Junaka dneva ob omembi Mäderja premagala čustva

Kolesarstvo 11. Jul 202318:57 0 komentarjev
Pello Bilbao
Foto: ASO/Pauline Ballet

Kar mu ni uspelo na domačih tleh v Baskiji, je Pellu Bilbau (Bahrain Victorious) na deseti etapi dirke po Franciji. Prvo etapno slavje na dirk vseh dirk je Španec pričakovano posvetil pokojnemu ekipnemu kolegu Ginu Mäderju.

Prva etapa po prvem prostem ponedeljku je pričakovano pripadla ubežnikom. Tudi zaradi akcije Tadeja Pogačarja in Jonasa Vingegaarda, ki sta se v uvodu dneva celo sama znašla v begu, je trajalo zelo dolgo, da se je v ospredju oblikovala skupina, ki je uspešno pred glavnino prišla do cilja.

V njej je bil na koncu najmočnejši Pello Bilbao. 33-letni kolesar Bahrain Victoriousa, ekipni kolesar Slovenca Mateja Mohoriča, si je podobnega slavja želel na uvodu v Tour v domači Baskiji, v drugi etapi s ciljem v San Sebastianu mu je zmanjkalo le malo – končal je na petem mestu. Tokrat se je vse izšlo po željah Španca. 

“V zaključku sem vedel, da sem najmočnejši, toda najprej smo morali ujeti Krista Neilandsa. Verjetno je bil on danes na cesti celo boljši od mene, toda mislim, da je preveč razmetaval z energijo. Ko smo ga ujeli, sem moral le ostati miren in čim bližje kolesu Zimmermanna. V zadnjih dvesto metrih pa sem šel na polno. Že 13 let sem profesionalni kolesar, pa je to prva zmaga na Touru. Zato je ta trenutek zelo poseben,” je razlagal Bilbao, ki je leta 2019 dobil dve etapi na Giru.

Vse skupaj je doživel zelo čustveno, ob omembi sredi junija umrlega moštvenega kolega Gina Mäderja so ga premagale solze. “On je razlog, da smo kot ekipa nastopili na dirki po Franciji. V sebi sem imel veliko pozitivne energije, želel sem počastiti spomin nanj. Res mi je bilo težko v pripravah na Tour. Družina mi je zelo pomagala, da sem v zadnjih tednih ostal pozitiven. Želel sem zmagati zanj – najbolj v prvih dveh etapah dirke, saj sta bili nekaj posebnega tudi zame. A ker mi ni uspelo, sem čakal na pravi trenutek. In sem ga dočakal,” je še dodal Bilbao.

Fotoutrinki veselja Bilbaa:

Pello Bilbao Pello Bilbao
Foto: Profimedia
Pello Bilbao Pello Bilbao
Foto: Profimedia
Pello Bilbao Pello Bilbao
Foto: Profimedia
Pello Bilbao Pello Bilbao
Foto: Profimedia

Spomnimo, Bilbao je že v začetku dirke po Franciji razkril, da na vrhuncu sezone tekmuje z dobrodelno noto. V spomin na Mäderja po vsaki etapi fundaciji Basoak SOS, ki na novo pogozduje izsekana območja v Baskiji, donira en evro za vsakega kolesarja, ki dan konča za njim. Več kot danes, ko je prehitel vse tekmece na cesti, v ta sklad ne bi mogel prispevati.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!