Kranjski hokejski praznik z napako

Hokej 3. Apr 20229:00 1 komentar
Lani finalni, letos polfinalni obračun. Olimpija danes gostuje v Kranju. Foto: Uroš Skaza

Dvorana Zlato Polje v Kranju še nikoli ni gostila tako pomembne hokejske tekme kot sinoči. Triglav je namreč na domačem ledu v prvem obračunu finala državnega prvenstva tekmoval z Olimpijo, majhna tribuna v montažni hali pa je bila premajhna za vse, ki so si želeli hokejski dogodek leta v gorenjski prestolnici ogledati v živo.

Za edini negativni vidik je poskrbel pogled na semafor po koncu 60 minut, ki je kazal na visoko zmago ljubljanskih gostov (0:7). Uspeh Olimpije ni bil pod vprašajem niti minuto, pa čeprav je bilo po prvi tretjini le 1:0 za zmaje. Na premoč kaže predvsem razmerje strelov (56:15 za Olimpijo), a vse skupaj ni pokvarilo dobrega vzdušja. Očitno ima Kranj več hokejskih navdušencev, kot na tekmah lige IHL po navadi kaže obisk. Dodatno draž so prispevali tudi gostujoči navijači, ki so po tekmah v Beljaku svoj ljubljeni klub podprli tudi na veliko manj prestižnem dvoboju na Gorenjskem.

Financ za nivo višje ni

Kljub visokemu porazu so si domači orli po koncu zaslužili gromek aplavz svojih privržencev, z njihovim pristopom pa je bil zadovoljen tudi glavni trener Gorazd Drinovec.

“Zavedali smo se, da je Olimpija boljše moštvo. So profesionalci, predvsem pa so zelo hitri. Pri drsanju, pri reakcijah … Čez teden smo se mirno pripravljali na ta dvoboj, naredili dobro videoanalizo. Sploh v prvi tretjini nam je dobro uspevalo zapirati poti do našega gola, v obrambi smo dobro stali. V drugi je bilo nekaj več nepozornosti in Olimpija je to takoj kaznovala. Ta je zasluženo zmagala, a čestitke tudi mojim igralcem, ki so se borili do zadnjega atoma moči. Predvsem pa me veseli veliko število gledalcev, morda je bilo za nekatere naše hokejiste to tudi breme. A to mora biti spodbuda, uspeli so se sprostiti in se borili do konca,” je dejal kranjski strateg.

Foto: Uroš Skaza

Večkrat je poudaril, da je že prvi finale v zgodovini kluba za Triglav velik uspeh, zato so šli v tekmo sproščeno. Takšen pristop pričakuje tudi v torek na drugi tekmi v Ljubljani. “V Tivoliju je igrišče večje. Spet nas čaka videoanaliza, skušali bomo narediti še kaj več kot tokrat. Želimo si vsaj takšne podpore kot danes. Na vsaki tekmi. Naj navijači spodbudijo naše fante, ki si to zaslužijo, saj puščajo srce na ledu. Čaka nas še finale v ligi IHL. Ne glede na izid v torek se moramo osredotočiti na soboto, ko nas čaka prva tekma proti Slaviji. Tradicionalni derbi, kjer lahko vsak zmaga. Želimo mi spet uspeti, tako kot lani,” je še dodal Drinovec in izpostavil, da Triglav trenutno nima denarja za preboj v alpsko ligo.

Pomembna izkušnja za mlade

Eden najizkušenejših hokejistov na ledu je bil Anže Terlikar. Nekdanji član Jesenic pri 41 letih še vedno vztraja pri igranju hokeja. »Pred sezono si nisem zamišljal, da bom igral v finalu DP. A tako se je razpletlo. Lepo, ampak na žalost težko konkuriramo Ljubljančanom,« si oči pred realnostjo ne zatiska šestkratni državni prvak.

Foto: Uroš Skaza

“Vidi se razlika, da Olimpija nastopa dve ligi višje. Lepo je bilo videti vzdušje, da je tudi tribuna v Kranju enkrat polna. To ni klasičen derbi za finale, pa vendar. Izkušnja za mlade, da doživijo takšen dogodek, ki ga morda ne bodo nikoli več. Lepa zgodba, zmanjkal je le častni gol za spodbudo,” je še pripomnil rojeni Kranjčan. Tudi za torek načrtuje neobremenjeni pristop, saj Triglav nima kaj izgubiti. O nadaljevanju kariere pa še ni razmišljal: “Že večkrat sem rekel, da sem končal, pa sem nato vsako leto spet zraven.”

Foto: Uroš Skaza

Ponoviti to tudi v torek

Po porazu na sedmi tekmi četrtfinala proti Beljaku je bil trener Olimpije Mitja Šivic precej drugače razpoložen kot sinoči. Pred predstavnike medijev je stopil nasmejan. “Zelo sem zadovoljen. S fanti smo dobro trenirali že v ponedeljek in torek, po prosti sredi pa zares odlično v četrtek in petek. Iskreno sem navdušen zaradi pristopa. Od prve do zadnje minute smo bili ’na prstih’, taki, kot moramo biti. Vedeli smo, da je kakovost na naši strani. Drsanje, dvoboji, odgovornost … Vse je bilo na najvišjem možnem nivoju. Še eno takšno tekmo moramo ponoviti v torek. Nekaj je liga ICE, nekaj je derbi proti Jesenicam, nekaj pa tekme proti Triglavu. Ampak tokrat smo bili verjetno bolj resni kot na prvem derbiju polfinala na Jesenicah. Res sem zelo zadovoljen, s fanti imamo dober odnos. Želim si, da ga ohranimo tudi na zadnji tekmi. Čestitke, ni lahko biti tako resen in odgovoren,” se je razgovoril glavni mož stroke pri ljubljanskem kolektivu.

Foto: Uroš Skaza

Zadovoljen je bil predvsem s pristopom tujcev (Leclerc in Piche sta dosegla po dva gola), na zadnji tekmi pa si želi predvsem veliko navijačev, ki bi njegove igralce nadgradili za uspešno sezono.

Izpolniti klubski cilj, nato naprej

Velik izziv je bilo nastopanje v finalu DP po koncu mednarodne sezone tudi za Sebastiena Picheja. Izkušeni kanadski branilec je bil kljub temu eden od junakov obračuna v Kranju: “Vseeno se je treba dobro pripraviti. Še vedno so hokejisti, hokejska ekipa, ki si želi zmage. Igrali so dobro, njihov vratar je bil odličen. A mi smo nastopili v svojem slogu in to kaže rezultat.”

Foto: Uroš Skaza

“Po porazu na sedmi tekmi smo dobili pet prostih dni, da smo se mentalno zbrali. Vsak pri sebi. To je bilo zelo pomembno, saj smo imeli čas, da smo zbrali misli. V ligi ICE smo res izpadli po sedmih tekmah, a glavni cilj je državno prvenstvo. Manjka nam le še ena zmaga pred domačimi navijači, da dvignemo še drugo slovensko lovoriko, tisto, kar si želimo že od začetka sezone,” je poudaril 34-letnik in razkril, da se o podaljšanju pogodbe z Olimpijo še ni pogovarjal. Bo pa vse odvisno od ponudbe vodilnih mož s Celovške 25.

Fotogalerija s tekme v Kranju:

Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Tomaž Trelc je navdušil Sebastiena Picheja. Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje