Šef INEOS-a ima dovolj tekmovanja z Rogličem in Pogačarjem

Kolesarstvo 21. Jan 202412:30 0 komentarjev
Dave Brailsford
Dave Brailsford. Foto: Profimedia

Po petnajstih letih uspehov se od britanske ekipe INEOS poslavlja Dave Brailsford. Tvorec uspehov nekdanje ekipe Sky bo zasedel mesto v upravi nogometnega kluba Manchester United.

V prejšnjem desetletju je britanska ekipa Sky dominirala v svetu kolesarstva. Z Bradleyjem Wigginsom, Chrisom Froomom in Geraintom Thomasom je super bogata ekipa med letoma 2012 in 2019 serijsko zmagovala na dirki po Franciji, leta 2014 se je v njihova zmagoslavja vmešal le Vincenzo Nibali. 

Nad uspehi moštva Sky je dolga leta bdel Dave Brailsford. Slednji je kariero sicer začel v britanski reprezentanci, ki je na začetku tisočletja serijsko osvajala medalje na največjih tekmovanjih, leta 2010 pa z ustanovitvijo ekipe Sky presedlal v klubske vode.

Leta 2016 je Brailsford takole s Chrisom Froomom nazdravljal ob zmagi na dirki po Franciji. Foto: Profimedia

Adijo kolesarstvo, dobrodošel nogomet

Njegovo ero uspehov so zaznamovali škandali, povezani s hojo po meji (ne)dovoljenega na področju dopinga, a se je današnji 59-letnik vseeno izognil vseh obtožb in sankcij. Ko je ekipo Sky prevzel koncern INEOS, je Brailsford zapustil mesto športnega direktorja kolesarske ekipe in se preselil na čelo celotnega športnega dela skupine, ki je med drugim začela bdeti tudi nad nogometnim klubom Nica.

V zaključku lanskega leta so se nogometni projekti INEOS-a še oplemenitili s tem, ko je prvi mož podjetja Jim Ratcliffe kupil skoraj 30 % delež angleškega velikana Manchester Uniteda. To pa pomeni, da je tudi Brailsford dokončno končal s svojim poslanstvom v svetu kolesarstva in bo v kratkem imenovan za člana uprave rdečih vragov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!