Izjemni Roglič v sprintu ugnal vso konkurenco

Foto: Profimedia

Primož Roglič je zmagovalec uvodne etape dirke po Kataloniji. V dolgem zaključnem sprintu je ugnal vse konkurente in potrdil odlično formo. S tem je slovenski kolesarski as že prvi dan oblekel majico vodilnega in ima pred Remcom Evenepoelom po zaslugi bonifikacij 4 sekunde prednosti.

Primož Roglič (Jumbo-Visma) je v sprintu na zaključnem vzponu premagal Remca Evenepoela (Soudal-QuickStep) in zmagal v 1. etapi dirke po Kataloniji.

Slovenski kolesarski as je po tem, ko je precej daleč od cilja že začel s sprintom, prikazal izjemno borbenost, medtem ko se je Evenepoel v zadnjih metrih hitro približeval, vendar se je moral Belgijec zadovoljiti z drugim mestom.

“Počutim se odlično. Uživam,” je takoj po etapi dejal Roglič. “Ali sem pričakoval zmago? Vedno upaš na najboljše, vendar moraš to tudi storiti. Fantje so odlično opravili svoje delo in v nogah sem imel ravno dovolj moči za zmago. Zagotovo si želim zmagati, a to je šele prvi dan. Pred nami je še šest etap,” je še dodal 33-letni slovenski kolesarski zvezdnik.

Roglič ima po prvi etapi štiri sekunde prednosti pred drugim Remcom Evenepoelom. Od kandidatov za končno zmago pa so si že nekaj več zaostanka nabrali Richard Carapaz, Egan Bernal (20 sekund) in Geraint Thomas, ki je zaostal za več kot minuto.

Prvi in edini dvoboj pred Girom

Šest tednov pred začetkom prve tritedenske dirke Giro d’Italia sta oba favorita za zmago na uvodni dan v Kataloniji pokazala svojo formo, čeprav ju v nadaljevanju tedna čakajo še težje preizkušnje.

Hribovito uvodno etapo je poživil pobeg, v katerem so bili Rune Herregodts (Intermarche-Circus-Wanty), Pau Miquel (Equipo Kern Pharma), Oscar Onley (Team DSM), Jetse Bol (Burgos-BH) in Alessandro De Marchi (Team Jayco Alula), medtem ko je glavnina v ozadju mirno lovila ubežnike.

Zadnji ubežniki so bili ujeti v zaključnih kilometrih, medtem ko je zaradi padca v glavnini šest kilometrov pred ciljem padlo več kolesarjev, med njimi Michael Storer (Groupama-FDJ) in Dario Cataldo (Trek-Segafredo).

Jumbo-Visma je narekovala tempo manjši skupini na kratkem odseku do cilja v Sant Feliu de Guíxols, kjer se je Roglič izkazal s sprintom, podobnim, kot jih je prikazal na nedavni dirki Tirreno-Adriatico.

Profil prve etape:

Dirka po Kataloniji 2023, 1. etapa. Foto: organizator
Dirka po Kataloniji 2023, 1. etapa. Foto: organizator

Sledijo veliko težji dnevi

Če se je dirka začela s hribovito 164,6-kilometrsko preizkušnjo, pa je pred kolesarji že v torek veliko težja druga etapa. Gre za 165,4 km dolgo etapo z zaključkim vzponom na Vallter, ki je visok preko 2000 metrov, v Pirenejih. Vzpon, ki je dolg približno 11 km in ima povprečen naklon 7,7 %, je bil pred kratkim že na sporedu dirke v letih 2019 in 2014, ko sta se Adam Yates in Tejay Van Garderen povzpela do zmage.

Tretja etapa prinaša še eno gorsko preizkušnjo, 180,6 km dolgo etapo, ki vključuje vzpon na Coll de Coubet (ponovitev iz 2. etape), vzpon ekstra kategorije Coll de la Creueta in zaključni vzpon na La Molina (12 km s 4,5 %), stalnico dirke, kjer sta v zadnjih izvedbah zmagala Ben O’Connor in Miguel Angel Lopez.

Results powered by FirstCycling.com