Dirka po Švici brez Primoža Rogliča, kaj to pomeni za Tour?

Kolesarstvo 9. Jun 202315:21 0 komentarjev
Primož Roglič
Foto: Profimedia

Ekipa Jumbo-Visma je objavila sedmerico, ki bo tekmovala na dirki po Švici. Primoža Rogliča ne bo na startu v nedeljo.

Wout Van Aert, Wilco Kelderman, Sam Oomen, Robert Gesink, Rohan Dennis, Koen Bouwman in Mick Van Dijke so kolesarji, ki bodo del moštva Jumbo-Visme v Švici. Na seznamu ni Primoža Rogliča.

Belgijski zvezdnik Van Aert bo napadal etapne zmage, za visoko uvrstitev v generalni razvrstitvi pa se bo boril predvsem Nizozemec Kelderman. Slednji bi moral biti na Giru glavni Rogličev pomočnik, zaradi poškodbe pa se italijanske pentlje ni udeležil.

Roglič, zmagovalec letošnjega Gira, je bil sprva predviden, da napade zmago na dirki po Švici, zadnjo pomembno tedensko etapno dirko, ki mu v bogati zbirki zmag še manjka. A pri ekipi so se odločili drugače.

Odločitev nizozemskega moštva bo še dodatno podžgala namigovanja o morebitnem nastopu Primoža Rogliča na letošnji dirki po Franciji. Ta se začne 1. julija. 33-letnika se je namreč po dobljenem Giru močno povezovalo z nastopom na švicarski pentlji, zdaj je jasno, da ga tam ne bo. Vprašanje je, če to pomeni, da Rogliča čaka počitek ali pa celo kolesarjenje na dirki vseh dirk.

Roglič je letos dirkal na treh večetapnih dirkah, vse tri je dobil. Najprej je bil najboljši na dirki od Tirenskega do Jadranskega morja, nato še v Kataloniji, maja je navduševal na italijanskem Giru.

Primož Roglič Giro 2023 Rim
Foto: Profimedia

Na dirki po Švici slovenskih predstavnikov ne bosta imeli tudi ekipi UAE Team Emirates in Bahrain – Victorious. Tadej Pogačar bo na kolesu znova na slovenskem državnem prvenstvu 22. in 25. junija. Matej Mohorič bo najverjetneje naslednji teden kolesaril na domači dirki po Sloveniji. Na osemetapni dirki, ki jo je v letih 2015 in 2017 dobil Simon Špilak, tokrat tako ne bo nobenega Slovenca.

Dirka po Švici se začne v nedeljo 11. junija, zaključi pa teden dni kasneje.