Kdo je vsiljivec, ki je brezsramno nadlegoval Argentince?

Katar 2022 21. Dec 202213:32 0 komentarjev
Foto: Guliverimage

V zadnjih dneh je za precej vroče krvi s svojo navzočnostjo na zelenici stadiona Lusail po finalu svetovnega prvenstva poskrbel neznanec, ki tam ni imel kaj početi. Po svetu se je nanj in na Fifo, ki je to dovolila, zdaj pa se zavila v molk, vsul plaz kritik.

Konec finala svetovnega prvenstva. Argentinci prejmejo zlate medalje, nato Lionel Messi dvigne najbolj prestižno ekipno lovoriko v svetu športa – zlati pokal za naslov svetovnega prvaka. Francozi so že davno pobegnili v garderobe, medtem ko so Argentinci ostali na zelenici in še dolgo rajali s svojimi navijači. Večini so družbo delali tudi najožji družinski člani.

Med reprezentante in osebje se je na igrišče pomešal neznanec, ki za to ni imel oz. vsaj ne bi smel imeti dovoljena. Neumorno se jim je vsiljeval, medtem ko so pozirali s pokalom. Iz rok Cristiana Romera, ki je zlato lovoriko razkazoval svojemu sinu, ga je malodane iztrgal, čeprav po pravilih Fife sploh ni imel pravice, da bi se pokala dotikal. Messija je praktično vlekel za roko in šele v tretjem poskusu vendarle dobil njegovo pozornost ter izsilil skupno fotografijo. Kapetan gavčev se ni zdel prav nič zadovoljen.

Kdo je vsiljivec?

Gre za turškega kuharja in mesarja, ki je leta 2017 zaslovel z viralnim spletnim posnetkom, ko je s pokrčenim komolcem na nenavaden način iz dlani stresal sol. Številni ste na njegov “meme“, kot se imenujejo tovrstne spletne šale, verjetno že naleteli. Nusret Gökce je skoraj čez noč svetu postal poznan pod vzdevkom “Salt bae”.

Njegova restavracija v Carigradu je eksplodirala, po svetu je začel odpirati nove, pregrešno drage, čeprav po mnenju strokovnjakov kvaliteta ne sledi ceni. Danes jih ima že 15. Nusret je bil preprosto tako priljubljen, da so k njemu drli največji svetovni zvezdniki in njegovo slavo z objavami na družbenih omrežjih le še okrepili. Pri njemu je obedoval tudi Luka Dončić. Danes ima Nusret na Instagramu neverjetnih 49,8 milijona sledilcev.

Kako je prišel na igrišče?

Svoje poslanstvo – fotografiranje s slavnimi – je v popolnosti nadaljeval tudi v Katarju. Tam ima, mimogrede, prav tako odprto restavracijo. Prijateljuje tudi s predsednikom Fife Giannijem Infantinom. Da se je znašel na zelenici, kamor ne bi smel niti francoski predsednik Emmanuel Macron, torej ni takšno presenečenje. Kakor tudi ne, da so se na krovni svetovni nogometni organizaciji ob vprašanjih, kako se je na igrišče uspel izmuzniti “Salt bae”, zavili v molk.

V skladu s predpisi Fife lahko pokal drži le zelo izbrana skupina ljudi, ki vključuje nekdanje zmagovalce svetovnega prvenstva in voditelje držav. Toda turško spletno senzacijo lahko vidimo, kako z dlanjo udarja po pokalu svetovnega prvaka in ga celo poljublja.

Medtem so številne njegove restavracije deležne kritik. Tako je lani Jimi Famurewa za Evening Standard njegov steakhouse v Londonu označil za “brezdušni poslovni salon, kjer strežejo amatersko hrano po žaljivo visokih cenah.” Zrezki presegajo tudi tisoč evrov, Nusret je obogatel, medtem ko je bil na udaru tudi zaradi slabih plač svojih zaposlenih.

Plaz kritik, ki se je vsul po spletu, je najbolje povzel Giuseppe Rossi, nekdanji reprezentant Italije. “Salt bae mi lahko poljubi zadnjico. Želi vso pozornost in se dotika pokala. Kdo si? Tvoji dve minuti slave so mimo. Naslednji!”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!