Argentinsko veselje in mehiško razočaranje v Katarju

Katar 2022 1. Dec 20229:57
Foto: guliverimage

Mehiška nogometna reprezentanca je na zadnji tekmi skupinskega dela svetovnega prvenstva v Katarju zmagala, a doživela velik poraz. Prvič po letu 1978 se ji ni uspelo prebiti v izločilne boje mundiala.

Mehika je največje uspehe doživela na dveh domačih prvenstvih. Leta 1970 in 1986 se je prebila v četrtfinale mundiala. Leta 1990 ni nastopila, od leta 1994 pa se je sedemkrat zapored uspela prebiti v osmino finala. Vse do leta 2022. V Katarju so namreč prvič po 44 letih svetovno prvenstvo končali po skupinskem delu.

Kljub zmagi z 2:1 proti Savdski Arabiji je bila na koncu boljša Poljska, ki je na zadnji dan izgubila proti Argentini z 2:0. Odločala je namreč gol razlika. Mehičani so za napredovanje potrebovali še en zadetek, za nameček pa so ga v sodnikovem dodatku še prejeli. Veliko razočaranje za reprezentanco, ki je navajena napredovanja v izločilne boje.

Foto: guliverimage
Foto: guliverimage
Foto: guliverimage
Foto: guliverimage
Foto: guliverimage

‘Poraz’ na svetovnem prvenstvu je s klopi odnesel selektorja Gerarda Tato Martina. Trener, ki je visel že pred prvenstvom in ki ga številni navijači želeli niso želeli na selektorskem mestu mehiške reprezentance, je odstopil s položaja, verjetno pa je bila odločitev obojestranska. “Za vso to frustracijo in razočaranje, ki ga čutimo, sem najbolj odgovoren jaz in za to prevzemam vso odgovornost. Z zadnjim sodnikovim žvižgom se je iztekla tudi moja pogodba,” je po tekmi na stadionu Lusail povedal 60-letni trener, ki je izbrano vrsto iz dežele Aztekov vodil od leta 2019.

Mehiški mediji ob tem poročajo, da je bil prvotni načrt na mehiški zvezi, da Argentinec Martino ekipo vodi še štiri leta, ko bo Mehika skupaj z ZDA in Kanado gostila naslednje SP. Največji uspeh trenerja z reprezentanco je tako zmaga na zlatem pokalu leta 2019.

Poraza nekateri mehiški navijači niso sprejeli najbolje:

Toliko bolj zadovoljni sta bili ekipi pa drugi tekmi skupine C. Argentina je z 2:0 ugnala Poljsko, obe reprezentanci pa sta se uvrstili v osmino finala tekmovanja. Argentino v naslednjem krogu tako čaka Avstralija, Poljska pa se bo pomerila proti aktualnim svetovnim prvakom Francozom.

Argentinci so po šoku v prvem krogu, ko so Lionela Messija in druščino z 2:1 premagali nogometaši Savdske Arabije, dodobra pozabili na sramotni poraz. Navijači so po zmagi nad Poljsko in zagotovitvijo prvega mesta v skupini še dolgo rajali in proslavljali uspeh.

Številni navijači Argentine so se zbrali tudi v Bangladešu, kjer je bila na ulicah prava norija.

Poljaki so proti nasprotniku tokrat prikazali precej obrambno in neambiciozno igro, ki pa se jim je poplačala. Napredovanje so si tako zagotovili prvič po letu 1986 in svetovnem prvenstvu v Mehiki. Odtlej so vse tri nastope na mundialu končali že po skupinskem delu.

Komentari

Vaš komentar