ABC Toura: Ste letos že videli slavnega kolesarskega hudiča?

Kolesarstvo 15. Jul 202212:00 > 12:08 0 komentarjev
Foto: Guliverimage

Ljubitelji kolesarskih dirk, predvsem Tour de France in Gira d'Italia, zagotovo dobro poznate Dietra Senfta. No, če vam ta naziv ne pove dovolj, naj vam razkrijemo, da je to pravo ime velikega kolesarskega navdušenca Didija the Devila oziroma El Diabla (po slovensko Hudiča), ki najboljše kolesarje sveta ob cestah spremlja v zanimivi navijaški opravi.

Zaradi relativno lahke dostopnosti do cest in tekmovalcev številni navijači največje kolesarske dirke na svetu uporabljajo tudi za lastno promocijo. Od protestov, kot smo jim bili priča v torek, do običajnih navijaških rekvizitov pa vse do izjemno zanimivih in kreativnih kostumov.

A med vsemi kolesarskimi navdušenci zagotovo izstopa eno ime, ali bolje rečeno: ena pojava. Starejši gospod z brado, oblečen v barve hudiča z vilami v rokah.

Gre za 70-letnega Nemca Didija Senfta, ki se ga je v kolesarskem svetu prijel vzdevek Didi the Devil (med špansko govorečimi Didi El Diablo), kar bi v slovenščino lahko prevedli kot Hudič Didi.

Foto: Guliverimage

Ta se je na Dirki po Franciji prvič pojavil leta 1993, za opravo pa so ga baje navdušile besede televizijskega komentatorja, ko je v enem od prenosov uporabil izraz hudičev jezik (flamme rouge), ki na dirkah označuje začetek zadnjega kilometra.

Vse od Toura pred 29 leti je po podatkih različnih svetovnih medijev manjkal zgolj leta 2012, ko je imel v možganih krvni strdek. Čeprav je za leto 2014 zaradi zdravstvenih težav in pomanjkanja finančnih sredstev napovedoval ‘navijaško’ upokojitev, pa je bil prisoten na poznejših dirkah, tudi letos.

Hudič Didi z zaščitno masko leta 2020. Foto: Guliverimage

Na vseh teh dirkah – poleg Dirke po Franciji ga je možno opaziti tudi na Dirki po Italiji, svetovnih prvenstvih in enodnevnih klasikah – s svojo pojavo, skakanjem in na tleh narisanimi vilami opozarja nase. Na tritedenskih dirkah se pojavi vsaj v eni od etap, postal pa je tako velika ikona, da ga poznajo tako kolesarji kot drugi navijači.

Čeprav ga je v minulih letih nekaj navdušencev skušalo posnemati, pa Didi ostaja en in edini. S svojim navijanjem skrbi za dobro vzdušje, prav tako pa za razliko od nekaterih bolj ‘pogumnih’ navijačev ni nikoli nevaren za kolesarsko karavano.

In kot se za takšnega zvestega navijača spodobi, je bil Hudič Didi tudi letos prisoten na kraljevski etapi. Če ga do prej naše oko na letošnjem Touru še ni opazilo, je prav včeraj karavano spremljal na vzponu na Alpe d’Huez, kjer je videl zmago Thomasa Pidcocka, v ozadju pa neuspešen napad Tadeja Pogačarja na rumenega Jonasa Vingegaarda. 

Zgodbo Didija so leta 2017 predstavili organizatorji Toura:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!