Kdo lahko prekine slovensko prevlado na dirki po Franciji?

Kolesarstvo 30. Jun 20229:00 0 komentarjev
Foto: AP Photo/Thibault Camus via Guliver

Dirka po Franciji še zdaleč nista zgolj in samo Tadej Pogačar in Primož Roglič, pa čeprav sta v zadnjih letih poskrbela, da sta bila v ospredju Toura predvsem slovenska kolesarja. In če letos mnogi ponovno pričakujejo končno zmagoslavje prav Pogačarja ali Rogliča, pa je treba poudariti, da se v treh tednih dirkanja lahko hitro kaj pripeti. V nadaljevanju smo pripravili pregled vseh glavnih favoritov za končno zmago na letošnji dirki po Franciji.

O letošnji dirki po Franciji se je dolgo časa govorilo kot zgolj o dvoboju med Tadejem Pogačarjem in Primožem Rogličem. Oba sta na generalki pred glavnim dogodkom prikazala dobro formo — Roglič je zmagal na dirki po Dofineji, kjer je prevladovala njegova ekipa Jumbo-Visma, Pogačar pa je zmagal na dirki po Sloveniji.

Tretja zaporedna slovenska zmaga na Touru se zdi vse bolj verjetna, vendar je med Københavnom in Parizom še veliko spremenljivk, med njimi tudi 20 km dolg odsek peklenskih kock na peti etapi do Arenberga. In kot se je izkazalo na preteklih dirkah (predvsem v Švici) bo veliko vlogo ponovno igral koronavirus. Zaradi pozitivnega testa sta dirko po Švici zapustila Aleksander Vlasov in Adam Yates, tako da je njuna forma vsekakor manjša neznanka. Zaradi nevarnosti okužbe pa se je več kolesarjev odpovedalo načrtom za dirko državnega prvenstva, ki so potekale prejšnji konec tedna.

Dirke v zadnjih dveh tednih v Franciji, Sloveniji in Švici so bile tako zadnja prava predstava pred Tourom. V nadaljevanju bomo predstavili glavne favorite za končno zmago na francoski pentlji.

Tadej Pogačar

Foto: Jan Gregorc

Prvi favorit v praktično vseh pogledih je seveda dvakratni zmagovalec Toura in branilec zadnjih dveh naslovov. Pogačar je tudi letos zaenkrat v izjemni formi.

Rezultati Pogačarja v letu 2022:

  • Zmagovalec dirke po Sloveniji (2 etapni zmagi)
  • 12. mesto na Valonski puščici
  • Četrto mesto na dirki po Flandriji
  • 10. mesto na Dwars door Vlaanderen
  • Peto mesto na Milano-San Remo
  • Zmagovalec dirke Tirreno-Adriatico (2 etapni zmagi)
  • Zmagovalec Strade Bianche
  • Zmagovalec dirke po Združenih arabskih emiratih (etapni zmagi)

Po višinskih pripravah v Livignu je bil njegov nastop na domačih cestah prikaz izjemne pripravljenosti. Na dirki po Sloveniji je bila konkurenca občutno šibkejša kot na dirki po Dofineji ali Švici, vendar je volk iz Komende v zadnjih dveh sezonah že tolikokrat nastopil na domači dirki in dokazal, da to ne igra tako velike vloge.

Na poti do skupne zmage je pokazal ves razkošen talent. Zmagal je na dveh etapah, na dveh pa prepustil mesto svojemu pomočniku Rafalu Majki. Zaslovela sta predvsem na kraljevski etapi, ko je o zmagovalcu odločala igra kamen-škarje-papir.

Pogačar je bil dominanten že na začetku sezone in nič v zadnjih tednih ni niti približno spremenilo njegovega statusa največjega favorita za tretjo zaporedno zmago na dirki po Franciji.

Primož Roglič

Foto: Jerome Wassenaar/Jumbo-Visma Media

Zdi se, da je edini, ki lahko konkurira Pogačarju v neposrednem dvoboju, njegov rojak, in ko je Rogliča na dirki po Baskiji ovirala poškodba kolena, so se mnogi spraševali, ali prihajajoči Tour izgubil večino napetosti, še preden se je sploh začel.

Rezultati Rogliča v letu 2022:

Zmagovalec dirke po Dofineji
Osmo mesto na dirki po Baskiji
17. mesto na Milano-San Remo
37. mesto GP Denain
Zmagovalec dirke Pariz-Nica (1 etapa)
28. mesto Drôme Classic
26. mesto Faun-Ardèche

Po daljšem obdobju priprav v Sierri Nevadi pa je Roglič na dirki po Dofineji ponovno zablestel. Njegova ekipa Jumbo-Visma je popolnoma dominirala, Roglič pa je prikazal dobro formo.

Njegova bitka s Pogačarjem v Franciji je zanimiva, še posebej, ker sta se po Touru leta 2020 med seboj pomerila zelo redko. Ne glede na končni rezultat bi lanski Tour zagotovo potekal drugače, če Roglič ne bi bil izločen že v uvodnem tednu.

Rogliču bo v uteho dejstvo, da je imel leta 2020 popoln nadzor nad dirko vse do usodnega kronometra na La Planche des Belles Filles. Težava pa je v tem, da je Pogačar v vmesnem obdobju, kot kaže, prestopil na raven višje, vendar bo Roglič upal, da bo še vedno lahko računal na močnejšo ekipo od svojega tekmeca.

Tris kapetanov pri Ineosu

Daniel Felipe Martínez je zmagal na dirki po Baskiji, Geraint Thomas na dirki po Švici, Adam Yates pa naj bi bil vodilni na tej dirki, preden je odstopil zaradi pozitivnega testa na koronavirus. Kdo bo vodilni na dirki po Franciji? Bojo trije kapetani ponudili več možnosti ali zgolj več zmede?

Foto: AP Photo/Alvaro Barrientos via Guliver

Daniel Martínez v letu 2022:

Osmo mesto na dirki po Švici
Četrto mesto Liège-Bastogne-Liège
Peto mesto na Valonski puščici
Zmagovalec dirke po Baskiji (1 etapna zmaga)
29. mesto GP Denain
Tretji na Pariz-Nica
Tretji na Volta ao Algarve
Zmagovalec kolumbijskega državnega prvenstva (kronometer)

V celotnem letu 2022 je bil Martínez Ineosov najboljši kolesar. Pred Tourom, ob zaključku dirke po Švici, se je zdelo, da je njegova njegova forma v crescendu.

Toda Kolumbijec je bil presenetljivo izločen iz dirke za skupno zmago, ko je na uvodni dan izgubil minuto, vendar je na zadnjem cilju z vrhom na Malbunu kot pomočnik Thomasa prikazal izjemno predstavo, 24 ur pozneje pa je prikazal še solidno vožnjo na čas.

Njegove izjemne predstave kot pomočnik Egana Bernala na lanskem Giru, kjer je bil tudi skupno peti, pa so nakazovale, da je dovolj pripravljen za celotne tri tedne dirkanja.

G, kot ga poznajo v karavani, ima zagotovo veliko izkušenj. Foto: Guliverimage

Geraint Thomas v letu 2022:

Zmagovalec dirke po Švici
19. mesto Tour de Romandie
43. mesto Liège-Bastogne-Liège
98. mesto Valonska puščica
39. mesto dirka po Baskiji
17. mesto Settimana Coppi e Bartali
62. mesto Volta ao Algarve

Na začetku letošnje sezone se je zdelo, da je Thomas po zimi, ki sta jo prekinili operacija rame in koronavirus, pri Ineosu prevzel skoraj popolnoma vlogo pomočnika in na dirkah.

Thomas je ves čas vljudno poudarjal, da želi do julija doseči svojo najboljšo formo, in držal je besedo, saj je prejšnji teden zmagal na dirki po Švici, kjer je prikazal dobro formo in nato v ciljnem kronometru do konca zlomil odpor Remca Evenepoela, in tako pokazal svojo najmočnejšo predstavo po Touru 2019.

Ob odsotnosti Egana Bernala zaradi poškodbe in Adama Yatesa, ki ga je prizadel koronavirus, se je Thomas nenadoma znašel v vlogi potencialnega kapetana Ineosa. Thomas je maja dopolnil 36 let in le en kolesar v zgodovini, Firmin Lambot, je pri tej starosti zmagal na dirki po Franciji, vendar to ni ustavilo stavnic, da bi ta teden hitro znižale kvote Valižana.

“Presenečen in navdušen sem nad tem, kako Geraint trenutno vozi,” je v Švici z občudovanjem dejal Evenepoel. “Mislim, da bo za Tour resnično pripravljen. Izgleda zelo dobro.”

Foto: Guliverimage

Adam Yates ni dirkal od odstopa na dirki po Baskiji, a čeprav je bil prvi dan v Švici videti zanesljivo, je moral dirko zapustiti, preden je lahko ponudil bolj oprijemljivo potrditev svoje forme pred Tourom.

Yates v letu 2022:

Ni končal dirke po Švici
Ni končal dirke po Baskiji
Četrti na dirki Pariz-Nica
Drugi na dirki UAE Tour

Za zdaj se bosta Ineos in Yates osredotočila predvsem na to, da si bo dovolj opomogel, da bo lahko dirkal v Franciji. Tudi če se bo to zgodilo, je logično, da bo Britanec v uvodni fazi dirke bolj ranljiv kot Thomas ali Martínez. Njegove možnosti bodo jasne šele na Planoti lepih deklet.

Francoski upi — realnost ali utopija?

Svet je bil popolnoma drugačen, ko je Bernard Hinault (desno) nazadnje slavil na dirki po Franciji. Foto: AP Photo/Lionel Cironneau via Guliver

Francija že dolgo časa išče svojega junaka na dirki po Franciji. Če so med leti 1975 in 1985 francoski kolesarji Tour osvojili kar devetkrat, pa od takrat vlada suša. Bernard Hinault je bil leta 1985 zadnji, ki je postal veliki francoski junak, sledilo je veliko pretendentov, ki so se borili za končno zmago, toda vsakič je nekaj zmanjkalo. Kako bo letos?

Ni prvič, da se domači narod na dirko podajajo bolj z upanjem kot s pričakovanji. David Gaudu je z etapno zmago na dirki po Dofineji – pred Woutom van Aertom – vzbudil upanje, vendar so se pričakovanja potihoma zmanjšala, ko je zadnji dan v vročini odpovedal in s šestega padel na 17. mesto v skupnem seštevku. Bretonec lahko na tem Touru še vedno blesti, vendar se zdi, da so njegove ambicije vendarle omejene.

Pred tremi leti je bil Thibaut Pinot v dobri formi in morda celo blizu zmage, vendar so ga od padca na uvodni dan prihodnje leto pestile poškodbe.

Pinot je bil v preteklosti blizu, pa vendar daleč težko želeni rumeni majici. Foto: AP Photo/ Thibault Camus via Guliver

Po čustveni etapni zmagi na dirki po Alpah je prejšnji konec tedna dodal še eno na dirki po Švici. S Pogačarjem in Rogličem, ki navidezno delujeta na povsem drugi ravni, je seveda položaj povsem drugačen kot leta 2019, vendar bo Pinotova pot, kamorkoli ga bo pripeljala, julija privlačen del pripovedi. Nekatere stvari se nikoli ne spremenijo, Francozi rabijo in iščejo svojega junaka.

Romain Bardet po prestopu k DSM-u doživlja svojo drugo pomlad. Na dirki po Italiji je bil letos četrti v skupnem seštevku, potem pa je moral zaradi bolezni odstopiti, tik pred tem pa je zmagal na Dirki po Alpah.

Ni še jasno, ali se bo Bardet na domačem Grand Touru osredotočil na zmago v skupnem seštevku ali na etapne zmage, vendar bi moral biti v vsakem primeru v igri, realen dosežek bi bil znotraj deseterice. Bardet sicer vztraja, da so etapne zmage vrh njegovih ambicij.

Guillaume Martin (Cofidis) je na Giru doživel težko preizkušnjo, saj je v Verono prikolesaril na 14. mestu, vendar je na dirki Mont Ventoux Dénivelé Challenge deloval dobro. Kolesar iz Normandije je zagrizen tekmovalec in se vsekakor ne bo predal brez boja.

Jonas Vingegaard

Foto: Guliverimage

Vingegaard je na dirki po Dofineji na trenutke celo bolj impresvino od Rogliča, vendar je njegova bleščeča forma namesto razprave o vodstvu v ekipi poudarila orožja, ki jih ima na voljo Jumbo-Visma. Zdaj je veliko odvisno od tega, kako jih bodo izkoristili.

Vingegaardovi rezultati v 2022:

Drugi na dirki po Dofineji(ena etapna zmaga)
Ni dokončal Liège-Bastogne-Liège
Ni dokončal Valonske puščice
Šesti na dirki po Baskiji
76. mesto GP Denain
Drugi na dirki Tirreno-Adriatico
Zmagovalec dirke Drôme Classic
33. mesto Faun-Ardèche Classic

Na Touru 2020 je imela Jumbo-Visma na vsaki gorski etapi imela številčno moč, vendar se je zdelo, da so dirkali, da bi zgolj nevtralizirali svoje tekmece. Roglič je takrat plačal visoko ceno na zadnjem kronometru, a če bodo Vingegaarda uporabili kreativno, imajo možnost, da vsaj ogrozijo Pogačarja.

Na prvi pogled se zdi, da je na izbor ekipe Jumbo-Visma preveč vplival Wout van Aert, ki se bo potegoval za zeleno majico. Ker pa je prvi teden poln možnih pasti, bi lahko bila prisotnost kolesarjev, kot so Christophe Laporte, Nathan Van Hooydonck in Tiesj Benoot, ključna za to, da Roglič in Vingegaard ostaneta v lovu, ko dirka preide v gore. To pa je lahko ključnega pomena za njune upe, da premagata Pogačarja.

Danec se je izkazal že na lanski dirki po Franciji po odstopu Rogliča in od takrat je postal le še boljši.

Aleksandr Vlasov

Vlasov in Vingegaard sta letos že imela bližnje srečanje. Foto: AP Photo/Alvaro Barrientos via Guliver

Tako kot v primeru Adama Yatesa je tudi pri Vlasovu vse odvisno od tega, kako hitro in kako dobro bo okreval po okužbi s koronavirusom.

Rezultati Vlasova v 2022:

Ni dokončal dirke po Švici (ena etapna zmaga)
Zmagovalec Tour de Romandie (ena etapna zmaga)
14. mesto na Liège-Bastogne-Liège
Tretji na Valonski puščici
Tretji na dirki po Baskiji
Drugi na GP Miguel Indurain
Ni dokončal dirke Pariz-Nica
Četrto mesto na UAE Tour
Zmagovalec Volta a la Comunitat Valenciana (ena etapna zmaga)
82. mesto, Trofeo Playa de Palma-Palma
Tretji na Trofeo Pollença-Port d’Andratx

Vlasov je v letošnji sezoni pokazal dobro formo. To je bila sicer njegova prva sezona odkar je zapustil Astano in prestopil k Bori-Hansgrohe. Zlasti zmaga na dirki po Romandiji se je zdela znak, da je Rus naredil nov korak naprej.

Njegova etapna zmaga – in kratkotrajno bivanje v rumeni majici – na dirki po Švici je pokazala, da je dobro izbral čas za nastop na Touru. Po četrtem mestu na lanskem Giru ima Vlasov na letošnjem Touru očitno potencial za uvrstitev na stopničke, toda konkurenca bo neizprosna.

Ben O’Connor

Foto: AP Photo/Christophe Ena via Guliver

Avstralec je na lanskem Touru osvojil odmevno četrto mesto, njegova forma v uvodni polovici leta 2022 pa kaže na to, da je sposoben ta rezultat ponoviti tudi letos.

Rezultati v 2022:

Tretji na dirki po Dofineji
Peto mesto na Tour de Romandie
Zmagovalec Tour de Jura
Šesti na Classic Grand Besançon Doubs
Šesti na Volta a Catalunya (ena etapna zmaga)
Ni dokončal dirke Pariz-Nica
Sedmi na Ruta del Sol

Edini spodrsljaj se je zgodil na dirki Pariz-Nica, kjer je moral O’Connor zaradi bolezni odstopiti, vendar se je hitro vrnil v svoj ritem in še isti mesec na dirki po Kataloniji zmagal na etapi v La Molini.

O’Connor je dvigoval svojo formo do konca pomladi z zmago na dirki Tour de Jura in petim mestom na dirki po Romandiji, nato pa je nadaljeval na dirki po Dofineji, kjer je bil za Rogličem in Vingegaardom najboljši med vsemi. Favoriti mu ne bodo dopuščali takšnega manevrskega prostora, kot ga je imel na poti v Tignes na lanskem Touru, vendar ga O’Connor morda ne bo potreboval.

Manjka pravi kapetan — ali pač?

Na dirko z velikimi upi prihaja še en Avstralec Jack Haig (Bahrain Victorious). Tako kot O’Connor je tudi Haig letos dosegel vrsto dobrih rezultatov na etapnih dirkah: šesto mesto na Pariz-Nica in Ruta del Sol ter peto mesto na Dofineji. Ne smemo pozabiti, da je bil v lanski sezoni na Vuelti skupno tretji.

Haig ima na Touru še nedokončano delo. Lani je bil dobro uvrščen v začetnih etapah, nato pa je povsem odpadel. Na tej dirki si želi dobrega rezultata in z nekaj sreče je uvrstitev med prvih pet zelo mogoča.

Omeniti velja, da bo na dirki Bahrain Victorious nastopil tudi Damiano Caruso. Italijanski veteran je bil lani na Giru skupno drugi, do zdaj pa je imel odlično sezono: sedmo mesto na dirki Tirreno-Adriatico, zmaga na Giru di Sicilia, šesto mesto na Dirki po Romandiji in četrto na Dofineji (tik pred Haigom). Dva prava kapetana v ekipi Mateja Mohoriča?

Haig in Caruso imata letos zelo podobne izide. Foto: Guliverimage

Težko je ločiti Carusa in Haiga, ki sta se v pretekli sezoni otresla svojega prejšnjega položaja superpomočnikov in se prvič uvrstila na stopničke na dirkah za Grand Tour.

Potem ko sta kariero večinoma preživela v službi drugih, se zdi, da nobeden od njiju ni posebej potisnjen v to, da bi si prisvojil častni naziv vodje ekipe. Haig in Caruso sta se dobro ujela v Alpah in bi morala to ponoviti tudi na Touru. Zdi se, da bo vse ostalo odločila cesta.

Od lanskega maja se je Bahrain Victorious spremenil v eno najmočnejših ekip v pelotonu in v Franciji bo spet nastopil z odlično ekipo. Na papirju niti Haig niti Caruso ne pričakujeta, da se bosta pomerila s Pogačarjem ali Rogličem. V praksi pa bi Bahrain Victorious lahko imel velik vpliv na dirko.

Kaj pa outsiderji?

Seveda obstaja še veliko drugih kolesarjev, ki bodo morda presenetili z uvrstitvijo med najboljšo deseterico. Nairo Quintana, Rigoberto Urán, Esteban Chaves, Michael Woods in Enric Mas so le eni izmed mnogih, ki bi jih lahko videli v ospredju dirke — naj si bo to boj za etapno zmago ali pa boj za pikčasto majico.

Letošnjo Dirko po Franciji bomo podrobno spremljali tudi na naši spletni strani. Poleg vseh tematskih člankov, ki jih lahko dnevno pričakujete do petkovega starta, in spremljanja vseh etap v živo, za tiste, ki jim kolesarstvo ni najbolj poznano, pripravljamo rubriko ABC Toura. V njem bomo odgovarjali na najbolj preprosta vprašanja o dirki leta.

Vsak dan po etapi pa bomo s pomočjo kolesarskega strokovnjaka pripravili še pregled dneva in napoved naslednjega v rubriki Čez balanco. V njej bodo izmenično sodelovali Miha Koncilija, Valter Bonča, Marko Kump, Uroš Murn, Gorazd Penko in Janez Brajkovič.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!