Hvastija se je Evenepoelu opravičil, zdaj čaka Rogliča

Kolesarstvo 22. Maj 202318:58 2 komentarja
Primož Roglič Remco Evenepoel
Foto: Profimedia

Ob zadnjem prostem dnevu na letošnji dirki po Italiji smo se pogovarjali z Martinom Hvastijo. Športni direktor Kolesarske zveze Slovenije tako kot cela Slovenija čaka na odločilni napad Primoža Rogliča, ki je "v prvih dveh tednih Gira dirkal rezervirano, zdaj pa pa ne sme več čakati". Pogovor je tekel tudi o Tadeju Pogačarju, ni pa šlo niti mimo Hvastijevih besed, ki so pred tednom dni razburkale mednarodno kolesarsko javnost.

Kolesarji na dirki po Italiji danes uživajo v zadnjem prostem dnevu, pred njimi pa je odločilnih šest etap v boju za rožnato majico. Na kar štirih (izjemi sta sredina in nedeljska trasa) čaka karavano veliko vzpenjanja na gorske cilje, kar bo skušal v svojo prid obrniti trenutno tretjeuvrščeni v skupnem seštevku Primož Roglič.

Ta za najresnejšim tekmecem Geraintom Thomasom (Ineos Grenadiers) zaostaja zgolj dve sekundi, za vodilnim Francozom Brunom Armirailom (Groupama FDJ), ki z vsem spoštovanjem, nima veliko možnosti v boju za končno zmago, pa minuto in deset sekund. Povsem drugačna bi bila verjetno slika dirke, če bi na njej še vedno nastopal Belgijec Remco Evenepoel, ki pa je zaradi okužbe s koronavirusom odstopil po prvem tednu.

Takrat je v podkastu za MMC RTVSLO mednarodno kolesarsko javnost presenetil Martin Hvastija. “To je res čudno. Ne bom sodil, kaj je res in kaj ne, a dokler mi ne pokažejo dokaza, temu ne verjamem. Bolj se mi zdi, da se Remco boji pogledati resnici v oči, kot pa da gre za resno bolezen. Zato menim, da je glavni razlog to, da nima prednosti treh minut, kot jo je napovedoval,” je takrat dejal športni direktor Kolesarske zveze Slovenije.

Martin Hvastija
Martin Hvastija. Foto: Aleš Fevžer

V današnjem pogovoru za Sportklub je stopil korak nazaj in dejal, da so se ti dvomi izkazali za nepravilne, zaradi česar se je svetovnemu prvaku tudi osebno opravičil. Dodal pa je, da že jutri pričakuje prve skoke najboljših v skupnem seštevku, med drugim tudi Primoža Rogliča, ki “zdaj res ne sme več čakati”.

Tudi zaradi karakterjev akterjev je dirkanje, kot je

Mnogi pravijo, da je letošnji Giro vsaj glede skupnega seštevka dolgočasen. Vaš pogled?

Dolgočasen je zato, ker kolesarji dirkajo strogo racionalno, saj je Giro vedno najtežji v zadnjem tednu. Po drugi strani pa je tu še slabo vreme, praktično 14 dni dežja naredi svoje, tako da kolesarji tekmujejo rezervirano in čakajo odločilne etape. Tu so še poškodbe, zdravstvene težave. Tako da je vse skupaj razumljivo, nič takega. Sam sem že doživel podobno konzervativno voženo dirko, ampak tako pač je.

Kar osem od 15 etap je pripadlo ubežnikom. Omenjali ste vreme, je razlog za to tudi dozdajšnja trasa?

Ja, izjemno veliko število etap, kjer so bili begi uspešni. Tega nismo videli že dolgo časa, a do nje je prišlo prav zaradi rezerviranosti glavnih favoritov. Mogoče bi dodal še, da je bilo kar 11 etap daljših od 200 kilometrov, kar prav tako naredi svoje. Kolesarji zato dirkajo drugače. V kombinaciji z dežjem, ki kar ni nehal. Upam, da bo v zadnjem tednu drugače.

Jumbo Visma in Ineos Grenadiers po odstopu Remca Evenepoela taktizirata.

Odhod Remca Evenepoela zagotovo ni pozitivno vplival na zanimivost dirke. Računal sem, da bo Ineos s takrat še dvema kapetanoma dirkal drugače, a jim je po odstopu Geoghegan Harta ostal samo Thomas. Jasno je bilo, da so se potegnili nazaj. Prednost pred Primožem je zgolj dve sekundi, niso želeli trošiti moči za branjenje tako majhne razlike, zato so oddali rožnato majico. Ker Primož dirka rezervirano, ker niti Thomas ali Almeida nista rojena napadalca, je način dirkanja takšen, kot je.

Primož Roglič in Geraint Thomas. Foto: Profimedia

Ni več prezgodaj

Kdaj lahko pričakujemo prve resne napade v tem težkem tednu?

Mislim, da se potiho vsi bojijo zgolj čakanja na kronometer. Terena je dovolj, že jutri etapa v okolici Gardskega jezera s ciljem na Monte Bondone nad Trentom je težka. Verjamem, da ima vsak od njih načrt v glavi. A veliko je odvisno od dnevne forme, od pogojev, od tega, kako se nasprotniki počutijo. Treba bo izkoristiti vsako pomanjkljivost tekmecev. Verjamem, da bo že jutri kdo poskušal narediti preobrat. Primož res ne sme več čakati, saj ima ekipo dovolj močno. Če smo po težavah pred startom dvomili v Jumbo Vismo, se je zdaj izkazalo, da ekipa raste. Vsi so še zraven, kar je že samo po sebi zgovoren podatek. Pa tudi na zadnjih klancih so se vodili zelo zelo dobro. Ni več prezgodaj, jutri je priložnost. Nato pa četrtek nov težak zaključek, v petek pa še težji na Tre Cime.

Kako izgleda Primož Roglič na kolesu?

Po tem, kar vidim, izgleda dobro. V vseh kadrih, kjer mi ga uspe ujeti, izgleda odlično. Vozi se dobro, zdi se, kot da je dozorel tudi v taktičnem smislu. Ekipo ima povsem podrejeno sebi. Zaenkrat so se uspešno izognili vsem težavam, z izjemo padca na kolk, ki pa kot kaže ni pustil velikih posledic. Čakam, skupaj s Primožem.

“Razpoloženje je super, položaj in stvari so, kakršne so. Vsak ima svoje probleme. Če smo še tu, je vse mogoče in nasmejani jutri odhajamo novim izzivom naproti,” je na drugi in zadnji prost dan v izjavi za STA dejal Primož Roglič. “Bomo videli, koliko je sploh še moči in če je treba kaj skrivati. Mogoče je bilo malo specifično zaradi vremena, kar tudi pobere nekaj energije. Prej ali slej se bo zadnji teden videlo, kam kdo sodi,” je še napovedal.

Primož Roglič
Foto: Profimedia

Dvomi so se izkazali za nepravilne

Kakšna beseda o zaključnem kronometru na Višarje. Pred dirko veliko polemik, zdaj se odločilna sobota hitro bliža.

Zagotovo so bili organizatorji že pol leta pred dirko na licu mesta. Giro ni dirka, ki se jo dela iz danes na jutri, ampak je zelo dobro programirana. Nekaj težav je bilo z zadnjim snegom, ampak je izginil. Vedelo se vnaprej, da se bo dirkalo po segmentih, torej da četrtina ali tretjina kolesarjev dirko konča, nato se motoristi vrnejo navzdol, saj ni obvoda. Na voljo je cel dan, da se te logistične težave rešijo. Ko bo šlo tam zares, med zadnjo dvajseterico ali deseterico, ne bo nobenih težav.

Če se vrneva k Evenepoelu. Vaše besede o dvomih glede njegove bolezni so odmevale v mednarodni kolesarski javnosti. So bile izvzete iz konteksta ali še stojite za njimi?

Intervju oziroma podkast je bil narejen v ponedeljek zgodaj zjutraj na podlagi informacij, ki sem jih takrat imel. Vse skupaj se je zgodilo čez noč, ni bilo utemeljeno drugače kot z nekaj objavami. Na nek način so se moji dvomi o Remcovi bolezni izkazali za nepravilne, to sem priznal in se mu tudi osebno opravičil. Za vsem ostalim pa stojim.

Remco Evenepoel
Foto: Profimedia

Ste bili v stikih tud s šefom Soudal Quickstepa Patrick Lefeverom, ki je bil kar oster v odzivih?

Direktno se slišala nisva, sva se pa dopisovala.

Trenutno je psihološko težje, na Touru bo lažje

Če se osredotočiva še na Tadeja Pogačarja, ki v teh dneh okreva po zlomu zapestja. Kako velik manjko bo to obdobje na dirki po Franciji?

Težko ocenjujem. Na vsak način mora čimprej na kolo, ko bo dobil dovoljenje. Šest tednov je tista doba, ko naj bi se kost dokončna zacelila in prekrvavila. Tadej poskuša nadomestiti trening na druge načine, kar je deloma v redu, toda na koncu je treba ogromno dela opraviti na kolesu. Držim pesti in upam, da bo vse dobro.

Verjetno pa je na trenažerju povsem drugače kot na kolesu v gorah?

Ja, predvsem psihološko je težko zdržati ure in ure na sobnem kolesu. Zadeve se hitreje in bolj učinkovito opravijo na cesti, sploh na višini. Manjka mu tudi ogled tras, ki je imel načrtovane v tem času. V kratkem bo šel na višinske priprave, ki so za nekoga, ki načrtuje biti visoko v skupnem seštevku, dandanes nujne. Verjamem, da bo tam uspel delati na kolesu vsaj osnovne stvari ob minimalnih tveganjih.

Pa mu bo letos na Touru lažje? Ne bo branil zmage, tudi priprave so okrnjene …

Verjetno, upam, da bo to tako vzel. Na Touru letos res nima kaj izgubiti, lahko pa se vrne še bolj motiviran in močnejši. Telo se poleg saniranja poškodb tudi spočije. Podobno je bilo tudi z Rogličem, ki je imel po lanski operaciji rame dolgo dobo mirovanja. Telo po vseh naporih pač kdaj rabi tudi bolj globoko regeneracijo.

Foto: Tadej Pogačar/Instagram

Komentarji (2)

Prikaži vse komentarje