Roglič trpel, na koncu pa močno omejil izgubo

Kolesarstvo 23. Maj 202317:15 > 18:17 2 komentarja
Primož Roglič
Primož Roglič. Foto: profimedia

Joao Almeida (UAE Team Emirates) je zmagovalec 16. etape dirke po Italiji. Na zadnjem klancu je Portugalec napadel in povzročil razpad vodilne skupine, v težavah pa se je znašel Primož Roglič. Slovenski šampion je na koncu našel nekaj moči in v cilj prikolesaril z zaostankom 25 sekund. Roglič v skupnem seštevku zaostaja za 29 sekund.

Roglič bi lahko na današnji etapi izgubil še bistveno več. Na zadnjem vzponu se je namreč znašel v velikih težavah. Noge ga danes niso ubogale, a v pomoč mu je priskočil moštveni kolega Sepp Kuss. Zdelo se je, da bo Roglič izgubil še veliko več časa, a Američan je navil tempo, Slovencu pa omogočil, da je na koncu izgubil “le” 25 sekund.

Za etapno zmago sta se pomerila Joao Almeida in Geraint Thomas, v zaključku je več moči ostalo Portugalcu. Britanec pa je znova vodilni kolesar letošnjega Gira. Roglič je prikolesaril do tretjega mesta in štirih bonifikacijskih sekund, ob njem je ciljno črto prečkal še Irec Eddie Dunbar (Jayco AlUla)

Zaključek etape:

Almeida je osvojil sploh svojo prvo etapno zmago na tritedenskih dirkah. Po etapi je bil presrečen: “Zelo sem vesel, uresničile so se mi sanje. Po štirih letih, ko sem bil tako blizu, mi je zdaj uspelo. Nimam besed, s katerimi bi opisal ta trenutek.”

Dodal je: “Moja ekipa je bila fantastična, kot vedno je odlično opravila svoje delo. Dan je bil zelo naporen, najtežji do zdaj. Tvegal sem in uspelo mi je, zelo sem vesel in hvaležen svoji ekipi, družini, dekletu in vsem, ki verjamejo vame. Rožnata majica? Če se bom dobro počutil, bom napadel, če se ne bom, bo to zato, ker nisem dovolj dober. Do konca bom dal vse od sebe.”

Joao Almeida se veseli največjega uspeha v karieri (do zdaj). Foto: profimedia

Rožnato majico je na današnji etapi nosil Bruno Armirail (Groupama FDJ), ki pa je na zadnjem vzponu hitro odpadel. Jasno je bilo, da bomo dobili novega vodilnega na dirki. V skupnem seštevku ima zdaj Thomas 18 sekund prednosti pred Almeido, Roglič zaostaja za 29 sekund. Na četrtem mestu je Damiano Caruso, ki pa zaostaja že za 2 minuti in 50 sekund. Očitno se nam obeta troboj za končno zmago.

Jutri sprememb v generalni razvrstitvi ni pričakovati. Etapa je ravninska, namenjena predvsem najboljšim sprinterjem. Lahko imajo prste vmes tudi ubežniki?

Rezultati:

Results powered by FirstCycling.com

V ŽIVO (16. etapa):

Joao Almeida je zmagovalec etape! Primož Roglič je izgubil 25 sekund!

2 kilometra do cilja: Primož Roglič zaostaja okoli pol minute za vodilnima kolesarjema.

4 kilometri do cilja: Primož Roglič zaostaja! Sepp Kuss ga čaka, Geraint Thomas pa se je pridružil Almeidi v ospredju!

6 kilometrov do cilja: Joao Almeida (UAE Team Emirates) napada! Sepp Kuss pokriva napad. Zana je odpadel, Portugalca zdaj lovi četverica.

🇵🇹 @JooAlmeida98 attacks!
.
🇵🇹 Attacca @JooAlmeida98!#Giro #GirodItalia @TeamEmiratesUAE pic.twitter.com/HhBWHfo4BX

— Giro d’Italia (@giroditalia) May 23, 2023

7 kilometrov do cilja: Le še šest kolesarjev je na čelu dirke! Med njimi so Primož Roglič, Sepp Kuss, Geraint Thomas, Filippo Zana, Joao Almeida in Eddie Dunbar.

8 kilometrov do cilja: Favoriti so ostali sami, le še Primož Roglič ima ob sebi pomočnika v Seppu Kussu!

9 kilometrov do cilja: Armirail je odpadel, rožnata majica bo očitno dobila novega lastnika.

13 kilometrov do cilja: V ospredju ostaja osmerica, glavnina pa zaostaja za minuto in pol. Povsem na repu se vozi rožnata majica Bruno Armirail (Groupama FDJ). Kako dolgo bo še zdržal?

🟡⚫️ @JumboVismaDT setting the pace, what is @rogla‘s plan?
.
🟡⚫️ A fare il ritmo nel Gruppo Maglia Rosa è la @JumboVismaDT. Che intenzioni ha @rogla? #Giro #GirodItalia pic.twitter.com/PiecKSXNoL

— Giro d’Italia (@giroditalia) May 23, 2023

18 kilometrov do cilja: Ubežniki imajo še tri minute prednosti pred glavnino. Zdaj jo vodi Rohan Dennis (Jumbo-Visma), ki narekuje močen tempo.

20 kilometrov do cilja: Pred začetkom zaključnega vzpona imajo ubežniki še tri minute in pol prednosti pred glavnino, na čelu katere kolesari Rogličeva Jumbo-Visma.

51 kilometrov do cilja: Glavnina je malo zmanjšala zaostanek, ta zdaj znaša 4:20. Ubežniki so ponovno skupaj, napad Astane je tako ustavljen. Medtem pa je dirko končal Pavel Sivakov (Ineos Greandiers). Geraint Thomas je tako izgubil pomočnika, ki bi ga v zadnjem tednu še kako potreboval.

55 kilometrov do cilja: Kolesarja Astane Pronskiy in Scaroni sta vodilna na dirki. Minuto in pol za njima je skupina 12 kolesarjev, tudi s Francozom Aurelienom Paret-Peintrejem, ki v skupnem seštevku zaostaja le za 4 minute in 30 sekund. Glavnina s Primožem Rogličem zaostaja za 5 minut za vodstvom dirke.

116 km do cilja: Ubežniki so na drugem vzponu: Passo Bordala (4,6 km s 7 %).

128 km do cilja: V skupinici, ki je pobegnila, se drenja 26 kolesarjev iz 15 ekip. Med njimi je tudi nosilec ciklamne (sprinterske) majice Jonathan Milan (Bahrain Victorious). Ubežniki skušajo ostati skupaj in ohranjajo tri minute pred glavnino. Glavnina se je približala, tempo narekuje Edoardo Affini (Jumbo Visma).

Relief 16. etape; FOTO: organizator

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje