V izločilne boje brez stoodstotne ekipe

Katar 2022 3. Dec 20229:10
Foto: guliverimage

Skupinski del svetovnega prvenstva v Katarju je končan. Prinesel je številna fantastične tekme in tudi velika presenečenja. Po treh tekmah na prvenstvu ni več ekipe s stoodstotnim izkupičkom.

Zadnjo možnost za tri zmage na prvih treh tekmah so včeraj zapravili tako Portugalci kot tudi Brazilci. Obojni so zadnji tekmi v skupini vzeli z rezervo in dodobra premešali začetni enajsterici. Portugalci so morali premoč priznati Južni Koreji z 2:1, Brazilci pa Kamerunu z 1:0. Vseeno sta obe reprezentanci osvojili svoji skupini.

Prvič, od kar se je svetovno prvenstvo razširilo na 32 reprezentanc, se je tako zgodilo, da nobena ekipa skupinskega dela ni zaključila z 9 točkami. Enako se je primerilo pred 28 leti na svetovnem prvenstvu v ZDA, kjer je nastopalo 24 reprezentanc. Brazilci in Nemci so bili takrat s sedmimi točkami najuspešnejši v skupinskem delu tekmovanja.

Maroko, Hrvaška, Anglija, ZDA in Nizozemska so edine ekipe brez poraza po prvih treh tekmah prvenstva. Samo dve reprezentanci pa sta igranje na SP v Katarju zaključili brez točke: Kanada in organizator prvenstva Katar.

Prvenstvo je zgodovinsko predvsem za azijski nogomet. Prvič v zgodovini svetovnih prvenstev so se namreč v osmino finala prebile tri reprezentance, ki so del azijske nogometne konfederacije. Prvenstvo je edinstveno tudi za afriške reprezentance, ki še nikoli niso nanizale toliko zmag kot v Katarju.

Osmina finala se začenja že danes z dvobojema Nizozemska – ZDA in Argentina – Avstralija.

Komentari

Vaš komentar