Sanjski začetek: Primož Roglič ugnal Vingegaarda in Evenepoela

Kolesarstvo 1. Apr 202414:20 > 17:25 4 komentarji
Primož Roglič
Foto: Guliverimage

Vendarle smo dočakali dvoboj Primoža Rogliča in Jonasa Vingegaarda. Prvi obračun, odkar je Roglič zapustil Vismo, je dobil slovenski šampion, ki je Danca na prvi etapi dirke po Baskiji (desetkilometrskem kronometru) ugnal za 15 sekund. Roglič je z zmago na uvodni etapi oblekel tudi majico vodilnega na dirki.

Primož Roglič se je na progo podal dve minuti pred Jonasom Vingegaardom. Dirko je začel odlično, in čeprav je pred ciljem zgrešil ovinek in se je moral celo ustaviti, je brez težav izboljšal čas takrat vodilnega Juana Ayusa.

Slovenski kolesarski as je Španca na vmesnem času prehitel za 12 sekund. Ob prihodu v cilj je imel pred kolesarjem iz ekipe UAE Emirates 16 sekund naskoka.

“Super je biti tukaj, noge so bile očitno dobre, počutil sem se močno, na koncu sem naredil manjšo napako in jo popravil, na srečo je bilo to še vedno dovolj,” je po etapi dejal Roglič.

“Verjetno sem si prevečkrat ogledal traso kronometra in vedno sem šel desno (na razcepu pred ciljem, op. p), zato sem šel na polno in sem tudi tokrat zavil desno, potem pa sem se moral obrniti nazaj in iti čez ciljno črto,” je o napaki pred ciljem dodal 34-letni Slovenec.

Napaka Rogliča:

Jonas Vingegaard prav tako ni bil kos 34-letnemu Slovencu. Po desetih kilometrih je za svojim nekdanjim ekipnim sotekmovalcem zaostal za 15 sekund. “Začetek je bil zelo težak in eksploziven, zato mislim, da sem lahko zadovoljen z današnjo vožnjo in občutkom, ki sem ga imel, saj je bil dober,” je po etapi za organizatorje dejal Danec.

Pred etapo je v ožji krog favoritov spadal tudi Belgijec Remco Evenepoel, ki pa je v cilj prišel z 11 sekundami za slovenskim kolesarjem, vendar je Evenepoel na začetku kronometra tudi padel in izgubil nekaj sekund, kar pomeni, da sta imela tako Slovenec kot tudi Belgijec možnost za še nekoliko boljši čas.

Primož Roglič je sicer edini Slovenec na startu dirke po Baskiji. Preizkušnja bo največji približek spopada med glavnimi favoriti na dirki po Franciji. Od štirih glavnih tekmecev za zmago na Touru bo namreč manjkal le drugi slovenski as Tadej Pogačar (UAE Team Emirates).

Padec Evenepoela:

V nadaljevanju uvodne etape je odlično predstavo prikazal Jay Vine, ki je v cilj prišel z le sedmimi sekundami zaostanka za Rogličem, ki je na kronometru nazadnje zmagal pred 310 dnevi (20. etapa dirke po Italiji).

V torek bo na sporedu 160 kilometrov dolga druga etapa. Razgiban teren bo ponujal priložnost redkim sprinterjem, ki nastopajo na dirki po Baskiji.

Rezultati:

Results powered by FirstCycling.com

Lansko zmago po Baskiji brani prav Vingegaard, ki je v skupnem seštevku po šestih etapah najbližjega zasledovalca, Španca Mikela Lando, ugnal za 1:12 minute.

Dirka po Baskiji
Dirka po Baskiji, 1. etapa. Foto: ProCyclingStats

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje