Pogačarjevi in Rogličevi tekmeci ne počivajo

Tobias Foss
Tobias Foss zapušča Jumbo-Vismo. Foto: Profimedia

Začetek zadnjega tedna v novembru sta v kolesarskem svetu zaznamovali dve novici. Prva prihaja iz Ineosa, iz katerega so sporočili, da so v svoje vrste zvabili Tobiasa Fossa. Norvežan, svetovni prvak v kronometru leta 2022, se je Britancem seli iz Jumbo-Visme. Druga novica pa je francoska - tamkajšnja ekipa AG2R La Mondiale je ob naznanitvi novega imenskega sponzorja poskrbela tudi za številne dirkaške rošade.

V moštvu Ineos Grenadiers so pred decembrskim začetkom priprav na novo sezono vendarle ujeli zvezdniško ime. Ni skrivnost, da so si v britanski zasedbi močno prizadevali, da bi v svoje vrste še pred sezono 2024 v svoje vrste pripeljali Remca Evenepoela, a se je Belgijec odločil, da vsaj še eno leto ostane pri trenutnih delodajalcih – Soudal Quick-Stepu. Zato pa bo nov moštveni kolega Gerainta Thomasa, Carlosa Rodrigueza in Egana Bernala v prihodnji sezoni postal Norvežan Tobias Foss.

26-letnik iz olimpijskega Lillehammerja je v svetovno serijo vstopil leta 2020 v dresu Jumbo-Visme, kjer je bil zadnja štiri leta sotekmovalec Primoža Rogliča. Dvakratni kronometrski in enkratni cestni norveški prvak je vrhunec svoje kariere dočakal septembra lani, ko je na svetovnem prvenstvu v avstralskem Wollongongu presenetljivo osvojil zlato kolajno v vožnji na čas.

“Ko sem bil star 14 let in sem začel resno kolesariti, je bil moj idol Norvežan Edvald Boasson Hagen, ki je dirkal za ekipo Sky. Posledično je bila to moja najljubša ekipa. V naslednjih letih so bili med spremljanjem dirke po Franciji Chris Froome, Bradley Wiggins in Geraint Thomas moja motivacija. Vse skupaj pomeni, da je Ineos Grenadiers moja sanjska ekipo, kar je bil največji faktor pri tem podpisu pogodbe. Verjamem, da lahko v tem moštvu še napredujem,” je ob podpisu triletne pogodbe dejal Foss.

Francozi z novimi barvami in novimi imeni

V precej spremenjeni podobi pa se v novo sezono podajajo pri ekipi AG2R La Mondiale. Oziroma Decathlon AG2R La Mondiale, kot se moštvo imenuje po razkritju novega imenskega sponzorja. Zaradi prihoda francoske verige prodajaln s športnimi izdelki bodo barve ekipe nekoliko drugačne, veliko sprememb pa bo tudi v kolesarskih imenih.

Največja okrepitev je irski sprinter Sam Bennett, zmagovalec zelene majice na dirki po Franciji 2020. Zadnji sezoni, ko se je 33-letnik vrnil k Bori Hansgrohe, sta zanj predstavljali precejšnje razočaranje, zato se bo želel v francoski zasedbi želel vrniti na pota stare slave.

Veliko ime prihaja iz Cofidisa. Victor Lafay, zmagovalec etape na letošnji dirki po Franciji, je prav tako kot Bennett podpisal dveletno pogodbo. V Decathlon AG2R La Mondialu so pozdravili še Bruna Armiraila – Francoz, ki je na letošnjem Giru nekaj dni nosil rožnato majico, prihaja iz konkurenčne Groupame-FDJ. Na novo prihajajo tudi nekdanji belgijski prvak Dries de Bondt in njegova rojaka Sander de Pestel in Gianluca Pollefliet.