Jeza pri Jumbo Vismi: naša zadnja Dirka po Hrvaški

Kolesarstvo 3. Okt 202214:413 komentarji
Foto: Guliverimage

Pri ekipi Jumbo Visme so bili po koncu Dirke po Hrvaški slabe volje. A bolj kot dejstvo, da je njihov adut Jonas Vingegaard na zadnji, sprinterski etapi proti Mateju Mohoriču (Bahrain Victorious) izgubil skupno zmago, jih je zmotila pomanjkanje varnosti v zaključkih nekaterih etap. Kolesar nizozemskega moštva Jos van Emden je bil do organizatorjev zelo kritičen.

Bolj kot zaradi rezultatskega poraza, ki jim ga je po taktični napaki v redko videnem preobratu v zadnji, ravninski etapi zadal Slovenec Matej Mohorič (osem sekund zaostanka je včeraj v Zagrebu pretopil v zmago s sekundo naskoka pred Jonasom Vingegaardom), so bili v vrstah nizozemske Jumbo Visme razočarani nad organizacijo dirke. Zmotilo jih je predvsem pomanjkanje varnosti v zaključkih več etap, predvsem včerajšnja vožnja po središču Zagreba, ko so kolesarji morali voziti po tračnicah tramvaja in se izogibati številnim cestnim oviram (stebričkom in betonskim blokom), pa je bila očitno kaplja čez rob.

“Celotna dirka je bila na lokalnih ulicah in cestah nevarna. Preden smo prišli v mesto, je bilo še dobro, a na koncu je bilo vsega preveč. Ko sem zjutraj odprl dokumentacijo s traso, sem upal, da bo dobro, a je bilo ravno nasprotno. Takšne stvari bi morale biti nesprejemljive, a ne vem, kaj lahko storim. Krovna zveza mora storiti nekaj, a jaz je ne jemljem več resno,” s kritikami v izjavi za VeloNews ni skoparil izkušeni nizozemski kolesar Jos van Emden.

Prvič in zadnjič

“Tračnice tramvaja, cestna oprema, pa majhne ovire, ki ljudem onemogočajo parkiranje. Na spustu so bile številne luknje. Pa ne le danes, ampak povsod v zaključkih. Že nekaj dni nazaj smo se pritožili zaradi zahtevnega zaključka v dežju, saj je tam do padca prišlo že pet let zapored. A komisarji Mednarodne kolesarske zveze (UCI) pravijo, da oni ne vidijo nobenega problema,” je kar vrelo iz 37-letnika.

“Zame je UCI izgubila vso kredibilnost. Dokazali so, da jim ni mar. Da jim je vseeno za našo varnost. 100-odstotno sem prepričan, da komisarji ne pregledujejo cest v zaključkih. Zame je bila to prva in zadnja Dirka po Hrvaški. Mislim, da tudi Jumbo Visma ne bo prišla nazaj. Priložnost za poškodbo je enostavno prevelika. Jonasu ni bilo všeč, da je izgubil dirko, a je dejal, da ni želel zlomiti vratu. To je bila najboljša odločitev – izgubili smo, a smo vsi zdravi in to je ključno,” je še dodal van Emden.

Svojo jezo pa je pozneje stresel tudi na družbenih omrežjih. V posnetku si lahko ogledate nevaren zaključek včerajšnje dirke v Zagrebu.

Komentari

Vaš komentar