Hrgota glasilke pustil na Višarjah

Smučarski skoki 29. Maj 202313:25 0 komentarjev
Foto: Egon Parteli

Čeprav je zima še daleč, slovenski smučarski skakalci že trdo trenirajo za novo sezono. Ta bo prinesla številne novosti, ki pa v taboru slovenskih orlov niso požele pretiranega navdušenja.

Po dveh izjemno napornih sezonah smučarske skakalce vsaj na papirju čaka mirnejša zima. Poleg svetovnega pokala bo namreč postregla le z enim velikim tekmovanjem – svetovnim prvenstvom v poletih, ki ga bo gostil avstrijski Kulm. Ne glede na to so v slovenski reprezentanci resno poprijeli za delo in s pripravami začeli že pred mesecem dni, Anžetu Lanišku, Timiju Zajcu, Žigi Jelarju, Lovru Kosu ter Petru in Domnu Prevcu pa se je po novem pridružil tudi 22-letni Žak Mogel.

“Vesel sem, da sem dobil priložnost in da mi zaupajo. Z izjemo nekoliko drugačnega načina dela velikih sprememb ni, zato mi vse skupaj kar ustreza,” je poudaril skakalec iz Podgorja pri Letušu v Savinjski dolini, ki je v priprave vstopil izredno motiviran. “Motivacija je sedaj še večja, saj sem korak bližje svojim cilje Pogoji so zdaj še boljši. Če bomo dobro delal, bom lahko pozimi prikazal dobre skoke,” je pristavil Mogel.

Domnu Prevcu novosti niso po godu

Če so skakalci po zaključku letošnje sezone imeli nekaj časa za oddih, pa po njej križem rok niso stali pri Mednarodni smučarski zvezi (FIS), saj se v prihajajoči zimi obetajo številne novosti. Skakalce in skakalke bodo po novem merili s skenerjem, varovalne vrvice in zavore na smučeh bodo obvezne, julija pa začne veljati tudi prepoved maže smuči s fluorom.

Foto: SK

“Novosti je zares veliko, zato bomo imeli že s tem veliko dela. Treba bo iti počasi, korak za korakom. Bomo videli, kako bodo stvari videti v praksi,” je uvodoma zadeve pokomentiral Domen Prevc, a priznal, da mu vse pogostejše uvajanje sprememb v njegovem športu ni najbolj po godu.

“Bom diplomatski in rekel, da gre za zanimive spremembe. Z marsičem se ne strinjam, a verjamem, da so njihovi nameni dobri. Morda jim manjka praksa, nekdo mlad, ki je prišel iz skokov in bolje pozna razmere. Nekatere stvari zaradi tega ne gredo v smer, ki bi si jih želeli, a mi se lahko le prilagodimo,” se je razgovoril v svetovnem pokalu 18. skakalec minule zime.

Že od prvega dne stvari vzeli resno

Z doslej videnim in doseženim je sicer zelo zadovoljen glavni trener Slovencev Robert Hrgota. Kot je poudaril, je bila minula sezonanekoliko daljša od lanske, zato so se zbrali teden pozneje kot običajno.

Robert Hrgota
Foto: Egon Parteli

“Vseeno me veseli, da so fantje že od prvega dne stvari vzeli resno, nekateri morda celo preveč. Zavedamo se, da šteje zima, zato se je v tem obdobju treba dobro pripraviti za zimsko sezono. Zdajšnji treningi so najtežji, ne le za telo, temveč tudi glavo. Ko je zunaj lepo vreme in bi moral biti na dopustu, na morju, morajo oni biti na stadionu. A to so treningi, ki na koncu delajo razliko,” je dejal Hrgota, ki ima že začrtane cilje za prihodnjo sezono.

“Vsako leto se od nas pričakuje, da smo vsaj blizu vrha. Štejejo rezultati pozimi, letos predvsem novoletna turneja in svetovno prvenstvo v poletih v Kulmu. V Vikersundu smo postali ekipni svetovni prvaki, zato se pričakuje, da bomo dosežek ponovili,” je poudaril glavni trener.

Evropske igre kot poletna popestritev

Štiriintridesetletnika sicer z reprezentanco poleti čaka tudi manjša popestritev, saj so med 21. junijem in 2. julijem na sporedu evropske igre v Krakovu, na katerih bodo prvič nastopili tudi smučarski skakalci.

“Evropske igre so morda neke vrsta popestritev. Če ne drugega, bomo videli, na kakšni ravni so v obdobju priprav ostale reprezentance. Poleg tega igre gosti Poljska, kjer imajo skoke še posebej radi,” je povedal Hrgota.

Uspeh Rogliča jim je dal dodaten zagon

Kot je izdal glavni trener, je sicer minuli konec tedna izkoristil za ogled predzadnje etape dirke po Italiji na Svetih Višarjah, kjer je pesti stiskal za svojega nekdanjega skakalnega kolega in dobrega prijatelja Primoža Rogliča.

Foto: Uroš Skaza

“Že po televiziji je bilo videti čarobno Mislim, da se je Primožu uresničila želja, da je dobil svojo Planico, če je že kot skakalec ni mogel v celoti doživeti. Mislim, da je zaradi morja slovenskih zastav dobil dodatne vate. Spisal je neverjetno zgodbo, česar se bo morda zavedal šele čez nekaj let. Neverjetno je, da nekdo iz nekega drugega športa prestopi v tako zahtevno disciplino, kot je kolesarstvo. Upam le, da bomo Slovenci znali ceniti ta uspeh,” navdušenja ni skrival sogovornik, a hitro pripomnil: “Vsi smo pustili glasilke na Višarjah, a zdaj smo že v svojem športu in razmišljamo o nas. Nam je pa, podobno kot z zlatim odličjem na olimpijskih igrah v Tokiu, dal dodaten zagon.”

Velik navijač Rogliča tudi sin Petra Prevca

Hrgota sicer še zdaleč ni bil edini član skakalne karavane, ki je v soboto stiskalo pesti za zmagovalca Gira. Poleg nenadejanega junaka Mitje Mežnarja sta bila med množico slovenskih navijačev namreč tudi Lanišek in Peter Prevc.

Peter Prevc
Foto: Profimedia

“Na pot smo se odpravili že v petek, obiskali Trbiž, nato pa se odpravili do velikega ekrana in tam pričakali Primoža, da je prikolesaril do vrha. Sin Ludvik je velik navijač Primoža. Ima njegovo kapo, torbico, majico, nogavice …,” je našteval najstarejši od bratov Prevc, ki je po hudem padcu na domačem nordijskem prvenstvu že povsem saniral poškodbo.

“Smo že tudi skakali v Žireh. Prvi trije skoki so bili malo bolj razburljivi, saj mi je srce malo bolj razbijalo. Bomo videli, kako bo, ko bomo šli na večjo skakalnico,” je še pripomnil Peter Prevc.