Slovenca v novo sezono okrepljena, konkurenca oslabljena

Kolesarstvo 23. Nov 202311:07 0 komentarjev
Dani martinez
Foto: profimedia

Primož Roglič je bil na letošnji kolesarski tržnici največje ime, ki je zamenjalo ekipo. V novi sezoni ga ne bomo več spremljali v rumeno-črnem dresu Jumbo-Visme, pač pa bo dirkal za nemško Boro. Kdo so ostali kolesarji, ki se jih bomo morali navaditi v novih barvah?

Primož Roglič ni edina odmevna okrepitev Bore – Hansgrohe pred začetkom nove sezone. V ekipo namreč prihaja tudi Kolumbijec Daniel Martinez. Zmagovalec dirke po Dofineji 2020 in istega leta tudi etape na dirki po Franciji v Nemčijo prihaja iz Ineosa, za katerega je dirkal od leta 2021. Podpisal je pogodbo do konca sezone 2027.

Martinez bi lahko bil en ključnih pomočnikov Primoža Rogliča na dirki po Franciji. Gre za odličnega hribolazca, ki se je na Giru 2021 povzpel do petega mesta v skupni razvrstitvi. Takrat je rožnato majico osvojil njegov rojak in ekipni kolega pri Ineosu Egan Bernal.

Tudi pri ekipi Tadeja Pogačarja v prestopnem roku niso sedeli križem rok. K UAE-ju se med drugim selita Pavel Sivakov in Nils Politt. Slednji bi Pogačarju lahko pomagal na ravninskih etapah Toura, vprašanje pa je, kakšno vlogo bo v ekipi imel ruski Francoz.

Pavel Sivakov
Pavel Sivakov. Foto: Profimedia

V Jayco AlUlo k Luki Mezgecu je prišel še en vrhunski sprinter, Avstralec Caleb Ewan. Arnaud Demare je že med letošnjo sezono iz FDJ prestopil v Arkeo Samsic.

Jumbo-Visma je poleg Rogliča izgubila tudi Nathana Van Hooydoncka, ki se je bil prisiljen upokojiti, v “penzion” sta odšla še Rohan Dennis in Jos Van Emden. Ekipo je zapustil tudi Sam Oomen, najbolj odmevna okrepitev pa je Matteo Jorgenson. Rdečelasega Američana smo lahko spremljali na letošnjem Touru, kjer je dobro vozil za Movistar.

Zdi se, da so Nizozemci naredili korak nazaj. Jumbo-Visma je bila sicer v letošnji sezoni brez konkurence, a Primoža Rogliča ne bo lahko nadomestiti. Tudi britanski Ineos ima nekaj težav. Poleg Martineza in Sivakova so izgubili še Geoghegan Harta, prave okrepitve pa niso pripeljali. Ineos je veliko truda vložil predvsem v Carlosa Rodrigueza, ki je bil tik pred odhodom v Movistar, na koncu pa podaljšal pogodbo.

Kaj pa ostale ekipe?

Fabio Jakobsen je novi sprinter ekipe DSM, h kateri se vrača Francoz Warren Barguil. Ta je v dresu takratnega Sunweba osvojil pikčasto majico na Touru 2017. Ob tem pa še dve etapni zmagi.

V Movistar se vrača Kolumbijec Nairo Quintana, Mikel Landa pa je okrepil Soudal Quick-Step, kjer bo en glavnih pomočnikov Remca Evenepoela. V Lidl-Trek se je kot kapetan preselil Tao Geoghegan Hart, zmagovalec dirke po Italiji 2020.

Odmevni kolesarski prestopi pred sezono 2024

Arkea: Arnaud Demare
Bora: Primož Roglič in Dani Martinez
DSM: Fabio Jakobsen in Warren Barguil
Jayco AlUla: Caleb Ewan
Jumbo-Visma: Matteo Jorgenson
Lidl-Trek: Tao Geoghegan Hart, Jonathan Milan, Tim Declercq
Movistar: Remi Cavagna, Nairo Quintana
Soudal Quick-Step: Mikel Landa
UAE: Pavel Sivakov in Nils Politt

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!