Tadej Pogačar našel razlog, zakaj na Touru ni mogel do zmage

Kolesarstvo 2. Nov 202316:02 3 komentarji
Tadej Pogačar
Foto: Profimedia

Po dveh skupnih zmagah (2020, 2021) na dirki po Franciji je moral Tadej Pogačar lani in letos na dirki vseh dirk priznati premoč Jonasu Vingegaardu. O razlogih, zakaj je bil letos Danec boljši, je bilo v zadnjih mesecih že veliko povedanega, največ mnenj pa se je vrtelo o tem, ali je slovenski šampion spomladi morda dirkal preveč. Zdaj je o tem spregovoril tudi sam.

Za Tadejem Pogačarjem je nova izjemno uspešna sezona. 17 zmag, vključno s slavjema na spomenikih po Flandriji in Lombardiji, še četrto leto zapored bela majica na dirki po Franciji, še tretjič v nizu ob koncu sezone prvo mesto na lestvici Mednarodne kolesarske zveze. Številke, ki 25-letnika iz Klanca pri Komendi zasluženo postavljajo na vrh najboljših kolesarjev leta, pa čeprav je v glasovanju za prestižno nagrado zlato kolo zasedel tretje mesto za Jonasom Vingegaardom in Mathieujem van der Poelom.

Dancu je največ glasov za nagrado jasno prineslo drugo zaporedno slavje na Touru de France, kjer je po napetem boju v prvih dveh tednih (ob drugem prostem dnevu je bila razlika med vodilnima zgolj 10 sekund) po ’vesoljskem’ kronometru in krizi Pogačarja v etapi na Col de la Loze zanesljivo še drugič premagal slovenskega šampiona.

O tem, zakaj je Pogi v zadnjem tednu imel slab dan, je bilo prelitega že veliko črnila. Največkrat se je omenjalo njegovo naporno spomlad, ko se je tekmovalno lotil klasik in bil tudi izjemno uspešen z zmagami po Flandriji in na dirkah Amstel Gold in Valonska puščica. Da je bil to morda glavni vzrok, je v pogovoru za FloBikes zdaj priznal tudi sam.

Ne more dirkati samo julija

“Morda me je dejstvo, da sem se v istem letu pripravljal tako na Flandrijo kot na Francijo, stalo letošnjega Toura. To ni idealna kombinacija, a rad imam dirkanje in nove izzive. Težko bi mi bilo, da bi se osredotočil samo na mesec julij, medtem ko se zavedam, da lahko odlično nastopam tudi v prvem in zadnjem delu sezone,” je bil iskren. Bolj kot ne le na francosko pentljo se v zadnjih dveh sezonah uspešno pripravlja Vingegaard.

Svoje je nato dodala še poškodba na zadnji spomladanski dirki Liege-Bastogne-Liege, ko si je ob padcu zlomil zapestje. Rehabilitacija je vplivala na njegovo pripravljalno obdobje pred Tourom. “Poškodba zagotovo ni pomagala. Če šest tednov treniraš na valjih, zagotovo niso najbolje pripravljen na tri tedne vzponov in sprintov. Že tako bi bila dva meseca med Liegom in dirko izjemno zahtevna, tako pa se je zgodil še ta trenutek. Enostavno je bilo preveč, nisem imel potrebne podlage,” je analiziral letošnjo sezono.

Je pa skoznjo že pripravil načrte za prihodnost. “Tako se počutim, vse to pa se tudi odseva v mojih vrednotah. Zdaj imam več izkušenj, a se vedno lahko na novo učim. V fizičnem smislu se lahko v prihodnjih letih še izboljšam, čeprav bo to doseči izjemno težko. Vse je v podrobnosti in delovni etiki,” je zaključil kolesar UAE Emirates.

Čeprav je tekmovalne sezone konec, pa Pogačar te dni še ne počiva. Potem ko je minulo nedeljo nastopil na kriteriju po Singapurju v organizaciji Toura de France, ga podobna ekshibicija čaka tudi to nedeljo po japonski Saitami. Prenos si lahko ogledate na Sportklubu 2 od 6.50 dalje.

Tadej Pogačar Jonas Vingegaard
Foto: Profimedia

Glasovanje za nagrado Velo d’Or je dvignilo kar nekaj prahu, saj večina kolesarskih strokovnjakov in nekdanjih tekmovalcev deli mnenje, da bi si nagrado bolj zaslužila Pogačar ali van der Poel.

Pogled na glasovnice je razkril, da je Vingegaarda na prvo mesto postavilo le osem od 36 posameznikov, ki so glasovali. Van der Poel je bil na vrhu pri 11, Pogačar pa pri osmih glasovalcih. Danec je dobil dovolj točk na ostalih mestih (vsi na glasovnicah imenujejo top5 kolesarjev), medtem ko van der Poela kar pet novinarjev ni uvrstilo na svoj seznam. Na koncu je Vingegaard zmagal s 142 točkami, van der Poel jih je imel 133, Pogačar pa 126,

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje