Selektor Nizozemske podprl navijače, ki bojkotirajo SP

Katar 2022 16. Nov 202218:19 0 komentarjev
Foto: AP Photo/Patrick Post via Guliver

Selektor nizozemske nogometne reprezentance Louis van Gaal je podprl nizozemske navijače, ki zaradi skrbi o spoštovanju človekovih pravic v Katarju bojkotirajo svetovno prvenstvo. Ob tem je dodal, da upa, da bodo reprezentanco gledali vsaj po televiziji, če se bo ta uvrstila v finale.

Van Gaal je še enkrat ponovil tudi, da Katar svetovnega prvenstva ne bi smel gostiti ter dodal, da gre za premajhno državo za turnir z 32 reprezentancami in da bi a biti gostitelj velika in izkušena nogometna država. Kot še pravi, bi njegova ekipa na SP potrebovala vsaj 3000 navijačev, ki bi jo podprli.

Na Nizozemskem pa je vzdušje trenutno slabo. Anketa, ki je bila narejena za televizijsko oddajo EenVandaag, je pokazala, da je med 28.000 vprašanimi le 14 odstotkov Nizozemcev potrdilo, da bodo spremljali prvenstvo. Razlog so dolgoletne negativne informacije v zvezi s SP in človekovimi pravicami v Katarju, predvsem položajem tujih delavcev in pravicami istospolnih parov.

“Na prvenstvu bomo igrali z najbolj izkušenimi ekipami sveta. Teren za trening tukaj je odličen, hotel in organizacija sta fantastična. Zelo se veselim prvenstva, še bolj pomembno pa je, da se enako počutijo moji varovanci,” pa je organizatorje tik pred začetkom vseeno pohvalil legendarni trener.

Nizozemci bodo prvenstvo začeli v ponedeljek, ko jih čaka tekma skupine A s Senegalom. Dan pred tem bosta prvenstvo v isti skupini odprla Katar in Ekvador.