Borba za zeleno: vse, kar morate vedeti

Kolesarstvo 14. Jun 20227:00 > 23:30
Lansko zmago in zeleno majico brani Tadej Pogačar. Foto. Tour od Slovenia

Jutri se v Novi Gorici začenja vrhunec kolesarske sezone na slovenskih tleh. Na severnem Primorskem se namreč začenja že 28. izvedba Dirke po Sloveniji, ki je na sončno stran Alp znova privabila številna zveneča imena kolesarstva. Lansko zmago brani Tadej Pogačar, ki je velik favorit za zeleno majico tudi letos.

Medtem ko je Primož Roglič z včerajšnjo potrditvijo zmage na Dirki po Dofineji že opravil zadnji tekmovalni test pred vrhuncem sezone – Dirko po Franciji, ki se 1. julija začne v danskem Kobenhavnu, njegovega največjega tekmeca za rumeno majico v Parizu (po mnenju stavnic in strokovnjakov) Tadeja Pogačarja to še čaka.

Prvi kolesar sveta si je za ključno pripravljalno dirko pred nastopom na francoskih cestah znova izbral domačo, slovensko dirko. Na njej je lani zmagal, očitno pa je bil ta recept učinkovit, saj je nato v rumenem na Elizejske poljane zapeljal še drugo leto zapored.

Pred največjim kolesarskim dogodkom pri nas, ki bo obiskal tudi Italijo, smo za vas pripravili nekaj ključnih podatkov, ki jih morate poznati, preden se kolesarji podajo v boj za zeleno majico.

1. Koliko Slovencev, kdo so glavni aduti?

In če smo s Pogačarjem začeli, bomo z njim tudi nadaljevali. 23-letnik iz Klanca pri Komendi bo brez dvoma največji zvezdnik letošnje slovenske pentlje. A bo le eden izmed kar 32 slovenskih kolesarjev (glede na predprijave), ki se bodo te dni mudili po naših cestah.

Veliko presenečenje bo, če Pogačar ne bo ponovil lanske zmage. Foto: Aleš Fevžer

Poleg Pogačarja bo v ekipi UAE zraven še njegov najbolj zvesti pomočnik Jan Polanc, pri ekipi Team BikeExchange pa bo pedala poganjal sprinter Luka Mezgec. Od štirih ekip svetovne serije le ena ne bo imela slovenskega predstavnika, več kot polovico od kvote sedmih kolesarjev pa bodo slovenske trobojnice zapolnile pri moštvu Bahrain Victorious. Ob izvrstnem Mateju Mohoriču bodo nastopali še junak predzadnje etape letošnjega Gira Domen Novak, povratnik po poškodbi Jan Tratnik in Matevž Govekar, za katerega bo to debi v ekipi World Toura.

Slovensko obarvane bodo še ekipe Cycling Team Kranj, Ljubljana Gusto Santic, organizatorka celotne prireditve Adria Mobil (pri kateri bo nastopil tudi Kristijan Koren) ter slovenska reprezentanca.

Slovenci na letošnji Dirki po Sloveniji:

UAE Emirates: Tadej Pogačar, Jan Polanc

Team BikeExchange: Luka Mezgec

Bahrain Victorious: Matevž Govekar, Domen Novak, Jan Tratnik, Matej Mohorič

Adria Mobil: Nik Čemažar, Tilen Finkšt, Gal Glivar, Kristjan Hočevar, Aljaž Jarc, Kristijan Koren, David Per

Cycling Team Kranj: Andrej Černe, Matej Drinovec, Vid Jeromel, Leon Šarc, Jaka Vovk, Luka Ziherl

Ljubljana Gusto Santic: Jernej Hribar, Fabijan Kralj, Matic Maček, Adam Jordan, Anže Skok

Reprezentanca Slovenije: Marko Pavlič, Matic Žumer, Luka Vrhovnik, Mihael Štajnar, Jaka Primožič, Matija Gregor Černe, Miran Kovačič

2. Tuji zvezdniki

Dirka po Sloveniji v zadnjih letih vse bolj pridobiva na veljavi, kar se pozna na vseh vidikih. Tako za obdobje od 15. do 19. junija velja veliko zanimanje novinarjev, podeljenih je bilo kar 130 medijskih akreditacij. Status dirke pa vpliva tudi na startno listo, kjer je veliko tujih zvezdniških imen.

Eden glavnih zvezdnikov bo Dylan Groenewegen. Foto: Guliverimage

V Pogačarjevi ekipi bosta tako med drugim tekmovala nekdanji svetovni prvak Portugalec Rui Costa in Poljak Rafal Majka, sicer že zmagovalec slovenske pentlje. Zvezdniško družbo bo imel tudi Luka Mezgec, ob njem bo v narodno pisanem avstralskem moštvu tekmoval tudi Nizozemec Dylan Groenewegen. Pri Astani bo najbolj zvezdniško ime Valerio Conti, pri ekipi Alpecin-Fenix pa bo zraven tudi izvrstni sprinter Tim Merlier.

Še zanimivost – sploh prvič v zgodovini se bo zgodilo, da bo na slovenski dirki nastopila številka ena svetovnega kolesarstva. Lani, ko se je Pogačar dirke udeležil, je bil na vrhu UCI seštevka še Primož Roglič.

3. Seznam vseh ekip

Da ne pozabimo omeniti tudi vseh ostalih – na letošnji izvedbi, ki bo že 28., bo nastopilo 22 moštev. Od tega štiri spadajo v serijo World Tour, sedem jih spada v kategorijo Pro Tour, sedem ima priponko kontinentalnih, kot zadnja pa je tu še slovenska reprezentanca.

Ekipe, prijavljene na Dirko po Sloveniji 2022:

World Tour: UAE Team Emirates, Team BikeExchange-Jayco, Astana Qazaqstan Team, Bahrain Victorious

Pro Tour: Alpecin-Fenix, Eolo-Kometa, Caja Rural-Seguros, Bardiani CSF Faizane, Euskaltel-Euskadi, Drone Hopper – Androni Giocattoli, Equipo Kern Pharma

Kontinentalne: Adria Mobil, Cycling Team Kranj, Ljubljana Gusto Santic, Dukla Banska Bystrica, HRE Mazowsze Serce Polski, Team Felbermayr – Simplon Wels, China Glory Continental Cycling Team, Global 6 Cycling, Mg.K Vis-Color for Peace-VPM, Trinity Racing

Slovenska reprezentanca

Celotna startna lista je objavljena tukaj.

4. Trasa s ključnimi predeli

Ko poznate vse kolesarje, je čas, da v potankosti spoznate traso, ki jih čaka v petih dneh. Za razliko od preteklih let, a enako kot lani, na njej znova ni kronometra. Prva in druga etapa sta namenjeni sprinterjem, zelo verjetno bo takšen razplet tudi v nedeljo v Novem mestu. Vmes – v petek in sploh soboto – pa se bo odločalo o skupnem zmagovalcu dirke.

Tretja etapa namreč ponuja dva zahtevna vzpona na Lipo in Svetino, zanemarljiv ni niti ciljni klanec na Celjski grad. Takšna etapa bi v minulih letih verjetno že odločila zmagovalca, a tokrat bo to le ogrevanje za sobotno kraljevsko traso.

Ta bo kolesarje prek Jesenovega in Trojan pripeljala do Črnivca, kjer gre že pričakovati napade najmočnejših. A kdo ima prave noge, bo zares jasno šele na vzponu na Veliko planino, kjer bo cilj etape Dirke po Sloveniji na novem asfaltu prvič.

Zadnji dan je, kot že napisano, načeloma namenjen sprinterskim vlakom, a tik pred ciljem v Novem mestu je na sporedu še sicer kratek, a zahteven vzpon na Trško goro (2 km; 9%). Etapa, ki si jo je že ob predstavitvi trase označil Matej Mohorič.

Skupna dolžina celotne dirke znaša 791,5 kilometra (na poti je 9152 višinskih metrov), podrobnosti pa najdete tukaj.

1. etapa. Foto: Tour of Slovenia
2. etapa. Foto: Tour of Slovenia
3. etapa. Foto: Tour of Slovenia
4. etapa. Foto: Tour of Slovenia
5. etapa. Foto: Tour of Slovenia

5. Nagrade

Najboljši na letošnji dirki bodo znova nagrajeni tudi finančno. Zmagovalec posamezne etape bo prejel 3615 evrov, drugi 1805 evrov, tretji 905 evrov … Vodilnemu v seštevku za zeleno majico bo po vsaki etapi pripadlo 80 evrov, za vse ostale majice pa 50 evrov. Zeleni dres bo največ vreden tudi na koncu, skupna zmaga prinaša 9038 evrov, drugo mesto 4513 evrov, tretje 2263 evrov … Osvojitev katere koli druge majice pomeni 250 evrov za prvouvrščenega, 400 evrov pa bo dobila tudi najboljša ekipa v generalni razvrstitvi. Skupno je sicer nagradni sklad vreden 70.975 evrov.

Nagradni sklad:

Etapne nagrade: 1. mesto (3615 evrov), 2. (1805), 3. (905), 4. (455), 5. (365), 6. (270), 7. (270), 8. (180), 9. (180), 10. – 20. (95).

Nošenje majice po etapi: zelena (80 evrov), rdeča (50 evrov), modra (50 evrov), bela (50 evrov)

Skupni seštevek: 1. mesto (9038 evrov), 2. (4513), 3. (2263), 4. (1138), 5. (913), 6. (675), 7. (675), 8. (450), 9. (450), 10. – 20. (237,5).

Skupni seštevek ostalih majic: rdeča (250 evrov), modra (250 evrov), bela (250 evrov)

Generalna razvrstitev ekip: 1. mesto (400 evrov), 2. mesto (200 evrov), 3. mesto (100 evrov)

Poleg vseh denarnih nagrad pa najboljši trije prejmejo še zdaj že tradicionalno trofejo – v sodobni tehniki izdelano repliko 5200 leta starega lesenega kolesa, ki so ga našli na Ljubljanskem barju. Takšen pokal dobi tudi mesto, ki si prisluži naziv NAJ gostitelja dirke.

6. Proračun

Seveda nagrade predstavljajo zgolj del celotnega proračuna dirki. Letos organizatorji za vse skupaj razpolagajo s proračunom okrog milijona in 200 tisoč evrov, kar je rekord. Do zdaj ta številka še nikoli ni bila šestmestna.

7. Pomen majic

Kot na vseh večetapnih dirkah, tudi na Dirki po Sloveniji podeljujejo majice v najrazličnejših kategorijah. Če se je na Touru za zmagovalca uveljavila rumena barva, na Giru in Vuelti pa roza oziroma rdeča, vodilni/zmagovalec slovenske pentlje nosi majico zelene barve.

Zelena majica se je uveljavila po letu 2017. Foto: Tour of Slovenia

Zakaj? Organizatorji slovenske dirke so to odločitev sprejeli leta 2017 s pojasnilom, da je Slovenija v svetu znana kot zelena dežela, ključen razlog pa se skriva v trajnostni zavezi naše države. Slogan ’fight for green’ v ozadju nakazuje skriti pomen, češ naj naš planet ostane zelen.

Tu so še rdeča majica za vodilnega v razvrstitvi po točkah (te se delijo na ciljih ravninskih etap in letečih ciljih), modra majica vodilnega v razvrstitvi gorskih ciljev (te se delijo na gorskih ciljih, katerih je na letošnji dirki 11; od tega eden 1. kategorije, pet 2. kategorije in pet 3. kategorije). Podeljena pa bo tudi bela majica, za najboljšega kolesarja v razvrstitvi po času med mladimi od 23 let.

Rdečo majico je lani osvojil Matej Mohorič. Foto: Tour of Slovenia

8. Lov Pogačarja na najboljše

Z izjemo let 1997 in 2020 je Dirka po Sloveniji že vse od leta 1993 glavna kolesarska dirka pri nas. Videli smo številne odlične etape, velik korak naprej pa je dirka s televizijskim prenosom na Eurosportu storila leta 2017.

V tem času smo videli številne zmagovalce in slavja, med katerimi bomo našteli le najbolj izstopajoče.

Primož Roglič je eden od četverice kolesarjev, ki so na Dirki po Sloveniji slavili dvakrat. Foto: Aleš Fevžer

Na krstni izvedbi je leta 1993 slavil Boris Premužič, le štirim kolesarjem pa je uspelo dvakrat pokoriti celotno konkurenco. Mitja Mahorič, Jure Golčer, Primož Roglič in Italijan Diego Ulissi so tisti, ki so majico zmagovalca domov odnesli več kot enkrat. Ta podvig bo skušal letos ponoviti aktualni branilec zmage Tadej Pogačar.

Slovenci so sicer v 27 izvedbah slavili 12 zmag, 14-krat so bili boljši tuji kolesarji. Med temi prednjačijo Italijani s štirimi zmagami in Poljaki ter Rusi s po dvema.

Države s skupno zmago na Dirki po Sloveniji:

Slovenija: 12 – Boris Premužič 1993, Valter Bonča 1995, Branko Filip 1998, Martin Derganc 2000, Mitja Mahorič 2003, 2004, Tomaž Nose 2007, Jure Golčer 2008, Janez Brajkovič 2012, Primož Roglič 2015, 2018, Tadej Pogačar 2021

Italija: 4 – Lorenzo di Silvestro 1996, Vincenzo Nibali 2010, Diego Ulissi 2011, 2019

Rusija: 2 – Faat Zakirov 2001, Evgenij Petrov 2002

Poljska: 2 – Przemyslaw Niemiec 2005, Rafal Majka 2017

Nemčija: 1 – Tobias Steinhauser 1994

Zimbabve: 1 – Lorenzo di Silvestro 1996

Danska: 1 – Jakob Fuglsang 2009

Hrvaška: 1 – Radoslav Rogina 2013

Portugalska: 1 – Tiago Machado 2014

Estonija: 1 – Rein Taaramae 2016

* Zmaga iz leta 2006 je bila Tomažu Nosetu zaradi dopinškega prekrška naknadno odvzeta.

Nekoliko zahtevnejša je konkurenca v kategoriji etapnih zmag, kjer je letvica postavljena pri številu tri. Tobias Steinhauser, Tomaž Nose, Olaf Pollack, Vincenzo Nibali in Primož Roglič so do zdaj ob koncu dneva trikrat najvišje dvignili roke, v lovu na ta dosežek pa bo letos predvsem slovenski sprinter Luka Mezgec.

Zadnjih 10 zmagovalcev Dirke po Sloveniji:

2021: Tadej Pogačar (UAE Emirates)

2019: Diego Ulissi (UAE Emirates)

2018: Primož Roglič: Lotto NL Jumbo

2017: Rafal Majka (Bora Hansgrohe)

2016: Rein Taarame (Katjuša)

2015: Primož Roglič (Adria Mobil)

2014: Tiago Machado (Netap Endura)

2013: Radoslav Rogina (Adria Mobil)

2012: Janez Brajkovič (Astana)

2011: Diego Ulissi (Lampre)

Dovolj napisanega, naj se boj za zeleno začne!

Komentarji (0)

Prikaži vse komentarje