Kdo bo najbolje izkoristil odsotnost Pogačarja in Rogliča?

Kolesarstvo 19. Jun 202415:36 0 komentarjev
Tadej Pogačar
Foto: Kolesarska zveza Slovenije/Vid Ponikvar-Sportida

Konec tedna po zaključku dirke po Sloveniji je zdaj že tradicionalno v znamenju državnih prvenstev v kolesarstvu. Cestno dirko bo v nedeljo gostilo Trebnje, to dolenjsko mesto pa bo že jutri pripravilo tudi kronometrsko preizkušnjo. Na startni listi ne bo ne branilca obeh naslovov Tadeja Pogačarja ne Primoža Rogliča.

Pod okriljem Kolesarske zveze Slovenije smo vstopili v mesec državnih prvenstev v cestnem in gorskem kolesarstvu. Vrhunec dogajanja bodo jutri in v nedeljo gostile Trebnje, ki bodo pripravile vožnjo na čas in cestno preizkušnjo za vse starostne kategorije.

Dolenjska je sicer redno prizorišče državnih prvenstev, nazadnje smo cestno dirko pred šestimi leti videli v Mirni Peči. Tokrat pa je čast gostiteljstva prvič v zgodovini pripadla Trebnjemu.

Najprej bo jutri, v četrtek, na sporedu kronometrska dirka, ki bo potekala na slabih deset kilometrov dolgem krogu po Cesti bratstva in enotnosti med Trebnjim in Dolenjo Dobravo. Mlajši mladinski kategoriji čaka en krog, mladinski kategoriji in članice dva, člani pa bodo prevozili tri. Popoldansko dogajanje bo vrhunec doživelo nekaj čez 19. uro, ko se bodo na progo podali najboljši slovenski kolesarji.

Matej Mohorič
Foto: Profimedia

Oziroma peščica tistih, ki se bodo tokrat udeležili ure resnice. Od sedmerice tekmovalcev iz svetovne serije bosta na startu zgolj Matej Mohorič in Matevž Govekar (oba Bahrain Victorious), ob njima pa le še pet fantov iz slovenskih ekip (Matic Žumer, Mihael Štajnar, Marko Pavlič, Jaka Primožič in Timotej Bavec). Pričakovano preizkušnjo izpuščata Primož Roglič in Tadej Pogačar, ki se pripravljata na dirko po Franciji, ki se začenja prihodnjo soboto. Pogačar se tako poslavlja od dresa državnega prvaka v tej disciplini, ki ga je lani osvojil na Pokljuki. Skušala pa ga bo ubraniti njegova srčna izbranka Urška Žigart, ki ji bosta največjo konkurenco predstavljali Urška Pintar in Nika Bobnar.

Kratek, a strm klanec

Pogačar se je zaradi lova na dvojček Giro-Tour odpovedal tudi nastopu na nedeljski cestni dirki, ki bo predstavljala vrhunec tega tedna. Ta bo v Trebnjem potekala na 21,5-kilometrskem krogu z vzponom na Grmado, kjer se bo dirka lomila na 1,7-kilometrskem vzponu s povprečnim naklonom kar 10,6 odstotka. Člani, ki bodo startali ob 14. uri, bodo odpeljali sedem krogov, skupaj torej kar 150 kilometrov in 2600 metrov višinske razlike.

Tudi na cestni dirki ne bo Rogliča, ostala startna lista pa še ni potrjena. Vsekakor pa se zdi, da je trasa ne glede na konkurenco pisana na kožo Mohoriču, ki bo lovil svoj tretji naslov na cestni dirki. Prva dva je osvojil v letih 2018 in 2021.

Trasa cestne dirke v Trebnjem:

državno prvenstvo 2024 Trebnje
Foto: KZS

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!