Ni časa, da bi se smilili sami sebi

Hokej 7. Mar 20245:30 0 komentarjev
Olimpija Jesenice
Foto: HKO/Domen Jančič

Jutri se bo s prvo tekmo v seriji na štiri zmage začel finale državnega prvenstva v hokeju na ledu. Tekmeca bosta večna rivala Olimpije in Jesenice, prednost domačega ledu pa pripada Ljubljančanom. Zanimivo bo videti, kako se bosta obe ekipi spopadli z razočaranjem po koncu mednarodne sezone.

Zadnje dejanje klubskega hokeja v Sloveniji bo znova finale državnega prvenstva. Po lanskem eksperimentu, ki v hokejski javnosti ni bila sprejeta z odobravanjem in smo prvaka dobili že sredi januarja, se odločitev o državnem prvaku spet vrača v ustaljen termin. Na konec mednarodne sezone obeh finalistov.

Imeni klubov na zadnji stopnički nista presenetljivi, za naziv najboljšega bosta spet igrala Olimpija in Jesenice. Če so Ljubljančani prepričljivo dobili prvi in drugi del DP, pa so si Jesenice mesto v finalu zagotovile šele na zadnji tekmi, prav na derbiju v Tivoliju.

In tam bo tudi prva tekma, jutri ob 19.15 bo padel plošček. “Finale državnega prvenstva je finale DP, ima dobro tradicijo. Veselimo se serije na štiri dobljene zmage, da bo to prava serija. O favoritu se ne rabimo pogovarjati. Olimpija je izrazit favorit, mi pa bomo, tako kot na obeh derbijih v tej sezoni, igrali v vlogi underdoga. Seveda pa bomo skušali iztržiti čim več,” pravi trener Jesenic Gaber Glavič.

Nekdanji vratar je prepričan, da je pet dni več, ki so po koncu sezone v alpski ligi imeli železarji, zanemarljivih. “Oboji smo imeli čas, da smo se po zadnji tekmi spočili. V teh petih dneh neke dodatne priprave nismo mogli delati, saj takrat nismo vedeli, kdaj bo Olimpija končala s sezono. Ko se je to zgodilo, smo dobili signal, kdaj sploh bo finale. In takrat smo začeli s pripravo,” še dodaja Glavič.

Gaber Glavič
Foto: Aleš Fevžer

Ponoviti predstavi z obeh letošnjih derbijev

Gorenjci so tekmovanje v AHL končali prej, kot bi si želeli. Pot še vedno aktualnih prvakov tega tekmovanja se je končala po drugem delu, ki so ga Jesenice končale na tretjem mestu kvalifikacijske skupine A. “Zaključek ni bil nikomur všeč, a to je del športa. To skušamo pustiti za sabo in se osredotočiti na finale DP,” se na razočaranje pretirano ne ozira Glavič. Podobno kot ne na sredino poročanje EkipeSN, da naj bi se v preteklih dneh v klubu soočali z bojkoti treningov nekaterih igralcev članske ekipe. “Vse je bilo povedano v klubskem sporočilu, ni treba vsega še enkrat potrjevati.”

Tekmeca sta na letošnjih dveh tekmah izenačena po zmagah. Decembrski derbi je v Podmežakli dobila Olimpija (4:3), na januarskem so bili v Ljubljani po kazenskih strelih (5:4) boljši Jeseničani.

“Zagotovo se bomo skušali temu približati. Glede na to, da ekipa ni enaka, bomo naredili nekaj sprememb, saj jih bomo morali. Cilj bo, da ponovimo takšno igro pa tudi tisto z Jesenic, ko smo bili prav tako vsaj enakovredni,” si Glavič želi podobne predstave kot v Tivoliju, ko so železarji še v 55. minuti vodili s 4:1, na koncu pa osvojili dve točki po loteriji.

Jesenice
Foto: Aleš Fevžer

Dober mentalni test

Če motivacija in energija Jesenic na derbijih ni vprašljiva, pa v tem pogledu več dela čaka trenerja Olimpije Upija Karhulo. “Je, kot je. Ni normalno, da po koncu glavne sezone, predvsem pa po velikem razočaranju, igramo še državno prvenstvo. Za nas bo to dober mentalni test. Kako občutke iz lige ICE dati na stran in se osredotočiti na te tekme. Fantje so profesionalci, plačani za to. S tem se moramo soočiti,” Finec ni preveč navdušen nad sistemom DP v Sloveniji.

“Motivacija bi morala bi biti na najvišjem nivoju. Odkar sem trener Olimpije, smo z njimi nekajkrat igrali in videl sem, kako so oni motivirani. Igralci na ledu in na tribunah. Vem, da je to velikega pomena tudi za ljudi v Ljubljani. Moramo se izenačiti s to energijo,” še dodaja Karhula, ki se bo osredotočal predvsem na svoje varovance.

Upi Karhula
Foto: Aleš Fevžer

Ni bilo in ne bo lahko

Olimpija je sezono v ligi ICE končala v kvalifikacijah za končnico, na odločilni tekmi s Pustertalom je gol prejela v 75. minuti in ostala brez četrtfinala.

“Vzdušje po vrnitvi v garderobo je bilo dobro Ne bom lagal, ne bo lahko po dolgi sezoni v ligi ICE, sploh ko smo bili blizu končnici. To je bilo osebno razočaranje za fante, pa tudi za ekipo. Tudi zame, težko mi je bilo. Serijo s Pustertalom smo izgubili na prvi tekmi, kot da ne bi bili pripravljeni. Upam, da smo se naučili lekcijo. Ni lahko prenesti tega. Ne vem, kako so to prenesli na Jesenicah, tudi zanje se sezona ni izšla po željah. Videli bomo v petek, kdo bolje brzda čustva. Po navadi ni tako, da bi se morali tako hitro pobrati po razočaranju. A nimamo tega luksuza, ni časa, da bi se smilili sami sebi,” še pravi Karhula.

Tudi finski strateg pa pet dni več počitka za Jeseničane ne vidi za ključno razliko med tekmecema. “Morda bo to prednost na začetku serije, a na koncu ne bo odločala. Če bi bila samo ena tekma, morda, tako pa ne,” še zaključuje.

Olimpija
Foto: Aleš Fevžer

Spored finala državnega prvenstva:

Petek, 8. marec:
SŽ Olimpija – Sij Acroni Jesenice

Nedelja, 10. marec:
Sij Acroni Jesenice – SŽ Olimpija

Torek, 12. marec:
SŽ Olimpija – Sij Acroni Jesenice

Petek, 15. marec:
Sij Acroni Jesenice – SŽ Olimpija

Morebitne tekme:

Nedelja, 17. marec:
SŽ Olimpija – HDD Sij Acroni Jesenice

Torek, 19. marec:
Sij Acroni Jesenice – SŽ Olimpija

Petek, 22. marec:
SŽ Olimpija – Sij Acroni Jesenice


Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!