Primož Roglič kot vino. A z novo spremembo v ekipi

Kolesarstvo 4. Maj 202315:22 0 komentarjev
Primož Roglič
Foto: Bram Berkien/Team Jumbo Visma

Primož Roglič nestrpno odšteva dneve do svojega tretjega nastopa na dirki po Italiji. Ta se bo začela z uvodnim kronometrom v pokrajini Abruci, 33-letni Kisovčan pa je na uradni novinarski konferenci pred začetkom Gira razkril svoje načrte. Tik pred tem je v javnost prišla novica, da je Jumbo Visma zaradi koronavirusa primorana narediti novo zamenjavo v ekipi.

V sredo sta s startnega seznama dirke po Italiji 2023 zaradi koronavirusa odpadla dva kolesarja Jumbo VismeRobert Gesink in Tobias Foss. Prvega je zamenjal Jos van Emden, drugega pa Rohan Dennis. A kot so tik pred ekipno novinarsko konferenco sporočili iz nizozemske ekipe, se je zdaj okužil še van Emden in namesto njega na start južno od Pescare prihaja Sam Oomen.

“Kot sem dejal nekaj let nazaj, je to Grand Casino in zdaj se je začel. Spremembe niso optimalne, nihče si jih ni želel. A koronavirus je med nami, zato je prišlo do zamenjav v zadnjem trenutku, še kar potekajo. Na meni je, da verjamem v kogarkoli, ki pride kot menjava. Naloga ostalih ostaja nespremenjena. Ponovno poudarjamo ukrepe, tisto, kar smo imeli pred časom. Maske, stiki … A nismo obremenjeni s tem. Po najboljši meri skušamo poskrbeti za to in ostati zdravi do konca,” je o kadrovskih menjavah dejal kapetan črno-rumenih Primož Roglič.

Zanj bo to tretji nastop na dirki po Italiji (po letih 2016 in 2019), po besedah moštvenega kolega Seppa Kussa pa je zdaj boljši, močnejši in pametnejši kot pred štirimi leti. “Sem kot vino, kaj? Starejši in boljši,” je v šali pripomnil Zasavec, nato pa nadaljeval v resnem tonu. “Zagotovo se z leti izboljšuješ. Si pametnejši in izkušenejši. Če sem močnejši, pa bomo videli v naslednjih tednih in na koncu. Pripravljeni smo, da gremo na polno.”

Trening Jumbo Visme pred Girom:

O čem je še govoril Primož Roglič na novinarski konferenci?

O tem, kako okužbe v ekipi vplivajo na ravnanje kolesarjev:

Skušali smo poskrbeti zase že prej, a koronavirus je danes del vsakdanjika. Ko si bolan, je za športnika na najvišji ravni težko. Skušamo biti čim bolj previdni, da smo bolj strogi pri pravilih, ki jih poznamo. Upamo na najboljše, treba je imeti tudi nekaj sreče.

Jumbo Visma
Foto: Bram Berkien/Team Jumbo Visma

O tem, kako bodo spremembe v ekipi vplivale na taktiko:

Če gledam nase, se strategija ne bo spreminjala. Skušal bom biti najboljši na cesti. Ko bom gledal okoli sebe, mora biti enako. Da so vsi v najboljši formi. Kolesarji, ki prihajajo, imajo različne specifike. Moramo narediti dobro strategijo in biti samozavestni.

O tem, ali tudi on največ pogleduje proti Remcu Evenepoelu:

Remco je eden od najmočnejših fantov, pravkar je zmagal v Liegu. Je v super odlični formi, ostali pa mu bomo skušali otežiti življenje. A ne bo borba zgolj med nama, tukaj je veliko močnih fantov, prvakov. Obeta se velik boj.

Primoz Roglic Remco Evenepoel
Foto: Profimedia

O tem, če je ekipa podobno kot lani na Touru Tadeja Pogačarja tokrat preučila Evenepoela:

Enostavno je. Ni velike znanosti, na ciljni črti moraš biti hitrejši od njega.

O tem, kaj bo odločilo letošnji Giro:

Ključna točka bo biti najboljši od prvega do 21. dne. Biti najboljši v kronometru, na vzponih. Da ti gre čim manj stvari narobe. Pomembno bo obdržati ta nivo čez cel Giro.

O tem, ali je pripravljen na spopad z Remcom v vseh disciplinah, tudi kronometru:

Pripravljen sem, zagotovo. Kako bo v realnosti, bomo videli že prvi dan in nato dan za dnem. Ko bomo videli, koliko bo moči. Je zelo enostavno, skušal bom ostati zdrav skupaj z ekipo. In videli bomo, kaj to pomeni v primerjavi z ostalimi.

O izkušnjah, ki jih ima v primerjavi z Evenepoelom in Joaom Almeido na grand tourih:

Zagotovo ni slabo, a bomo videli. Na koncu pa zmaga najhitrejši. Skušali bomo izkoristiti znanje in lekcije, ki smo se jih že naučili.

Roglič Evenepoel Almeida
Foto: Profimedia

O tem, če je traso prvega kronometra že prevozil:

Prvi dan bo pomemben za skupni seštevek. Prve sekunde ali minute razlike. Trase še nisem pogledal, bom jo v soboto. Takrat bo cesta zaprta, lahko jo v miru prevoziš.

O tem, kakšna je zmagovalna mentaliteta glede rožnate majice:

Najbolje jo je imeti po zadnji etapi v Rimi. Nato gre za individualno odločitev, kdaj jo je najboljše osvojiti.

O tem, da je imel na tritedenskih dirkah tudi veliko smole in če ga je zato kaj strah:

Ne počutim se nervozno. Že nekaj časa sem na najvišjem nivoju, se merim z najboljši. Odkar sem tu, se je zgodilo veliko lepih, a tudi manj lepih stvari. A to je del kolesarstva. Zdaj smo tukaj, pred nami je avantura po Italiji v naslednjih treh tednih.

Jumbo Visma
Foto: Bram Berkien/Team Jumbo Visma

O tem, ali je Giro težji od Toura:

Bolj kot greš proti koncu, bolj so dnevi odločilni. Giro je težak, vedno je najtežji zadnji teden. Glede na etape bo tako tudi letos. Zagotovo je pomembno takrat biti v najboljši formi.

O tem, če je dirkati na Giru drugače kot na Touru ali Vuelti:

Vsaka dirka je drugačna. Tu imamo testenine, pršut, mocarelo, vino. Skušam slediti italijanskemu ritmu. Na Vuelti ali Touru je drugače.

O bližini Slovenije v zadnjih etapah, sploh na Višarjah:

Upam, da bo šlo lažje. To bo zelo blizu Slovenije, že od Cortine naprej, nato praktično na meji. V tem uživam. Neverjetno je videti toliko slovenskih zastav ob cesti. Noro bo. Upam, da lahko dosežemo še dobre rezultate in uživamo v lepem vremenu.

Višarje
Gorski kronometer s ciljem na Svetih Višarjah v 20. etapi bo okronal zmagovalca Gira 2023. Foto: Guliverimage

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!