Čez dve leti se bo na Dirki po Franciji pisala zgodovina

Kolesarstvo 8. Jun 202214:05 0 komentarjev
Foto: Guliverimage

Sloviti Tour, kolesarska dirka po Franciji, se bo po poročanju italijanskega časnika Gazzetta dello Sport leta 2024 začel v Firencah. Italija je sicer edina soseda Francije, ki ni nikoli gostila starta karavane, tako imenovanega Grand Departa, od leta 1903, ko se je začel Tour.

Po poročanju italijanskega športnega dnevnika, ki omenja posredovanje javnih in zasebnih vlagateljev za financiranje operacije, se bo francoska pentlja začela 29. junija 2024 v Firencah, rojstnemu mestu šampiona, “campionissima” Gina Bartalija, dvakratnega zmagovalca Toura pred in po drugi svetovni vojni. Prva etapa se bo končala v Riminiju na jadranski obali.

Druga etapa bo povezala Cesenatico, mesto drugega nekdanjega italijanskega zmagovalca francoske pentlje Marca Pantanija, z Bologno, tretja etapa bo tudi po Emiliji-Romanji, in sicer od Modene do Piacenze, medtem ko bo četrta etapa po deželi Piemont, z začetkom v Pinerolu, od kjer bo karavana prečkala Alpe in dirko nadaljevala v Franciji.

Tour de France se bo letos sicer začel 1. julija v Kobenhavnu, tudi druga in tretja etapa pa bosta potekali na Danskem. Do cilja na Elizejskih poljanah bo karavana v osmi in deveti obiskala še Švico. V letu 2023 pa bo Grand Depart s prvimi tremi etapami gostila španska Baskija.

Sploh prvič brez cilja v prestolnici

Italijanski časnik tudi napoveduje, da cilj Toura prvič v svoji zgodovini ne bo v Parizu, ampak bo finalna etapa 21. julija 2024 v Nici.

Francoska prestolnica bo leta 2024 gostila poletne olimpijske igre, zaradi česar bo le nekaj dni pred slovesnostjo ob začetku OI nemogoče gostiti tradicionalno zadnjo etapo dirke po Franciji na Elizejskih poljanah. Olimpijske igre v Parizu bodo čez dve leti med 26. julijem in 11. avgustom.

Olimpijske igre v Parizu 2024 bodo očitne prekinile več kot stoletno tradicijo. Foto: Guliverimage

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!