Rogličev šef pričakoval močnejšo konkurenco

Kolesarstvo 16. Sep 202310:58 0 komentarjev
Roglič Vingegaard Jumbo Visma
Foto: Profimedia

Čeprav se je Jumbo Visma zaradi nekonvencionalnega dirkanja v zadnjem tednu dirke po Španiji znašla pod plazom kritik predvsem na družbenih omrežjih, pa je nizozemska ekipa na odlični poti do zgodovinskega trojčka – osvojiti vse tri grand toure v eni sezoni. Športni direktor rumeno-črnih Grischa Niermann je pričakoval, da bo pot do tega uspeha zahtevnejša.

Primož Roglič na Giru, Jonas Vingegaard na Touru in – če danes ali jutri ne bo velikega presenečenja ter zasuka – Sepp Kuss na Vuelti. Trije zmagovalci tritedenskih dirk v sezoni, vsi pa prihajajo iz moštva Jumbo Visme. Ekipe, ki je v Španijo prav v lovu na trojček poslala izjemno močno ekipo.

Kako zelo močno, kažejo tudi številke. Omenjena trojica bo zasedla prva tri mesta letošnje Vuelte, najbližji zasledovalec, domačin Juan Ayuso pa pred zadnjima dvema etapama za Kussom zaostaja točno štiri minute. Premoč, ki je Jumbovci niso pričakovali niti v najlepših sanjah.

“Sem kar precej presenečen, kako dobro nam gre. Seveda imamo v ekipi aktualna zmagovalca Gira in Toura, pa vendar. Pričakovali smo, da bo Remco Evenepoel veliko težji tekmec, a po slabem dnevu ni več nevaren v skupnem seštevku. Nismo niti pričakovali, da bosta Ayuso in Mas štiri minute za našimi fanti,” je bil v pogovoru za nizozemski Nos iskren športni direktor Jumbo Visme Grischa Niermann.

Slavje šele po ciljni črti v Madridu

Čeprav se tudi njemu Vuelta zdi odločena, pa ne želi prehitro slaviti – sploh ne pred zahtevno 20. etapo od Manzanares El Reala do Guadarrame, ki prinaša kar 208 kilometrov in deset kategoriziranih klancev tretje kategorije. “Ne bomo slavili vse do Madrida. Na predzadnji etapi ne bomo dirkali na etapno zmago, morda pa bodo druga moštva. To bi nam ustrezalo. Trasa je težka s številnimi višinskimi metri, a imamo vsaj pet fantov, ki jim taki profili ustrezajo.”

Trasa sobotne, 20. etape:

dirka po španiji 2023, 20. etapa
Profil 20. etape. Foto: lavuelta.es

Jumbo Visma se je v preteklih dneh, sploh po 16. in 17. etapi, ko sta se Vingegaard in Roglič na zaključnih vzponih otresla Kussa, znašla na tnalu kolesarskih poznavalcev in tudi laikov. Na koncu so v ekipi sprejeli odločitev, da se Američana ne bo več napadalo in da bo obdržal rdečo majico.

“Dogovore in taktične načrte sprejemamo znotraj moštva. O njih se pogovarjamo na avtobusu in tam naj ostanejo. O tem se res ne bi pogovarjal z mediji. Situacija je sicer kar komplicirana, saj si vsak od njih treh želi zmagati na Vuelti. Pričakovali smo težjo konkurenco, na koncu pa smo imeli tri najboljše kolesarje na dirki. In to zahteva veliko usklajevanja,” je še dodal Niermann.

Vrstni red po 19. etapi:

Results powered by FirstCycling.com