Sodniška legenda: Nenavadno dolgi podaljški? Nič posebnega

Katar 2022 21. Nov 202218:07 0 komentarjev
FOTO: Guliverimages.

Pierluigi Collina, nekoč eden najbolj znanih nogometnih sodnikov, zdaj pa predsednik sodniške komisije pri krovni zvezi Fifi, meni, da dolgi sodniški dodatki na letošnjem svetovnem prvenstvu v Katarju niso nič posebnega, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Današnja prva tekma med Anglijo in Iranom ni postregla le z osmimi zadetki (6:2), temveč tudi z že kar neobičajno dolgima sodniškima dodatkoma v obeh polčasih. Skupno so uradno z obvestilno tablo pokazali 21 minut dodatka (14 v prvem in sedem v drugem polčasu), ki pa so jih nato v praksi na igrišču podaljšali še za šest minut.

Zadnji gol na tekmi, iranski za 2:6, je tako padel šele v 13. minuti sodnikovega dodatka drugega polčasa. A kot pri dpa povzemajo izjavo Colline, takšni dogodki med SP ne bodo redkost.

Želja po natanko tri četrt ure čistega nogometa

“Poskušali bomo zelo natančno in skrbno preračunati, koliko časa je bilo med igro izgubljenega zaradi različnih dogodkov, ter ga nadomestiti. Ne želimo, da bi bilo v polčasu samo 42 ali 43 minut aktivne igre,” je pojasnil vodja sodnikov pri Fifi. Med dogodke, ki vplivajo na porabo aktivnega časa, je uvrstil različne dejavnike, kot so proslavljanje zadetkov, menjave, pomoč zaradi poškodb ali postopek ob izključitvah igralcev. “To lahko pomeni sedem, osem ali tudi devet minut dodatka,” je še dodal Italijan.

Pierluigi Collina
Robert Hradil/Getty Images

Na današnji tekmi so te njegove napovedi presegli v obeh polčasih, a sta imela oba dodatka tudi neposreden vzrok: v prvem delu je bila to poškodba vratarja Irana Alija Beiranvanda, v drugem pa preverjanje morebitne enajstmetrovke z videosistemom in pozneje še odhod glavnega sodnika na ogled posnetka.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!