Vingegaard v sprintu ugnal Pogačarja, Roglič v zaključku padel

Kolesarstvo 10. Jul 202414:57 > 16:30 1 komentar
Tour de France 2024
Foto: AP Photo/Daniel Cole via Guliver

Jonas Vingegaard je zmagovalec enajste etape dirke po Franciji. V zaključnem sprintu je bil močnejši od Tadeja Pogačarja. Primož Roglič je v cilj prišel na četrtem mestu, toda 34-letnik je na zadnjem spustu padel.

Enajsta etapa dirke po Franciji je kolesarje popeljala na naporno 211-kilometrsko pot, ki je vključevala šest kategoriziranih vzponov.

Že na začetku se je več kolesarjev poskušalo prebiti v beg, vendar so njihova prizadevanja nenehno preprečevali člani ekipe UAE Team Emirates, ki so bili odločeni nadzorovati dirko za Tadeja Pogačarja.

V nadaljevanju dirke se je oblikovala desetčlanska ubežna skupina, v kateri so bili Richard Carapaz, Ben Healy in več francoskih kolesarjev. Vendar je glavnina, ki jo je vodila ekipa UAE Team Emirates, postopoma zmanjševal zaostanek.

Pogačar je napadel na vzponu Puy Mary Pas de Peyrol in si ustvaril lepo prednost, vendar ga je Jonas Vingegaard na naslednjem vzponu ujel. Kolesarja sta sodelovala do zadnjega vzpona, Col de Font de Cere, sledila pa sta jima Remco Evenepoel in Primož Roglič. Slednji je ob koncu spusta padel in izgubil stik z Belgijcem.

Na koncu sta Danec in Slovenec skupaj prispela v cilj, Vingegaard pa je v fotofinišu premagal Pogačarja. Evenepoel je zaostal 25 sekund, Roglič pa še dodatne pol minute, vendar so Slovencu zaradi pravila treh kilometrov pripisali isti čas kot ga je imel Evenepoel.

Pogačar je v skupnem seštevku pred najbližjim zasledovalcem povišal prednost. Evenepoel zdaj namreč zaostaja 1:06 minute, Vingegaard pa je po seštevku bonifikacij zmanjšal zaostanek za sekundo, zdaj ta znaša 1:14 minute. Roglič je izgubil največ časa med najboljšo četverico in je zdaj 2:15 minute za devet let mlajšim rojakom.

V četrtek bo na sporedu ravninska etapa, v kateri se bodo po vsej verjetnosti znova pomerili najboljši sprinterji. Potekala bo od Aurillaca do Villeneuve-sur-Lota (203,6 km).

Rezultati:

Results powered by FirstCycling.com

Dirka po Franciji, 11. etapa:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje