Zgodovinski dan Primoža Rogliča s črno piko

Kolesarstvo 14. Sep 202310:58 3 komentarji
Roglič Kuss
Foto: organizator/Cxcling Creative Agency

Poteze moštva Jumbo Visme na letošnji dirki po Španiji so dvignile marsikatero obrv tudi med poznavalci in strokovnjaki tega športa. Napad Jonasa Vingegaarda v 16. in Primoža Rogliča v 17. etapi na zaključnih klancih, medtem ko je v skupnem vodstvu njun moštveni kolega Sepp Kuss, so poskrbele za številne polemike.

Primož Roglič je v sredo na enem najtežjih klancev v profesionalnem kolesarstvu, zloglasnem Angliruju, pokazal izjemno moč. Na najstrmejšem delu vzpona se je s pospeševanjem tempa odpeljal konkurenci, nato pa v vodstvu – čeprav sta se mu kmalu pridružila moštvena kolega Sepp Kuss in Jonas Vingegaard – vztrajal vse do konca. Kisovčan je slavil že 12. etapno zmago na Vuelti (drugo letos), s čimer se je na večni lestvici etapnih zmagovalec prebil v elitno deseterico – na deveto mesto, ki si ga deli s Špancem Domingom Perureno, Švicarjem Tonyjem Romingerjem in Nemcem Marcelom Würstom. Vodilni Delio Rodriguez je z 39 nedosegljiv.

Toda dnevno slavje aktualnega prvaka Gira ima ob sebi zapisano črno piko. Roglič je namreč s skokom na zadnjem klancu v težave spravil ekipnega sotekmovalca Kussa, vodilnega dirkača na letošnji rdeči majici. Čeprav pri Jumbo Vismi že vse od zadnjega prostega dne v ponedeljek zatrjujejo, da lahko njihova trojica kapetanov medsebojno obračuna za etapne zmage in posledično tudi rdečo majico, pa poteza Zasavca, podobno kot dan prej Vingegaarda, ni naletela na odobravanje navijačev.

Na družbenih omrežjih, predvsem na uradnih profilih nizozemskega moštva, lahko zaznamo veliko negativnih komentarjev. “Zakaj bi to storili na Kussov rojstni dan?”, “Kaj počneta Jonas in Rogla”?, “Zakaj ne pustijo Kussu zmagati na Vuelti?”, “Ne zaslužite si Kussa v svoji ekipi”, “Od danes naprej ne navijam več za vas” in podobne besede lahko najdemo pod torkovimi in sredinimi objavami črno-rumenih.

Besede so eno, dejanja pa drugo

Za dodatno kontradiktornost so s svojimi izjavami poskrbeli še glavni akterji. Medtem ko je Kuss v prvi izjavi po sredini etapi, na kateri je njegova prednost pred Vingegaardom skopnela na zgolj osem sekund (pred Rogličem še dodatna minuta), priznal, da rad dela za svoja kapetana, a si tudi sam želi priložnosti za skupno zmago, sta presenetila Danec in Slovenec.

Jonas je dejal, da si želi Kussa tudi v Madridu videti v rdečem in da iskreno upa, da bo Američanu uspelo, Roglič pa je priznal, da mu je bilo ob napadu na Angliruju čudno, po etapi pa je zvestemu superpomočniku dejal, naj se še naprej bori in vztraja v boju za skupno zmago.

Precej nasprotujoča si mnenja ob dejanjih, ki jih vidimo na cesti. Čeprav je Kuss že na prosti dan dejal, da si ne želi podarjene zmage na Vuelti, pa je ravnanje Jumbo Visme v zadnjih dneh, ko imajo privilegij sami odločati, o zmagovalcu etape in skupne zmage, najmanj nenavadno.

Privilegij, da lahko sami odločajo

Nepisano kolesarsko pravilo, da kolesar istega moštva ne napada sotekmovalca, če ta vodi na dirki (pa četudi je bil načrtovan kot pomočnik), so ‘čebele’ že zdavnaj prekršile. Po zaslugi že omenjenega dogovora. Kaj je Kuss ob krizi na Angliruju, ko sta se mu Jonas in Primož brez pogleda nazaj odpeljala, dejal po moštvenemu radiu, pa ne bomo izvedeli nikoli. Športni direktor ekipe Griescha Niermann je namreč diplomatsko dejal, da njegove izjave v moštvenem avtomobilu niso slišali. Resnica ali ne, ocenite sami.

Čeprav je glede na prikazano na letošnji dirki očitno, da sta tako danski kot slovenski šampion na odločilnih klancih močnejša od Kussa, ki izjemno ‘gorsko’ formo na vseh grandtoruih težko vzdržuje iz dneva v dan, pa je poteza obeh glavnih zvezdnikov kolesarstva vseeno poskrbela za začudenje.

Primož Roglič
Roglič je na Angliruju slavil 12. etapno zmago na Vuelti. Foto: Profimedia

Nespoštovanje in nelojalnost

“Primož si želi dirkati. Želi si zmage. Vedel je, da je Sepp odpadel, nato pa je sam sebi nasprotoval,” je prepričan komentator Eurosporta Sean Kelly. Zelo podobnega mnenja je bil še en gost v analizi etape na omenjeni televiziji, Adam Blythe. “Mislim, da je to precej nezvesto, celo nespoštljivo. Sepp je Primožu že neštetokrat rešil majico vodilnega na različnih dirkah, morda Roglič celo ne bi zmagal na vseh štirih grandtourih brez njega. Vpliv ima na to, da bi lahko temu izjemno simpatičnemu kolesarju spremenil življenje za vedno, a nima toliko spoštovanja, da bi se odločil in skupaj z Jonasom podprl Kussa,” je bil oster.

“Vse skupaj močno nasprotuje vsem pisanim in nepisanim pravilom v tem prelepem športu. Rogliča vztraja, da čuti odgovornost do sebe, odgovornost, da dirka na polno in skuša zmagati največ, kar lahko. In tukaj se skriva problem,” pa je prepričan tudi Orla Chennaoui.

Kako se bo dirka po Španiji razpletla, bo jasno najpozneje v nedeljskem zaključku v Madridu. Že danes pa si lahko obetamo novo akcijo, saj se tudi 18. etapa končuje s ciljnim vzponom na Puerto de la Cruz de Linares.

Vrstni red po 17. etapi Vuelte 2023:

Results powered by FirstCycling.com

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje