Pogačarju ‘ukradel’ zmago, ta mu napoveduje svetlo prihodnost

Kolesarstvo 22. Maj 202419:19 1 komentar
Georg Steinhauser
Foto: Profimedia

Tadej Pogačar je še korak bližje skupni zmagi na svojem debitantskem Giru. Z drugim mestom, ki si ga je privozil s pospeševanjem na zadnjem klancu, je še povečal prednost pred najbližjimi zasledovalci. Junak dneva pa je postal 22-letni Georg Steinhauser, ki mu je bilo kolesarjenje položeno v zibelko.

Na zadnjem klancu 17. etape je Tadej Pogačar še enkrat več dokazal, da na letošnji izvedbi Gira nima prave konkurence. Čeprav mu tega ne bi bilo treba, je na narekovanje ritma ekipe Ineos in skok Danija Martineza odgovoril s pospeševanjem, ki mu konkurenca ni mogla slediti.

“Ineos je narekoval močan tempo, nato je skočil Martinez. Sledil sem mu, nato pa sem želel le nadaljevati v dobrem ritmu do cilja,” je potezo, ki se je zdela atraktivna predvsem za gledalce, opisal nosilec rožnate majice. V skupnem seštevku je prednost pred Martinezom povišal na 7 minut in 42 sekund, tretji Geraint Thomas zaostaja še 22 sekund več (+8:04).

Pogačar je po etapi priznal, da ga je v dežju, ki je celotno etapo močil karavano, po zadnjem spustu dneva pred prelazom Brocon zeblo. “A ko smo se začeli vzpenjati proti vrhu, sem se znebil mokre jakne in vse je bilo v redu. Vesel sem, da nas jutri čaka bolj ravninska etapa. Upam, da lahko Molano poseže visoko, zaenkrat se vozi zelo dobro. Gremo po njegovo zmago,” je dejal prvi kolesar sveta.

Tadej Pogačar
Foto: Profimedia

Vedel, da je predaleč

Petim zmagam na letošnji italijanski pentlji je zdaj dodal drugo drugo mesto. Tokrat je bil predaleč Georg Steinhauser, ki je skupaj z Amanuelom Ghebreigzabhierjem po neuspešnem prvem poskusu drugič pobegnil približno 45 kilometrov do cilja. Nemec se je Eritrejca hitro otresel, nato pa si je privozil več kot tri minute naskoka. Dovolj, da zmaga na koncu kljub hitremu približevanju Pogačarja ni bila ogrožena.

“Vedel sem, da je Georg predaleč, da bi lahko jaz napadel etapno zmago. Res je močan kolesar, to je dokazal že na prvem klancu dneva. Na koncu si je priboril veliko prednost, zato sem vedel, da ga ne morem ujeti. Zaslužil si je to zmago, že ob prvem pobegu mi je bilo jasno, da bi mu lahko uspelo. V prihodnosti bo postal res odličen kolesar, zato ga moramo ves čas spremljati vsaj z enim očesom,” je o zmagovalcu dodal Pogačar.

Georg Steinhauser
Foto: Profimedia

Kolesarski geni

In kdo je 22-letnik, ki je ekipi EF Education EasyPost privozil prvo zmago na letošnji dirki po Italiji? Georg Steinhauser prihaja iz slovite kolesarske družine, saj sta pedala vrtela tudi njegov oče in stric. Tobias Steinhauser, predvsem pa Jan Ullrich sta imeni, ki ju pozna skoraj vsak ljubitelj tega športa. Največji uspeh prvega je etapna zmaga na dirki po Švici, o uspehih Ullcricha pa ne gre izgubljati besed. Na dirki po Franciji je bil najboljši leta 1997, dve leti pozneje je osvojil tudi Vuelto. Na Touru je bil še petkrat drugi, kar trikrat od tega v času prevlade Lancea Armstronga, ki so mu bile zmage pozneje odvzete zaradi dopinške afere. S to se je leta 2005 srečal tudi Ullrich.

Georg Steinhauser, ki je navdušil že v nedeljo s tretjim mestom na kraljevski etapi, je svojo pot na dveh kolesih začel v gorskem kolesarstvu, nato pa se je hitro preselil tudi na cesto. Leta 2020 je postal član avstrijske kontinentalne ekipe Tirol KTM, kjer je preživel dve sezoni, pred dvema letoma pa se je preselil k ameriški zasedbi, katere član je še danes. Do prve zmage med profesionalci pa je prišel na svojem premiernem grandtouru.

Georg Steinhauser
Slavje Steinhauserja. Foto: Profimedia

Časa za razmišljanje ni bilo

“To je nekaj neverjetnega! Že v osmi etapi sem čutil dobre noge, mislil sem, da bi lahko zmagal. Še bolj noro je bilo na kraljevski etapi. Danes pa sem si na startu rekel: ’Prekleto, spet se dobro počutim. Morda lahko zmagam.’ Že od starta sem šel v pobeg, nato pa je bilo čudno, da nas je glavnina ujela. A poskusil sem znova in izplačalo se je. Iskreno, nisem veliko razmišljal, osredotočal sem se na cesto, saj je bilo zelo mokro in spolzko,” je razlagal Nemec.

Na zadnjem klancu, ko se mu je z velikimi koraki približeval Pogačar, je bil nervozen. “Vedel sem, da moram pritiskati vse do cilja. Slišal sem po radijski zvezi, da Tadej napada. Toda bil sem že mimo znaka za dva kilometra do cilja, zato sem vedel, da mi bo uspelo,” je vse skupaj povzel novi junak profesionalnega kolesarstva.

Ponosen tudi slavni stric

Čeprav Ullrich ni več v zvezi z Georgovo teto Saro (poročena sta bila 12 let), pa se je slavni Nemec oglasil na Instagramu. “Moje spoštovanje in čestitke iz srca! Kakšna fantastična vožnja, kakšen uspeh! Uspelo ti je, zaslužiš si,” je zapisal.

Results powered by FirstCycling.com

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje