnja bo 30. aprila proti Franciji. Zadovoljen je, da je večina igralcev že zbrana, manjkajo le še trije hokejisti iz Nemčije, Anže Kuralt iz Fehervarja in hokejisti Jesenic.

“Spremljamo tudi, kako se bo končalo za Anžeta Kopitarja v ligi NHL in Jana Drozga v ligi AHL, ko bo jasno kaj več, bomo tudi povedali kaj več. Je pa pred nami najtežji del priprav, saj imamo veliko število igralcev, zato se moramo dobro organizirati. Utrujenost proti koncu tedna bo vse večja.”

Vzdušje v garderobi je super

Razkril je, da od povabljenih zraven ne bo Andreja Tavžlja in Žige Pavlina, ki sta sodelovanje zaradi izčrpanosti zavrnila, prav tako bo zaradi poškodbe manjkal Kristjan Čepon. Bo pa po štirih letih zaradi izkušenj spet zraven Mitja Robar, ki je v tej sezoni priložnost dobil pri ljubljanski Olimpiji in jo tudi izkoristil.

“Vzel sem si nekaj pavze. Ta sezona je bila nepričakovana, tega nisem načrtoval. Prejel sem povabilo s strani Matjaža, to se mi zdi en lep zaključek. Z veseljem sem se odzval, super je spet videti fante ob taki zgodbi. Že na prvem treningu sem dobil nazaj 15 let stare občutke,” je dejal 38-letni Mariborčan.

Mitja Robar.

Veliko bolj stalen obraz v ekipi pa je napadalec Robert Sabolič. Na tem turnirju bo Slovenija v vlogi favorita, za razliko od lanskega olimpijskega turnirja na Norveškem, ko je ta pripadla Norveški in Danski. Tam risi niso bili uspešni.

“Na turnirju bodo malo drugačne vloge. Nazadnje nismo bili mi favoriti, ni se nam poklopilo. Tokrat smo, turnir je doma. Vemo, kaj se pričakuje. Ne bo izgovorov. Po nekaj letih bo spet prvenstvo. Zraven je nekaj mladih fantov, vzdušje je super,” je pripomnil 33-letni Jeseničan.

Nazaj v elito peljeta prvi dve mesti

Skozi besede vseh akterjev, prisotnih na novinarski konferenci, je jasno, kakšen cilj bo reprezentanca zasledovala v začetku maja (od 3. do 8.): uvrstitev na eno od prvih dveh mest, ki prinašata selitev med elito.

Tekme Slovenije na SP:

3. maj: Litva

4. maj: Romunija

6. maj: Madžarska

8. maj: Južna Koreja

Vse tekme bodo v hali Tivoli ob 19. uri.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!