Roglič močno za moštvenima kolegoma, a vseeno ob njunem boku

Roglič Vingegaard Kuss
Foto: Jumbo Visma

Zmagati na Giru, Touru in Vuelti v istem koledarskem letu ni uspelo še nobeni kolesarski ekipi v zgodovini, niti prevladujočemu Skyju v drugem desetletju 21. stoletja. Do tretje septembrske nedelje, ko je zgodovino spisala ekipa Jumbo Visme in dopolnila rožnato-rumeno-rdečo trilogijo.

Obarvali smo zgodovino (Colouring History v originalu), je moto, ki ga kolesarski navdušenci danes enostavno ne morejo zgrešiti. Jumbo Visma je postala prva ekipa v zgodovini, ki je zmagala na vseh treh tritedenskih dirkah.

28. maja v Rimu s Primožem Rogličem, 23. julija v Parizu z Jonasom Vingegaardom in 17. septembra v Madridu s Seppom Kussom je nizozemsko moštvo dopolnilo trilogoijo, kolesarski grand slam.

“Draga rožnata, rumena in rdeča. V svetu kolesarstva ste vedno predstavljale več kot barve. Ste simbol sanj, legend in mitov. Videle ste kri, pot in solze. Videle ste, kako so vas številni lovili, a so imeli to čast le izbrani. Rožnata, zdela si se nedostopna. Šele na predzadnji dan smo te razburljivem zaključku osvojili. Rumena, zapisana si bila kot sanje v zvezdah. Dosegljiva si bila samo s pogumom in ekipnim duhom. Rdeča, vrhunec naše tritedenske trilogije. Bila si zadnji preizkus. Od mraka v Barceloni smo uspešno lovili barvo, po katero smo prišli. A ni šlo samo za zmago. Šlo je za dediščino. Da pokažemo, kakšna čarovnija se zgodi, če ekipa verjame kot eno. Z vsako miljo in z vsakim izzivom smo pobarvali zgodovino. Zato, drage barve, hvala, da ste več kot samo barvni odtenki. Z vami nismo samo ustvarili zgodovine, pač pa smo jo pobarvali,” so pri Jumbo Vismi v pesniškem stilu pospremili videovrhunce vseh treh tritedenskih dirk v letošnji sezoni.

Zanimivo je, da sta na zadnjih dveh – Touru in Vuelti – kolesarja nizozemskega moštva majico vodilnega nosila več kot polovico časa. Jonas Vingegaard je rumeno v Franciji oblekel po šesti etapi in v njej preživel kar 16 dni, največ med vsemi kolesarji na vseh treh grandoturih sezone. Le dva dni v tej statistiki za njim zaostaja Kuss, ki je v rdeče smuknil po osmi etapi in v posebnem dresu zdržal vse do Madrida – torej 14 dni.

Na edini dan, ki zares šteje

Nikjer na tej lestvici pa ne najdemo Primoža Rogliča. Ta je do vodstva na Giru prišel po tistem nepozabnem kronometru na Svetih Višarjah, tako da je v rožnatem dirkal zgolj en dan. A na tisti, najpomembnejši. Na paradi šampionov v Rimu. Dovolj, da je s Kussom in Vingegaardom Jumbo Vismi pripeljal zgodovinski uspeh.

Več dni v majicah vodilnega so zbrali Geraint Thomas, pa Remco Evenepoel (edini, ki je vodil na dveh dirkah), zraven je še Andreas Leknessund, ki je vodil na uvodu Gira. Štiri dni je v rumenem vozil še Adam Yates … Na tej lestvici pa bomo zaman iskali najboljšega kolesarja Tadeja Pogačarja, ki pa je na Touru cele tri tedne užival v beli majici najboljšega mladega kolesarja.

Kolesarji z največ dnevi v vodstvu tritedenskih dirk v sezoni 2023:

Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo Visma) 18 na Touru

Sepp Kuss (ZDA/Jumbo Visma) 14 na Vuelti

Geraint Thomas (VB/Ineos Grenadiers) 8 na Giru

Remco Evenepoel (Bel/Soudal QuickStep) 7 – 4 na Giru in 3 na Vuelti

Andreas Leknessund (Nor/Team DSM) 5 na Giru

Adam Yates (VB/UAE Emirates) 4 na Touru

Primož Roglič (Slo/Jumbo Visma) 1 na Giru