Kapetan Nemčije se ne bo uklonil Fifi in Katarcem

Katar 2022 19. Nov 202219:26 0 komentarjev
Neuer bo lahko obdržal mavrični kapetanski trak. Foto: Guliverimage

Ne dolgo za tem, ko je Mednarodna nogometna zveza (Fifa) predstavila svoje kapetanske trake za svetovno nogometno prvenstvo v Katarju, je kapetan Nemčije Manuel Neuer zatrdil, da bo sam nosil tistega z napisom "One Love" (ena ljubezen, op. p.).

Z odločnim “da”, je kapetan Nemčije odgovoril na vprašanje novinarjev, ali bo na uvodni tekmi proti Japonski nosil kapetanski trak z napisom One Love. Neuer se bo tako pridružil še devetim ostalim kapetanom evropskih reprezentanc, ki so se odločili, da ne bodo nosili kapetanskih trakov Fife. Ta je v sodelovanju z Združenimi narodi v želji, da promovira različne družbene kampanje, tik pred zdajci namreč predstavila svoje

“Uživamo podporo tako nemške nogometne zveze kot njenega predsednika, zato se morebitnih posledic ne bojimo,” je zatrdil Neuer. “Mislim, da je dobro, da nismo edini in da lahko skupaj s še preostalimi reprezentancami pošljemo pomembno sporočilo,” je dodal vratar Bayerna iz Münchna. “Očitno Fifa nima jasnega stališča. Vseeno upamo, da bo trak dovoljeno nositi,” pa je dejal direktor nemške vrste Oliver Bierhoff.

Kampanja One Love je sicer nastala na Nizozemskem, njen namen pa je promoviranje enotnosti in vključenosti na svetovnem prvenstvu. Poleg nemške vrste naj bi se kampanji v Katarju pridružile tudi reprezentance Walesa, Belgije, Danske, Francije, Anglije, Švice in Francije.

Zaradi traku pripravljen tudi na kazen Fife

“Kapetanski trak je povezan z dogodki v Iranu, a tudi s človekovimi pravicami na splošno. Gre za boj proti rasizmu, antisemitizmu in za pravice žensk. Tu ni govora o politiki,” je zatrdil Neuer in dodal, da je zaradi nošenja traku pripravljen tudi na morebitno kazen Fife.

Kapetanski trak, ki buri duhove. Foto: Profimedia

Kot poroča Deutsche Welle, so številni člani nemške ekipe v zadnjem obdobju zelo jasno izrazili svoje nestrinjanje s strogimi zakoni v Katarju. V začetku tega meseca je tako Leon Goretzka kritiziral homofobne komentarje katarskega veleposlanika svetovnega prvenstva, češ da so “zatiralski” in sodijo v “drugo tisočletje”.

Podobno stališče delijo tudi Angleži. Tako je izvršni direktor Anglije Mark Bullingham za Sky Sports pred kratkim povedal, da so, podobno kot Neuer, zaradi nošenja traku pripravljeni tudi na denarno kazen, pri čemer je vztrajal, da se jim zdi pomembno, da pokažejo svoje vrednote.

Čeprav FIFA trakov za roke One Love ni prepovedala, pa uvedba novih velja za precejšnje presenečenje in ga lahko razumemo kot njen protiodziv na nizozemsko kampanjo, so še zapisali pri Deitsche Welle.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!