Zaradi zamud novo opremo preizkusile šele tik pred zdajci

Smučarski skoki 28. Nov 202314:49 1 komentar

Teden dni za moškimi kolegi bodo v novo sezono svetovnega pokala vstopile tudi skakalke. Pred odhodom v norveški Lillehammer, kamor bo glavni trener Zoran Zupančič odpeljal šesterico tekmovalk, je zasedba svoje cilje predstavila na novinarski konferenci.

“Za nami je mirno poletje, tako da gremo lahko tudi v zimo mirno. V četrtek odpotujemo, jutri nas v Kranju čaka zadnji trening. Na pot v Lillehammer gre teh šest punc, ki sedijo tukaj,” je zadnje druženje pred začetkom nove zime začel glavni trener slovenskih smučarskih skakalk Zoran Zupančič. In pogled obrnil k šesterici tekmovalk, ki so sedele ob njem. Katra Komar, Nika Prevc, Nika Križnar, Ema Klinec, Taja Bodlaj in Ajda Košnjek je izbrana zasedba, ki se bo konec tedna podala v lov na točke svetovnega pokala. Vse skupaj se bo začelo v olimpijskem Lillehammerju, kjer jih – tako kot moške – v soboto čaka tekma na srednji, v nedeljo pa še na veliki napravi.

In čemu so se posvetili na zadnjih treningih? “Novembra smo imeli čas, da smo vzdrževali ritem in se tako pripravljali na začetek svetovnega pokala. Nekaj treningov nam je odpadlo zaradi vremenskih razmer – dva nama je odnesel veter, dva nam je odplaknil dež. Zdi se mi, da smo vseeno konstantno trenirali. Zaradi prepovedi floura smo morali do zadnjega trenutka čakati na testiranja zimske opreme. To smo počeli danes, čaka nas tudi jutri. Nismo bili še na snegu, samo na ledeni smučini. V ta boj gremo precej direktno.”

Spored tekem v Lillehammerju

sobota, 2. december (srednja skakalnica): 12.00 ženska tekma, 16.10 moška tekma

nedelja, 3. december (velika skakalnica): 12.30 ženska tekma, 17.00 moška tekma

V Skandinavijo se na uvod novega tekmovalnega leta kot ena glavnih favoritinj podaja Nika Križnar, čeprav sama te vloge ne čuti. 23-letnica je poleti blestela na tekmah velike nagrade in jo prepričljivo osvojila, a zima je druga zgodba. “Poletje je poletje, takrat je bila priprava drugačna. Bolj svež prideš po počitku. Zdaj pa smo že v polnem zagonu pred zimsko sezono. Zagotovo čutim nekaj pritiska, ker sem bila v samem vrhu. Na to se ne smem preveč ozirati, ampak zaupati svojim občutkom z zadnjih treningov. Na tekmah bom skušala še kaj dodati,” je dejala zmagovalka velikega kristalnega globusa v sezoni 2020/21.

Lani je bila v skupnem seštevku najvišje uvrščena Slovenka Ema Klinec, ki je premoč morala priznati samo Avstrijki Evi Pinkelnig in Nemki Katharini Althaus, zdaj Schmid. V sezoni, ki za skakalke ne prinaša velikega tekmovanja, si nekdanja svetovna prvakinja spet želi predvsem konstantnega skakanja. “Na koncu lanske sem res lepo napredovala, ves čas sem bila konstantna. Nivo je bil pri koncu toliko višji. Nočem si dajati bremena nase, najbolj pomembno bo, da ostanem zdrava, vesela in zadovoljna. Če bo tako, verjamem, da bodo tudi rezultati prišli,” je izpostavila glavne želje.

Kot je v poznejših pogovorih razkril glavni trener Zupančič, predstave na zelo visokem nivoju poleg Križnar in Klinec prikazuje tudi Nika Prevc. “V bistvu že celo poletje dobro skačem, grem korak za korakom. Všeč mi je, da je šlo vse skupaj počasi. Da so se občutki bolj zasidrali. Obe skakalnici v Lillehammerju mi ustrezata, komaj čakam, da pridemo na Norveško, saj se tam zelo dobro počutim. Na treningih si precej ‘strižemo’ z metri, je pa odvisno od pogojev, zaletišča, hitrosti v smučini … Primarni cilj letos so uvrstitve med deseterico, upam, da me skoki na koncu pripeljejo do Vikersunda,” je dejala 18-letnica, ki so jo dodatno motivirali tudi skoki starejših bratov Petra in Domna na uvodu moške sezone v Ruki.

Preostalo trojico sestavljajo Katra Komar, Taja Bodlaj in Ajda Košnjek. Prva obljublja, da se bo potrudila tako kot vsako leto, druga pa se želi prepustiti toku dogajanja, saj poleti zaradi bolezni dva meseca ni trenirala. Najmlajša med njimi, Košnjek šteje šele 16 let, pa je zadovoljna, da je bil novembra viden napredek. “Skoki so dobri, manjkajo pa detajli,” je rekla, a verjame, da se bo vse to uredilo do tekem na domačem Ljubnem.

ženska slovenska reprezentanca v smučarskih skokih
Foto: Aleš Fevžer

Prizorišče ob Savinji bo za primerjavo od zadnjih dveh let, ko je ob prelomu leta gostilo silvestrsko turnejo, tokrat na sporedu ob koncu (27. in 28.) januarja. Termin ob koncu leta bosta prevzela nemška Garmisch-Partenkirchen in Oberstdorf, kjer bomo videli prvo izvedbo (okrnjene) ženske novoletne turneje. Vrhunec pa bo ob zaključku sezone na norveški turneji, ko se bodo skakalke v Vikersundu prvič v zgodovini za točke svetovnega pokala merile na letalnici.

Koledar sezone v smučarskih skokih, ženske:

1. – 3. december: Lillehammer (dve posamični tekmi)
14. – 17. december: Engelberg (dve posamični tekmi)
29. december – 1. januar: [NOVOLETNA TURNEJA] Garmish Partenkirchen, Oberstdorf (dve posamični tekmi)
2. – 4. januar: Beljak (dve posamični tekmi)
12. – 14. januar: Saporo (dve posamični tekmi)
18. – 21. januar: Zao (dve posamični tekmi)
26. – 28. januar: Ljubno (dve posamični tekmi)
2 – 4. februar: Willingen (dve posamični tekmi)
16. – 18. februar: Rašnov (dve posamični tekmi)
23. – 25. februar: Hinzenbach (dve posamični tekmi)
29. februar – 1. marec: Lahti (ena posamična tekma)
8. – 17. marec: [NORVEŠKA TURNEJA] Oslo, Trondheim, Vikersund (šest posamičnih tekem na izpadanje)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje