Roglič pokazal zobe, toda Thomasa se ni uspel znebiti

Kolesarstvo 25. Maj 202315:09 > 17:10 0 komentarjev
Thomas Roglič
Foto: Profimedia

Primož Roglič je na zahtevni 18. etapi pokazal, da se bo do zadnje etape boril za zmago na dirki po Italiji. Slovenski kolesarski as je poskušal z napadi in se znebil praktično vseh kolesarjev, zgolj vodilni Geraint Thomas mu je uspel slediti. João Almeida je zaostal za 21 sekund, tako da je Roglič sedaj znova na drugem mestu v skupnem seštevku. Etapna zmaga je pripadla Italijanu Filippu Zani.

Dirka po Italiji dobiva nove razsežnosti. Na prvi etapi od epskih treh smo dobili spopad za etapno zmago in za končno zmago.

Primož Roglič je na začetku etape deloval, da ni v pravi formi, toda na zaključnih vzponih je pokazal, da se bo še naprej boril za končno zmago. Naveza Kuss-Roglič je najprej razbila glavnino, sledil je skok slovenskega kolesarja, ki mu je lahko sledil zgolj vodilni na dirki Geraint Thomas.

Portugalec João Almeida je imel danes, podobno kot Roglič v torek, slab dan in je sedaj znova tretji v skupnem seštevku.

Filippo Zana (Jayco-AIUIa) je slavil etapno zmago, potem ko je v zaključnem sprintu ugnal Thibauta Pinota (Groupama-FDJ).

Pinot in Zana sta bila zadnja dva preživela v begu sedmih kolesarjev, italijanski državni prvak pa je v dvoboju na vrhu prehitel Francoza, ki bo za tolažbo nosil modro majico za najboljšega hribolazca, saj je znova na vrhu gorske razvrstitve.

Results powered by FirstCycling.com

Foto: Profimedia

Roglič in Almeida že imela slab dan

Po sprinterski etapi v sredo so se kolesarji v 18. etapi vrnili v gore. 160-kilometrska etapa od Oderza do cilja na vrhu Val di Zoldo se je začela živahno z napadi.

Zaradi izjemno hitrega tempa je peloton nekoliko razpadel že na prvem vzponu prve kategorije Passo della Crosetta in Primož Roglič je za kratek čas izgubil stik, ko se je skupina razdelila, njegova ekipa pa je bila prisiljena ujeti priključek.

Sedem kolesarjev je oblikovalo močno ubežno skupino. Srečna sedmerica so bili Aurelian Paret-Peintre (AG2R-Citroën), Vadim Pronskiy (Astana-Qazaqstan), Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) – ki je dan začel s 6:48 zaostanka v skupnem seštevku -, Marco Frigo in Derek Gee (Israel-Premier Tech), Warren Barguil (Arkéa-Samsic) in Filippo Zana (Jayco-AlUla).

Pobeg se je praktično povsem razpadel, ko je Pinot na predzadnjem vzponu na najbolj strmem klancu močno napadel, sledili so mu lahko le Gee, Zana in Barguil. Pinot je med etapo prevzel modro majico za najboljšega v gorskem seštevku, vendar si je zagotovo želel tudi etapno zmago.

Thomas Roglič
Foto: Profimedia

Jumbo-Visma in Sepp Kuss sta izkoristila podoben položaj, ko se je cesta postavila pokonci, in se spravila na druge favorite v skupnem seštevku. João Almeida (UAE Team Emirates) je bil po zmagi pred dvema dnevoma prvi od velikih favoritov, ki je izgubil stik, vendar mu je Jay Vine pomagal, da izgube niso bile prehude.

Na čelu dirke sta se Pinot in Zana skupaj podala v zadnji kilometer s skoraj minuto prednosti pred zasledovalci v ozadju. Zana je skoraj vso vožnjo do ciljne črte čakal za Pinotovem kolesu in ga prehitel manj kot 200 metrov pred ciljem, tako da je Francoz doživel novo razočaranje na letošnji dirki po Italiji.

Thomas in Roglič sta do cilja pripeljala skupaj, Almeida pa je omejeval izgubo. Dvojec je portugalskega kolesarja prehitel za 21 sekund in Rogliču omogočil, da je skočil na drugo mesto.

Jutri najtežja gorska etapa, kar pet kategoriziranih vzponov

Kolesarje najprej čaka prelaz Campolongo, nato na prelaz Valparola, ki ima 5,6-odstotni naklon, sledi Passo Giau 9,3-odstotnim povprečnim naklonom ter pred ciljnim vzponom na Tri vrhove Lavareda (Cima Coppi – najvišja točka Gira) še prelaz Tre Croci, ki je dolg 7,9 kilometra in ima 7,2-odstotni naklon. Kolesarji bodo na 183 kilometrih premagali 5400 višinskih metrov.

Giro 2023 19. etapa
19. etapa. Foto: organizator

Potek 18. etape dirke po Italiji


Primož Roglič in Geraint Thomas sta v cilj prišla skupaj, slovenski kolesar je znova na drugem mestu v skupnem seštevku, saj je João Almeida nekoliko zaostal.

Filippo Zana je zmagovalec 18. etape. Thibaut Pinot je znova poražen v zaključnem sprintu.

1 kilometer do cilja: Ubežniki so že v zadnjem kilometru. V ozadju pa se Almeida bliža Thomasu in Rogliču.

3 kilometre do cilja: Ubežniki se blužajo zadnjem vzponu, skupina okoli rožnate majice pa se podaja na spust.

6 kilometrov do cilja: Primož Roglič napada! Kuss še naprej prikazuje, da je v odlični formi in se je po napadu slovenskega kolesarja vrnil na čelo.

8 kilometrov do cilja: Sepp Kuss je sedaj prevzel narekovanje tempa. Roglič mu sledi, prav tako vodilni Thomas, Almeida pa ima nekoliko več težav.

9 kilometrov do cilja: Tudi ubežna skupina je vse manjša, na čelu sta le še Thibaut Pinot in Filippo Zana. V ozadju še naprej tempo narekuje ekipa Ineosa.

11 kilometrov do cilja: Ubežniki so že na predzadnjem vzponu, vsekakor lahko pričakujemo spopad tudi v glavnini.

17 kilometrov do cilja: Kolesarji so opravili z vzponom prve kategorije. Sledi zahteven spust, nato pa še dva vzpona druge kategorije.

27 kilometrov do cilja: Ineos je naredil kar nekaj škode v glavnini. Odpadlo je kar nekaj kolesarjev.

29 kilometrov do cilja: Jumbo-Visma se je pomaknila na rep glavnine. Ima Roglič težave? Ineos je kasneje pospešil tempo v glavnini.

32 kilometrov do cilja: Kolesarji so že na vzponu prve kategorije (Forcella Cibiana). V glavnini je vse manj kolesarjev.

47 kilometrov do cilja: Kolesarji so vse bližje zaključnim vzponom. Ubežniki imajo dobrih pet minut prednosti pred glavnino.

57 kilometrov do cilja: Ubežna sedmerica ima dobre štiri minute in pol prednosti pred glavnino, kjer tempo narekuje Ineos. Kolesarji so že opravili z dvema vzponoma (prve in četrte kategorije). Primož Roglič je bil ob prečkanju prvega na repu glavnine.

Giro 2023 18. etapa
Profil 18. etape. Foto: organizator