Kako je lahko Francoz več kot 40 minut kršil pravila?

Katar 2022 4. Dec 202218:20
foto: Guliverimage

Oči nogometnega sveta so bile v današnjem popoldnevu uprte na tretji obračun osmine finala svetovnega prvenstva, na katerem so se Francozi brez večjih težav proti Poljakom (3:1) uvrstili med osem najboljših reprezentanc planeta. A poleg rekorderja Olivierja Girouda in znova sijajnega Kyliana Mbappeja je pozornost ljubiteljev nogometa požel tudi Jules Kounde.

Branilec Barcelone je namreč večji del prvega polčasa (42 minut) okrog vratu nosil zelo izstopajočo kovinsko ogrlico. Če so to nogometni navdušenci hitro opazili in delili na družbenih omrežjih, pa je detajl popolnoma ušel venezuelskim sodnikom, ki so torej več kot 40 minut tekme dovoljevali, da je Kounde kršil pravila nogometne igre.

4. člen pravilnika mednarodnega odbora nogometne zveze, ki določa nogometna pravila (IAFB) namreč pravi, da “nogometaš ne sme nosili ničesar, kar bi lahko potencialno ogrožalo varnost drugih nogometašev. Vsakršen nakit (ogrlice, prstani, zapestnice, uhani) je prepovedan in mora biti odstranjen.”

Foto: Guliverimage

Modni dodatki nekoč niso bili redkost

Opremo nogometašev pred tekmo preveri sodniška ekipa, a Venezuelci so ogrlico Koundeja opazili šele tik pred koncem prvega polčasa, ko jo je branilcu pomagal sneti eden izmed članov spremljevalne ekipe reprezentance. Že zelo dolgo se sicer ni zgodilo, da bi nogometaš tekmo odigral s kovinsko ogrlico, saj so te torej v sodobnem nogometu prepovedane.

So pa hitro afriški ljubitelja nogometa našli zanimiv utrinek iz zgodovine, ki je povezan z modnimi dodatki in Francijo. Žal prehitro preminuli Papa Bouba Diop je namreč s podobno ogrlico dosegel najpomembnejši zadetek v zgodovini reprezentance Senegala, ki je leta 2002 na uvodu v svetovno prvenstvo z 1:0 ugnala ravno galske peteline.

Komentari

Vaš komentar