Mladeniči poskrbeli za najvišjo špansko zmago na SP-jih

Katar 2022 23. Nov 202220:34 0 komentarjev
Foto: Profimedia

Španska nogometna reprezentanca je v 1. krogu svetovnega prvenstva v Katarju v Dohi premagala Kostariko s 7:0 (3:0). To je najvišja zmaga španske izbrane vrste na svetovnih prvenstvih, predtem je bila najvišja zmaga dosežena leta 1998, ko so s 6:1 premagali Bolgarijo.

Španija se je s Kostariko merila sploh prvič. Kljub temu, da je Luis Enrique v Katar pripeljal kar 20 nogometašev, za katere je to debi na mundialih, je bila vloga favorita vendarle povsem jasna.

To so razigrani Španci tudi hitro začeli upravičevati in po pol ure tudi odločili tekmo, po drugi strani pa je Kostarika, sicer tretjič zapovrstjo na SP, nekako pustila tak vtis, ki potrjuje izračunom Opte, da ima prav ona z 9,8 odstotka najmanj možnosti za preboj v izločilne boje med vsemi 32 ekipami v Katarju.

Dani Olmo je bil prvi na tekmi, ki je resneje zagrozil, ko je v peti minuti za malo zgrešil iz bližine, Marco Asensio je bil naslednji v deveti minuti, dve minuti zatem pa je prav Olmo po Gavijevi podaji tudi zatresel kostariško mrežo iz bližine za zasluženo vodstvo, saj so Španci takoj prevzeli pobudo.

In to tudi kmalu spet unovčili, Marco Asensio je v 21. minuti zadel z vrha kazenskega prostora po podaji Jordija Albe z leve strani. V 30. minuti je Oscar Duarte zakrivil najstrožjo kazen s prekrškom v kazenskem prostoru, Ferran Torres pa je bil zanesljiv z bele pike za 3:0 v 31. minuti.

Kostaričani povsem izgubljeni

Drugi polčas je še poglobil težave nebogljene Kostarike, v 54. minuti je bil Torres v kazenskem prostoru nepopustljiv in dovolj spreten, da je iz bližine zadel iz obrata za 4:0.

Enrique si je tako lahko hitro privoščil opraviti vseh pet menjav, kljub spremenjeni ekipi pa je Gavi poskrbel za “petardo”, ko je z volejem v 75. minuti povišal na 5:0. Žoga se je od vratnice odbila v mrežo.

Gavi je postal najmlajši španski strelec na mundialih pri 18 letih in 110 dnevih, obenem pa najmlajši strelec na SP po Peleju, ki je leta 1958 proti Švedski zadel pri 17 letih in 249 dnevih.

Za nameček so Španci v 90. minuti prek Carlosa Solerja dosegli še šesti zadetek, v 92. pa prek Albvara Morate še sedmega in prišli do svoje najvišje zmage na SP.

Španija bo v 2. krogu čez štiri dni igrala proti Nemčiji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!