Pogačar razmišljal že o pakiranju kovčkov, nato pokazal zobe

Kolesarstvo 6. Jul 202317:59 1 komentar
Tadej Pogačar
Foto: ASO/Charly Lopez

Besede Tadeja Pogačarja po sredini etapi, ko je izgubil 65 sekund proti Jonasu Vingegaardu, da se kljub zaostanku za Dancem počuti dobro, so se izkazale za resnične. Šesti dan dirkanja, ki je karavano popeljal preko mitskega Tourmaleta, je ponudil nov obračun med kapetani. Slovenski šampion pa je na zadnjem klancu strl Vingegaarda in dokazal, da ni zastonj že več kot 100 tednov prvi kolesar sveta.

Noro, kakšno dirko po Franciji spremljamo! Za nami je šele šesta etapa, pa smo že četrtič videli spopad kapetanov v borbi za skupno razvrstitev. Če je sreda slovenskim ljubiteljem kolesarstva pustila grenak priokus, pa je bilo tokrat drugače. Znova izjemen ekipni nastop Jumbo Visme, ki je na mitskem Tourmaletu razbila glavnino, je zasenčil Tadej Pogačar.

Včeraj je proti Jonasu Vingegaardu izgubil minuto in štiri sekunde, v skupnem seštevku pa je za Dancem pred začetkom dneva zaostajal 53 sekund. Po vrhunskem protinapadu, ko se je zdelo, da je kapetan Jumbo Visme tudi danes močnejši, pa je Pogačar v svojem slogu skočil in prednost do cilja le še povečeval.

Na poti do jubilejne 10. zmage na dirki vseh dirk je proti velikemu rivalu pridobil 24 sekund, z dodatnimi štirimi bonifikacijskimi pa je prednost Vingegaarda v skupni razvrstitvi stopil na 25 sekund. Je vse skupaj videl kot maščevanje? “Ne bi rekel, ampak vedno je lepo zmagati in pridobiti nekaj časa nazaj. Včeraj sem bil malce zaskrbljen, kdo ne bi bil? Počutim se olajšano. Nastop, kot ga je včeraj prikazal Jonas, je bil izjemen. Ko je Jumbo Visma že na Tourmaletu začela navijati tempo, sem si rekel: ’O, sranje, spet se bo zgodilo. Očitno lahko spakiramo kovčke.’ A sem ostal zraven, imel sem dobre noge, na koncu sem lahko napadel in se odpeljal. Čutim res veliko olajšanje. Zdaj je razlika skoraj nična. Čaka nas velika bitka vse do zadnjega dne,” je v izjavi organizatorjem povedal 24-letnik.

Tadej Pogačar
Priklon ob 10. jubilejni zmagi na Touru. Foto: Profimedia

Na vprašanje, kako posebna je vsaka etapna zmaga na francoski pentlji, je Pogačar spomnil, da je to zanj že deseta. V minulih treh nastopih je vselej zbral po tri. “Prihajam pote, Mark (Cavendish, skupaj z Eddyjem Mercxkom rekorder s 34 zmagami na Touru),” je v smehu dejal kolesar UAE Emirates. Dnevno slavje pa je pričakovano posvetil zaročenki Urški Žigart, ki je po včerajšnjem padcu končala z nastopi na Giru. “Danes je bila že doma. Dala mi je moč za današnji nastop. Tala zmaga je zanjo,” je zaključil slovenski šampion.

Nad predstavo kapetana so bili navdušeni tudi ostali kolesarji emiratov. Matteo Trentin, ki pomembno ščiti Pogačarja predvsem v ravninskih delih etap, je bil navdušen. “Včeraj je bil zanj prvi zelo zahteven dan po poškodbi in plačal je davek. Danes pa je že vrnil udarec. Res je izjemen, je šampion. Ve, kako narediti takšne stvari,” je dejal Italijan in dodal, da ga akcija Jumbo-Visme ni presenetila: “Včeraj so mu vzeli veliko časa. Bilo bi presenečenje, če ne bi z napadom poskušali še danes in na pol že odločiti Toura. A jim ni uspelo.”

Vidno zadovoljen nad Pogačarjevo vožnjo pa je bil tudi Avstrijec Felix Grossschartner: “Vedno smo verjeli vanj. Borili smo se, za nami je dober dan.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje