Če ne bo šlo prehitro, se bo Pogačar v Komendi ustavil

Kolesarstvo 14. Jun 202218:51 > 18:56
Foto: Uroš Skaza

Na predvečer starta 28. Dirke po Sloveniji se je ta tudi uradno začela z novinarsko konferenco v Novi Gorici. Glavna zvezdnika na lepo zapolnjenem Bevkovem trgu sta bila prvi in šesti kolesar sveta, Tadej Pogačar in Matej Mohorič, zbrane pa so nagovorili še glavni funkcionarji dirke.

Odštevanja do začetka najpomembnejšega kolesarskega spektakla na slovenskih dneh je konec. Osemindvajseta izvedba mednarodne Dirke po Sloveniji se s prvo etapo od Nove Gorice do Postojne začenja jutri, karavana pa je že danes zbrana v mestu prvega starta.

Za dvig temperature in pričakovanj so organizatorji poskrbeli že na predvečer začetka pogajanja pedal. V Novi Gorici so namreč pripravili pravi kolesarski praznik s pestrim športno-glasbenim programom, vrhunec pa so predstavljali nagovori glavnih obrazov letošnje dirke.

Zbrane so tako nagovorili župan Mestne občine Nova Gorica Klemen Miklavič, direktorica Slovenske turistične organizacije Maja Pak in predsednica Organizacijskega odbora dirke Mojca Novak.

Foto: Uroš Skaza

 

Dirka je velik prestiž za klub in celo Slovenijo

“S traso letošnje dirke brišemo državne meje in tekmovanje delamo mednarodno. Od lani branimo naziv najboljšega gostujočega mesta in zanj se krčevito borimo tudi letos,” je med drugim v nagovoru dejal Miklavič. “S sodelovanjem z globalnim Eurosportom predstavljamo Slovenijo v svetu, obenem pa povečujemo pomembnost dirke. Navdušena sem, da spet delujemo pod sloganom ‘boj za zeleno’, ki predstavlja našo ljubezen do narave in skrb zanjo,” pa je dodala Pakova.

“Prav vse dirke od leta 1993 je organiziral klub Adria Mobil, ki letos praznuje 50 let. Dirka po Sloveniji je v organizacijskem pomenu prestiž za ta klub in celotno Slovenijo, saj pri tem sodeluje več kot 2150 ljudi,” je pomen slovenske pentlje poudarila še Novakova.

Foto: Uroš Skaza

Daleč največ pozornosti pa sta bila jasno deležna dva domača kolesarja, ki v zadnjih letih krojita svetovni kolesarski vrh, v prihodnjih dneh pa se bosta znova podila po slovenskih cestah. Vrhunec je namreč predstavljal pogovor s prvim kolesarjem sveta Tadejem Pogačarjem, ki je na Dirki po Sloveniji zmagal lani, in Matejem Mohoričem, ki je na lestvici UCI trenutno na šestem mestu, na lanski dirki pa je osvojil rdečo majico za najboljšega po točkah.

Zmage si želi tudi na generalki za Francijo

Za Pogačarja bo to skupno peti nastop na Dirki po Sloveniji, po treh zmagah v seštevku za mladega kolesarja (2017, 2018, 2019) pa je lani prvič premagal celotno konkurenco in osvojil tako želeno zeleno majico. Za daleč največjega favorita za skupno zmago velja tudi letos, če mu bo to uspelo, se bo na vrhu večne lestvice izenačil z Mitjo Mahoričem, Juretom Golčerjem, Primožem Rogličem in Diegom Ulissijem, četverico, ki je slavila dvakrat. Lovil bo tudi drugo etapno zmago, prvo je dosegel lani na Celjskem gradu.

“Že kar nekaj časa nisem tekmoval, skoraj dva meseca. Vesel sem, da sem na startni listi Po Sloveniji. To je ena najlepših dirk na svetu in res se veselim tega tedna. Prišli smo z močno ekipo, večina nje gre tudi na Tour. Cilj je, da se povežemo, to bo naša generalka za Francijo. Na vsako dirko pridemo z željo po zmagi in tudi ta teden si tega želimo,” je ob dobrodošlici dejal Tadej Pogačar. “Na četrti etapi, ki gre skozi Komendo, se bom skušal za trenutek ustaviti in pozdraviti domače. Če ne bomo šli prehitro,” se je sobotne trase dotaknil Pogi.

Foto: Uroš Skaza

Tadej Pogačar na Dirki po Sloveniji:

2021: 1. mesto v skupnem seštevku, 1. mesto v seštevku hribolazcev, 4. mesto v seštevku točk

2019: 4. mesto v skupnem seštevku, 4. mesto v seštevku hribolazcev, 6. mesto v seštevku točk, 1. mesto med mladimi kolesarji

2018: 4. mesto v skupnem seštevku, 10. mesto v seštevku točk, 1. mesto med mladimi kolesarji

2017: 5. mesto v skupnem seštevku, 16. mesto v seštevku hribolazcev, 13. mesto v seštevku točk, 1. mesto med mladimi kolesarji

“Žal Tadej ne vozi za nas”

Še en nastop več od mlajšega rojaka pa ima na domačih cestah Matej Mohorič. Trenutno šesti kolesar sveta in v letošnji sezoni že zmagovalec spomenika Milano – Sanremo, je največji uspeh dosegel lani, ko je osvojil rdečo majico za najboljšega kolesarja po točkah, v skupnem seštevku pa je bil najvišje leta 2018, ko je zaostal le za Primožem Rogličem in Rigobertom Uranom. Etapno je zbral tri druga mesta, še vedno pa lovi domačo dnevno zmago.

“Naša ekipa bo tu trenirala za državno prvenstvo,” se je pošalil aktualni državni prvak o močni slovenski zasedbi (od šesterice pri Bahrain Victorious bodo kar štirje Slovenci) na letošnji slovenski dirki. “Tudi jaz sem zadnjič nastopal pred dvema mescema. Najprej sem počival, saj sem bil ‘mrtvo utrujen’ od prvega dela sezone. Nato pa sem pridno treniral in upam, da bodo sadovi tega dela vidni že ta teden, če ne prej, pa vsaj na Dirki po Franciji. Zanimajo nas zmage povsod, ekipno pa smo zelo dobri, ker imamo najboljšo – slovensko podporo. Žal Tadej ne vozi za nas, tako da v generalni razvrstitvi ne moremo biti povsem pri vrhu,” je za smeh še enkrat poskrbel odlično razpoloženi Matej Mohorič.

Foto: Uroš Skaza

Matej Mohorič na Dirki po Sloveniji

2021: 7. mesto v skupnem seštevku, 1. mesto v seštevku točk

2018: 3. mesto v skupnem seštevku, 6. mesto v seštevku točk

2016: 46. mesto v skupnem seštevku, 6. mesto med mladimi kolesarji

2014: 63. mesto v skupnem seštevku, 7. mesto med mladimi kolesarji

2013: 26. mesto v skupnem seštevku, 40. mesto v seštevku točk, 3. mesto med mladimi kolesarji

Za oba največja zvezdnika letošnje izvedbe slovenske dirke je to zadnja tekmovalna priprava pred prihajajočo Dirko po Franciji, ki se 1. julija začne v danskem Kobenhavnu. Pogačar bo na francoski pentlji branil skupni zmagi iz zadnjih dveh let, z visokimi cilji pa tja potuje tudi Mohorič, ki je lani navdušil z dvema etapnima zmagama.

Poleg obeh kolesarjev iz ekipe UAE Emirates oziroma Bahrain Victorious bo jutri na startu v Novi Gorici (ob 12.45) še pet Slovencev iz moštev serije World Tour. Mohoriču bodo družbo delali Jan Tratnik, Domen Novak in debitant Matevž Govekar, Pogačarju bo pomagal Jan Polanc, zraven pa bo tudi Luka Mezgec (Team BikeExchange). Od najboljših bo tako manjkal le Primož Roglič, ki je minuli teden zelo uspešno tekmoval po Dofineji. 

Komentari

Vaš komentar