Za ponovitev lanskega slavja mora najprej ugnati Pogačarja

Kolesarstvo 14. Mar 202316:31
Matej Mohorič
Foto: Guliverimage

Kolesarska zveza Slovenije (KZS) je na novinarski konferenci predstavila sezono domačih dirk mednarodne ravni. Ta se bo začela z VN Slovenske Istre v nedeljo, 19. marca. Obenem sta na druženju z mediji svoje načrte za nadaljevanje sezone 2023 predstavila tudi selektor reprezentance članov Uroš Murn in Matej Mohorič.

Prvo ime na druženju s predstavniki sedme sile je bil Matej Mohorič. Ta je imel po nastopu na Strade Bianche in tamkajšnjem šestem mestu prost tekmovalni spored, ki ga je izkoristil za priprave na prvi letošnji spomenik Milano-Sanremo. Na njem bo branil lansko zmago, ko je na zadnjem spustu s Poggie konkurenco ugnal tudi s pomočjo potopnega sedeža in postal prvi Slovenec z zmago na prvem od petih spomenikov v sezoni.

“Te zmage mi ne more vzeti nihče več, to bo za vedno ostalo z mano. Realno se zavedam, da je ponovna zmaga zelo zahtevna naloga. Ampak verjamem, da imam v žepu dobre karte in iskreno tudi možnost za ponovno zmago. Ta dirka ima zelo širok krog favoritov, veliko različnih kolesarjev lahko zmaga, med njimi tudi Tadej Pogačar, ki cilja visoko,” je o preizkušnji, ki bo na sporedu že to soboto, dejal trenutno 19. kolesar svetovne lestvice.

Predvsem pa cilja na Pariz-Roubaix, ki bo 9. aprila. Preizkušnja po francoskih tlakovanih cestah ostaja najvišje na seznamu želja izkušenega kolesarja ekipe Bahrain-Victorious. Ob njem bo v bahrajnskem moštvu nastopil še en Slovenec Matevž Govekar.

“Dirka Pariz-Roubaix je glavni cilj pomladi, je dirka, ki si jo najbolj želim dobiti. V ekipi imamo fante, ki bodo lahko ogromno pripomogli tako mojemu kot rezultatu ekipe. Imam vse, kar potrebujem za vrhunski rezultat,” je o glavnem cilju prvega dela sezone še dejal Mohorič. Lani je preizkušnjo severnega pekla po kockah končal na petem mestu, potem ko je imel v begu smolo s počeno zračnico. Na domačih dirkah vsaj v marcu tako ne bo nastopil.

Več o pričakovanjih Mateja Mohoriča pred prvim spomenikom sezone si boste lahko na naši spletni strani prebrali v četrtek.

Novinarska konferenca Kolesarske zveze Slovenije pred zacetkom sezone 2023.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Da bo Pogačar tudi uradno nastopil na sobotnem spomeniku, so pri UAE potrdili danes. Slovenski šampion bo na severu Italije računal na pomočnike Domna Novaka, Felixa Grossschartnerja, Alessandra Covija, Davideja Formola, Mattea Trentina in Diega Ulissija. “To je res čudovita dirka. Te ceste poznam zelo dobro, saj ne živim daleč. Včasih grem na vzpon na Poggio. V glavi imam veliko različnih scenarijev, kako se lahko dirka razvije. A je zelo nepredvidljiva, zato pa tudi ena najtežjih za dirkanje na zmago. Po odličnem tednu na Pariz-Nica zdaj počivam in se pripravljam na velik konec tedna. Imamo močno ekipo, delujemo zelo dobro. Verjetno bomo imeli za zaključek več možnosti,” je ob tem dejal Pogačar, ki ga bo od Milana do Sanrema v avtomobilu znova spremljal športni direktor Andrej Hauptman.

Razkrito tudi, kje bo boj za državne naslove

Sezona slovenskih preizkušenj se bo sicer v nedeljo začela z veliko nagrado Slovenske Istre. Nato do konca meseca sledita še VN Nove Gorice in Vipavske doline (23. 3.) ter VN Adrie Mobil (26. 3.).

Kasneje bo 21. maja na vrsti še VN Gorenjske, 23. julija pa VN Kranja. Glavna preizkušnja na slovenskih tleh pa bo med 14. in 18. junijem dirka po Sloveniji. KZS je razkrila tudi trasi in datuma državnega prvenstva, ki bo potekal v zadnjem tednu pred začetkom dirke po Franciji. V vožnji na čas se bodo 22. junija kolesarji po letu 2020 znova merili na Pokljuko (takrat je Pogačar za nekaj sekund ugnal Primoža Rogliča), cestna dirka pa bo tri dni kasneje v Radovljici. Tam je na podobni trasi, kot bo letošnja, pred štirimi leti slavil Domen Novak.

Za zdaj je poudarek na treh prihajajočih domačih dirkah. Športni direktor kolesarske zveze Martin Hvastija pravi, da gre za paradoks same organizacije in pomoči slovenskim kolesarjem, ki potrebujejo točke za lestvico Mednarodne kolesarske zveze Uci: “Točke so osnove za kvalifikacije za svetovna prvenstva in olimpijske igre. Toda takoj, ko dirko narediš, je konkurenca prevelika za slovenske kolesarje. Pride namreč toliko držav in ekip, da je težko osvojiti točke.”

Meni, da je število domačih dirk dovolj veliko. “S finančnega vidika je to dovolj. Takšne dirke stanejo z minimalnim televizijskim prenosom okoli 35.000 evrov. To je treba nabrati in je kar zalogaj, da organizira takšne dirke. Težko bi naredili kaj več,” je dodal Hvastija, sicer tudi selektor mlajših članov.

Poudaril je še, da se čuti dodatna izpostavljenost zaradi številnih uspehov največjih zvezdnikov, predvsem Pogačarja, Rogliča in Mohoriča. Pričakuje predvsem dolgoročne učinke.

Martin Hvastja
Foto: Aleš Fevžer

Po mavričasto majico z najboljšimi?

Velik cilj sezone je za Slovence tudi nastop na svetovnem prvenstvu, ki bo med 5. in 13. avgustom v Glasgowu. Selektor slovenskih kolesarjev Uroš Murn si je na Škotskem že ogledal traso in večjih težav ne pričakuje. “Gre za klasičen mestni korg z veliko ovinki in menjavami ritma. Veliko bo šlo gor in dol, nekaj je tudi krajših klancev.” Obenem je prepričan, da bo lahko v reprezentanci pozdravil vse največje zvezdnike.

“Za svetovno prvenstvo pričakujem, da se ga bodo udeležili vsi. Mogoče z izjemo Primoža Rogliča, ki mu proga verjetno ne ustreza, ampak pustimo se presenetiti. Za ostale pa upam, da se bodo z veseljem udeležili svetovnega prvenstva, če bodo le v dobri formi. Če odpelješ dobro dirko po Franciji, si dva do tri tedne nato še v izjemni formi, če ravno ne zboliš ali se ‘prekuriš’,” je o kadru in neobičajnem terminu že v začetku avgusta namesto konec septembra dejal slovenski selektor.

Uroš Murn
Foto: Aleš Fevžer

Spored mednarodnih kolesarskih dirk v Sloveniji:

19. 3. VN Slovenske Istre

23. 3. VN Nove Gorice in Vipavske doline

26. 3. VN Adrie Mobil

31. 5. VN Gorenjske

14. – 18. 6. dirka po Sloveniji

22. 6. državno prvenstvo v vožnji na čas (Pokljuka)

25. 6. državno prvenstvo, cestna dirka (Radovljica)

23. 7. VN Kranja

Komentari

Vaš komentar