Rekorder slovenske lige na trgu dela. “Cilji ostajajo visoki.”

Nogomet 27. Maj 20239:30 0 komentarjev
Nejc Vidmar
Nejc Vidmar je prepričan, da v nogometu še ni rekel zadnje. FOTO: Aleš Fevžer.

Nejc Vidmar, rekorder slovenske lige po številu minut brez prejetega gola, je po izteku pogodbe z Muro brez kluba. Star je 34 let, a je prepričan, da v nogometu lahko pokaže še mariskaj.

“Zgodba v Muri je zaključena, zdaj sem prost. Najprej si bom vzel nekaj časa za premislek, potem pa bom videl, kaj in kako naprej. Še vedno nameravam igrati,” nam je najprej zaupal Nejc Vidmar.

“Verjamem, da lahko še vedno branim, kot sem branil v svojih najboljših letih. Cilji ostajajo visoki,” je dodal ponosni lastnik najdaljšega niza brez prejetega gola v zgodovini slovenske nogometne lige. V sezonah 2013/14 in 2014/15 je bil kot vratar Domžal nepremagan kar 1002 minuti.

Zdaj je zgodba drugačna. Mineva že leto dni, odkar je nazadnje branil za grški Ionikos, h kateremu je bil v drugi polovici sezone po nesporazumih z zdajšnjim vodstvom Olimpije posojen. Lansko jesen je po skoraj sedmih letih zapustil Stožice, kjer je osvojil pet lovorik (dve državni prvenstvi in tri pokale), in mesec dni pozneje podpisal pogodbo z Muro. Toda v Murski Soboti v pol leta ni igral.

“Mura je takrat po odhodu Matka Obradovića urgentno potrebovala vratarja, jaz pa sem bil brez kluba. Ponudila se mi je priložnost, da bi bil v pogonu, zato sem jo sprejel. Vedel sem, da bom drugi vratar. Odvilo se je, kot se je. Ostal sem brez nastopa,” je povedal.

Nejc Vidmar
V opremi slovenske reprezentance leta 2016. FOTO: Aleš Fevžer.

Svoje delo je opravil profesionalno

“Pogovarjali smo se tudi o podaljšanju pogodbe v Murski Soboti, ko je bil tam še Damir Čontala, toda potem je prišlo do sprememb, prišel je Dejan Grabić, ki ima svoje načrte, kar spoštujem. Življenje gre dalje. Iščem nove izzive, to je šport. Nekje se vrata zaprejo, druga se odprejo,” je še dejal o obdobju, ki ga je preživel v Murski Soboti.

Ob tem je pohvalil tamkajšnjega donedavnega soigralca, ki je v tej sezoni branil vrata Mure, Klemna Mihelaka. “Za njim je zelo solidna sezona. Sploh glede na to, da je njegova prva. Bil je tudi nominiran za najboljšega vratarja lige. Na žalost je lahko vratar le en. Glede na to, kako je branil, bi bilo seveda nepošteno, če bi izgubil svoje mesto,” je povedal o mlademu vratarju iz Fazanerije, ki je imel v 13 let starejšem kolegu veliko podporo.

“Mislim, da sem svoje delo opravil dobro, profesionalno. Stal se mu ob strani in pomagal, kolikor sem lahko,” je povedal legendarni 34-letni vratar.

Nejc Vidmar
Dvig pokalne lovorike leta 2019. FOTO: Aleš Fevžer.

Želi si braniti, pripravljen je na vse

Kako in kje naprej? “Nekaj pogovorov je že bilo, a za zdaj še nič konkretnega. Zanima me tudi tujina, a le če bi šlo za kaj konkretnega. Ampak ne glede na to, jaz vem, kaj lahko prinesem. Izkušnje, pedigre. Zanima me tudi delo z mladimi. Sprejel bi tudi kaj takega. Bomo videli. Počasi,” je miren Ljubljančan, ki je bil v preteklosti tudi slovenski reprezentant.

V nadaljevanju je razkril, da si še vedno želi predvsem braniti, a je pripravljen na vse.

“Imam ambicijo, da bi še branil. Vem, da sem še sposoben braniti na visoki ravni. Treniram zato, da bi igral, ampak vedno pač ne gre. Brani lahko le en vratar. Pri Olimpiji sem že bil v takšni vlogi, pa sem potem spet dobil priložnost, jo izkoristil in prišel do pokala, tudi podaljšanja pogodbe. Sem optimist in ne bom odnehal kar tako. Pripravljen sem na vse. Si pa želim predvsem, da bi prišel v zdravo sredino, v kateri bi bil obojestranski interes. Nekam, kjer bodo cenili moje izkušnje in to, kar jim lahko prinesem,” je predstavil svoje želje za prihodnost.

“Trenutno sem na krajšem dopustu, sicer pa delam po individualnem programu. Potem bom v pogonu fizično kot tudi z vratarskimi treningi,” je še pojasnil.

Kdo bi si mislil, da se bo razpletlo tako

Za konec smo ga povprašali še o Olimpiji, ki je njegova velika ljubezen. Ne samo nekdanji klub, katerega kapetan je bil, ampak še veliko več. Nenazadnje je znano to, da ima člansko izkaznico navijaške skupine Green Dragons. Kaj pravi po sezoni 2022/23, v kateri so v Stožicah osvojili vse, kar se je osvojiti dalo?

“Kdo bi po tisti famozni tiskovni konferenci Roberta Prosinečkega in pa tisti neslavni predstavitvi Alberta Riere mislil, da se bo končalo tako, kot se je. Toda Riera je v slovenski prostor prinesel nekaj novega. V prvi vrsti gredo zasluge fantom, a veliko je k sijajni sezoni prispeval tudi trener. Ustvaril je dominantno Olimpijo, ki je zasluženo osvojila obe lovoriki,” je povedal o tem.

Nejc Vidmar
Selfie z navijači Olimpije na Malti leta 2019. FOTO: Profimedia.

“Vesel sem, da je Olimpija tam, kjer mora biti. Na vrhu. Če se spomnite, sem, ko sem odhajal, Olimpija pa je bila prva, dejal, da bi rad, da bi tam tudi ostala. Po odhodu sem se od Olimpije sicer malce distanciral, tudi na nobeni tekmi razen takrat, ko smo igrali proti njej, nisem bil. To je tako, kot če končaš vezo z dekletom. Potrebuješ nekaj časa, da se stvar ohladi, potem pa živiš naprej,” je še dodal.

Dogajanje v Olimpiji ga ne preseneča

Nekaj besed smo namenili tudi vratarju Matevžu Vidovšku, ki je blestel. “Branil je res dobro. Bil je suveren in zasluženo najboljši vratar v ligi,” je povedal o svojem nasledniku v Stožicah.

Pokomentiral je tudi nepričakovan in nelogičen odhod glavnega avtorja dvojne krone, trenerja Alberta Riere.

“Olimpiji se je zgodila Olimpija. S tega vidika nič novega. Me ne preseneča, škoda je besed. Življenje gre dalje, Olimpija se bo morala znajti brez njega. Bomo videli, ali ji bo uspelo. Ali bo res tako enostavno, kot si mislijo vodilni klubski ljudje. Bomo videli. Nikoli ne veš, kako se bo odvilo. Kot sem že rekel, tudi na začetku sezone nihče ni mislil, da se bo razpletlo tako, kot se je,” je zaključil z zanimivo mislijo o pestrem dogajanju v Stožicah.

Kdo ve, morda se bo na ta stadion kmalu vrnil. Kot član Olimpije ob zdajšnjem vodstvu zagotovo ne, lahko pa bi tja prišel kot vratar kakšnega od nasprotnikov. Zanimanja glede na njegov nogometni življenjepis ne bi smelo manjkati.

Nekdanji reprezentant, lastnik šestih lovorik (eno je osvojil tudi z Domžalami, s katerimi je bil leta 2011 pokalni prvak), 275 nastopov v prvi slovenski ligi in kar 112 nedotaknjenih mrež, več kot 16 ur brez prejetega gola v nizu …