Izjemni Pogačar deklasiral konkurenco

Kolesarstvo 2. Apr 202313:19 > 15:12
Foto: AP Photo/Geert Vanden Wijngaert via Guliver

Tadej Pogačar je zmagovalec Dirke po Flandriji. 24-letnik je prikazal zares neverjetno predstavo, na koncu se je odpeljal vsem konkurentom in sam prišel v cilj. S tem se je Pogačar vpisal v zgodovino kolesarstva, saj je postal šele tretji kolesar z zmago tako na Dirki po Franciji kot tudi Flandriji.

Tadej Pogačar je novi kralj Flandrije. Po epskem boju na flandrijskih cestah in vzponih je premagal Mathieuja van der Poela (Alpecin-Deceuninck) in druge velike tekmece.

Zdelo se je, da je velika trojica Pogačar, Van der Poel in Wout van Aert izločena iz boja zmago, potem ko si je skupina desetih kolesarjev po napadih 100 kilometrov pred ciljem ustvarila več kot tri minute prednosti. Vendar je Pogačar poskušal z napadi in na koncu se je lov izkazal za uspešnega. Nato pa je na zadnjem vzponu na Oude Kwaremont ujel še zadnjega ubežnika Madsa Pedersena (Trek-Segafredo).

24-letnik je nato do cilja vozil sam, Van der Poel ga je poskušal loviti, toda neuspešno.

“Zame bo ključno, da v cilj pridem sam, tako lahko zmagam.”

To so bile besede Tadeja Pogačarja pred dirko po Flandriji. V svoji zbirki ima tako zmago na štirih spomenikih — Liege-Bastogne-Liege, Lombardija dvakrat in sedaj še Flandrija.

Pogačar je šele tretji kolesar, ki je zmagal na dirki po Franciji in Flandriji. V knjigi rekordov se je tako pridružil Eddyju Merckxu in Louisonu Bobetu.

Na dirki sta nastopila tudi Luka Mezgec in Matej Mohorič. Slednji je bil udeležen v grd skupinski padec, na koncu pa sta oba preostala slovenska kolesarja odstopila.

Results powered by FirstCycling.com

Potek Dirke po Flandriji:

Zadnji kilometer: Pogačar je novi kralj Flandrije.

18 kilometrov do cilja: Nov napad Pogačarja! Kakšna predstava slovenskega kolesarja.

23 kilometrov do cilja: V ospredju je le še Pedersen, ki ga lovi večja skupina, v kateri sta tudi Pogačar in van der Poel.

27 kilometrov do cilja: Van der Poel je napadel, Pogačar mu sledi, van Aert pa zaostaja.

38 kilometrov do cilja: Skupina s Pogačarjem je že manj kot minuto za vodilno skupino, v kateri je devet kolesarjev.. Slovenski zvezdnik je znova poskusil z napadom, toda za zdaj se ni odpeljal glavnima konkurentoma.

44 kilometrov do cilja: Pogačarja so ujeli, a slovenski kolesar se ne preda. Znova poskuša z napadi, toda sledita mu van Aert in van der Poel. Trojica kolesarjev, ki so bili glavni kandidati za zmago, je tako znova skupaj v lovu na vodilno skupino.

48 kilometrov do cilja: Christophe Laporte je ujel Pogačarja, v ozadju morata van der Poel in Pidcock voditi zasledovanje.

55 kilometrov do cilja: Pogačar je napadel in se odpeljal glavnini! Za vodilnimi kolesarji zaostaja približno minuto in pol.

57 kilometrov do cilja: V glavnini UAE narekuje tempo in pripravlja teren za napad Pogačarja.

64 kilometrov do cilja: Po novih zapletih v glavnini je zdaj prednost velike ubežne skupine narasla na več kot tri minute.

71 kilometrov do cilja: Nov padec! Na tleh je tudi Matej Mohorič! V glavnini je znova prišlo do padca, med drugim pa jo je na žalost skupil odlični slovenski kolesar. Zapletla sta se prav Mohorič in Biniam Girmay (Intermarche). Slovenec se je takoj po padcu sicer hitro vstal, a kmalu sedel nazaj na zelenico. Bo lahko nadaljeval?

77 kilometrov do cilja: Vodilni skupini sta se združili. V ospredju je sedaj 19 kolesarjev, ki ima slabi dve minuti prednosti pred glavnino, iz katere z napadom poizkuša nemški državni prvak Nils Politt.

98 kilometrov do cilja: Prednost ubežnikov se je po akciji v glavnini precej stopila. Zdaj znaša manj kot dve minuti.

104 kilometre do cilja: Skupina okoli Pogačarja je ujeta, vseeno pa je 24-letni slovenski šampion danes očitno dobro razpoložen.

107 kilometrov do cilja: Zmedo v glavnini je izkoristil Tadej Pogačar! 24-letnik se je prebil v prvo zasledovalno skupino, ki ima 17 sekund prednosti pred glavnino.

109 kilometrov do cilja: Zaradi padca je dirko zapustil še Slovak Peter Sagan, ki se po sezoni poslavlja od profesionalnega cestnega kolesarstva. Slovak je tako že zaključil s svojo zadnjo dirko po Flandriji.

114 kilometrov do cilja: Nov padec! Tokrat se je na tleh znašla četverica, med drugim tudi Američan Magnus Sheffield (Ineos Grenadiers) in še en član Jumbo-Visme Nathan van Hooydonck. Kocke delajo svoje.

134 kilometrov do cilja: Skupina osmih ubežnikov ima več kot pet minut prednosti pred glavnino. V ospredju so Belgijci Jasper De Buyst, Tim Merlier, Guilaume van Keirsbulck, Nizozemca Daan Hoole, Elmar Reinders, Nemec Jonas Rutsch, Kanadčan Hugo Houle in Švicar Filippo Colombo.

136 kilometrov do cilja: Zaradi padca so odstopili Oier Lazkano (Movistar), Ben Turner (Ineos Grenadiers) in Pogačarjev pomočnik Tim Wellens (UAE Team Emirates).

143 kilometrov do cilja: Že do sedaj smo videli številne padce. V množičnem padcu je na tleh pristalo celo 30 kolesarjev, med drugim Wout Van Aert, Julian Alaphilippe in Peter Sagan,