Dirka po Italiji 2024 blizu meje, a bo slovensko ‘kuro’ zaobšla

Kolesarstvo 13. Okt 202319:42 0 komentarjev
FOTO: Profimedia

Organizatorji kolesarske dirke po Italiji so danes objavili traso tekmovanja, ki je pokazala, da bo tritedenska športna prireditev med 4. in 26. majem zavila tudi zelo blizu italijansko-slovenske meje.

Ena izmed etap bolj proti koncu dirke bo 24. maja potekala med (Vidmu bližnjem) Morteglianom in Sappado.

Start v kraju, ki mu prebivalci Furlanije rečejo Mortean, in bo odprl 19. etapo Gira, je le dobre pol ure vožnje oddaljen od Nove Gorice. Preizkušnja, geografsko najbližje Sloveniji, se bo tretjič v zgodovini ustavila v alpskem mestecu Sappada blizu italijansko-avstrijske meje. Zdaj je tudi že jasno, kje bodo tekmovalci krenili na pot. Karavana bo na tritedensko kolesarjenje po “škornju” krenila v kraju Venaria Reale, od koder se bodo kolesarji podali na 136 km dolgo etapo do cilja v Torinu.

Dirka po Italiji bo prihodnje leto ponudila z dvema kronometroma. Prvo bitko za čim boljši čas bo ponudil 10. maj in sedma etapa na cestah pokrajine Umbrija (37 km) med Folignom ter Perugio, drugo pa štirinajsta etapa 18. maja ob Gardskem jezeru.

Zadnja etapa je na sporedu 26. maja, ko se bodo tekmovalci po 126 kilometrih lahkotnega kolesarjenja pripeljali v večno mesto. Upajmo, da s Slovencem v rožnati barvi. Primož Roglič je že priznal, da bo v 2024 verjetno vse skupaj podrejeno dirki po Franciji, kar posledično skoraj izključuje možnost za nastop v Italiji.

Najvišja točka v zgodovini dirke

Start prve etape bo 4. maja v Torinu, naslednji dve etapi bosta tudi še v Piemontu na severozahodu Italije. Prva etapa bo posvečena tudi spominu na legendarno generacijo nogometašev Torina, ki so izgubili življenja v letalski nesreči leta 1949. Trasa bo zato potekala tudi ob vznožju hriba Superga, kjer se je nesreča zgodila prav na datum, ko se bo naslednje leto Giro začel.

FOTO: Guliverimage

V današnji predstavitvi v gledališču v Trentu je vodstvo dirke poudarilo, da bo imela naslednja pentlja po Italiji šest sprinterskih etap, dva kronometra v skupni dolžini 68,2 km ter pet gorskih etap. Najvišja točka bo prelaz Stelvio (2758 m), ki je obenem tudi najvišja točka v zgodovini Gira nasploh.

V zadnjih dneh krožijo govorice, da bo prihodnje leto na Giru debitiral Tadej Pogačar (UAE Emirates), vendar glede na to, da ga na predstavitvi trase ni bilo, je težko verjeti, da se bo kolesarskega praznika dejansko udeležil. Je pa na predstavitev proge prišel zmagovalec letošnje dirke.

“Zmaga na Višarjah je bila ena najbolj čustvenih zmag v moji karieri. Še velikokrat sem si jo ogledal, noro je bilo proslaviti zmago s svojimi navijači. Pri trasi za 2024 mi je najbolj všeč 20. etapa, z dvojnim vzponom na Monte Grappo. Mislim, da bo to odločilen dan,” je za prireditelje dirke na predstavitvi dejal zmagovalec zadnje izvedbe Roglič.

FOTO: Guliverimage

“Izvedbe Gira 2024 ne moremo primerjati s prejšnjimi. Začela se bo navzgor, in to ne samo v prenesenem pomenu, ampak z vzponom že drugi dan na Oropo. Gre za zahtevno traso, s številnimi težkimi in srednje zahtevnimi vzponi, ki tokrat niso na vrsti šele zadnji teden, ampak skozi celotno dirko. Ne smemo podcenjevati niti skoraj 70 km kronometrov. Tisti, ki bo želel zmagati, bo moral iti na polno od starta. Pričakujem pravi spektakel,” pa je napovedal direktor dirke Mauro Vegni.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!