Pokojnine v ligi NBA: koliko pripada Slovencem?

Košarka 21. Jan 202411:00 2 komentarja
Goran Dragic
Foto: FIBA

Zahvaljujoč dogovoru med ligo NBA in sindikatom igralcev NBPA velja pokojninski načrt za košarkarje, ki so igrali v najmočnejši ligi na svetu, za enega najbolj velikodušnih v celotni športni industriji. Lepo pokojnino si je z nastopi čez lužo zagotovilo tudi osem slovenskih košarkarjev. Na najvišjo bi lahko trenutno računal Goran Dragić.

Igralci lige NBA imajo pokojninski načrt v veljavi že vse od leta 1965. Višina pokojnine in ostale ugodnosti, kot je zdravstveno zavarovanje za vso družino in tudi subvencioniranje študija, so odvisne od števila odigranih sezon oziroma pridobljenih let delovne dobe. Prve ugodnosti so pridobljene že po treh letih. Določeno je tako najnižje izplačilo kot tudi najvišja stopnja prejemkov, ki je povsem na zgornji meji določeni s strani Davčne uprave ZDA (IRS).

Da igralec pridobi eno leto delovne dobe, mora biti pod pogodbo vsaj za eno tekmo v sezoni, pri čemer ni pomembno, ali je bil aktiven ali neaktiven, če je sploh stopil na parket. Na višino pokojnine sicer vpliva več dejavnikov, ne zgolj delovna doba, temveč tudi največja povprečna plača v triletnem obdobju in starost, pri kateri košarkar začne črpati, a povsem natančni pogoji za izračun niso javno dostopni.

Zanimiv je primer nekdanjega soigralca Luke Dončića pri Dallas Mavericks Tylerja Dorseyja. V ligi NBA je sprva preživel dve sezoni, nosil je dres Atlante in Memphisa. Nato se je preselil v Evropo in bil član Maccabija ter Olympiacosa. Po treh letih se je vrnil v ZDA in z Dallasom podpisal dvostransko pogodbo. Ko ga je Jason Kidd 22. oktobra 2022 uvrstil v kader za drugo tekmo sezone, na kateri je na parketu sicer preživel le štiri minute, si je že zagotovil minimalno NBA-pokojnino.

Dončić in Dragić sta dva od osmih Slovencev, ki sta si že zagotovila pokojnino lige NBA. Foto: Guliverimages

Najvišja pokojnina pri 62 letih

Standardna starost upokojitve je določena pri 62 letih, vendar lahko nekdanji košarkarji za znižane prejemke izjemoma zaprosijo že pri 45 letih. Najvišjo raven izplačil sicer prejmejo tisti, ki začnejo pokojnino prejemati po dopolnjenem 62. letu starosti.

Po podatkih Združenja upokojenih košarkarjev so se po spremembah v letu 2017 pokojnine za igralce, ki so začeli pokojnino črpati po 50. letu, povečale za skoraj 50 odstotkov. Do leta 2017 je nadomestilo za 50-letnega nekdanjega igralca znašalo 559 dolarjev na mesec za vsako leto delovne dobe. Po spremembi se je ta znesek povišal na 800 dolarjev oziroma 735 evrov po trenutnem menjalnem tečaju. Lani sta liga NBA in sindikat košarkarjev lige NBA (NBPA) podpisala novo kolektivno pogodbo (CBA), ki je prejemke še povišala – na 1.001,47 dolarja na mesec za vsako leto delovne dobe (917 evrov).

Dobro delo sindikata igralcev NBPA

Od še aktivnih igralcev sta med najzaslužnejšimi za spremembe Chris Paul in LeBron James, sicer pa gre veliko zaslug pripisati tudi delu Carona Butlerja in Jamesa Jonesa. Dodatnih 33 milijonov dolarjev na leto, ki so potrebni za izplačila višjih pokojnin, so si klubi in košarkarji razdelili enakomerno ob delitvi vseh prihodkov povezanih s košarko (BRI).

Kot že omenjeno, pokojnina narašča s starostjo igralca, pri kateri je začel črpanje iz pokojninskega načrta. Če to stori pri 62 letih, ko je dosežena najvišja raven, si lahko posameznik na leto zagotovi do 275 tisoč ameriških dolarjev, kolikor po novem izračunu Davčne uprave ZDA (IRS) znaša zgornja omejitev pokojnine v letu 2024. Medtem ko je najnižja zajamčena vrednost za košarkarja s tremi leti delovne dobe pri slabih 57.000 dolarjih, v primeru, da pokojnino začne prejemati pri 62 letih.

Rašo Nesterović
Prvi od Slovencev lahko črpanje pokojnine začne Rašo Nesterović. Foto: Guliverimage

Kdo od Slovencev si je zagotovil pokojnino?

V vsej zgodovini si je vsaj tri leta delovne dobe v ligi NBA zagotovilo že osem slovenskih košarkarjev, medtem ko je imela trojica čez lužo prekratek staž. Najdaljšega med njimi ima Goran Dragić, medtem ko bo lahko kot prvi za pokojnino zaprosil Rašo Nesterović, ki bo 50 let dopolnil 30. maja 2026. Nekdanji sekretar Košarkarske zveze Slovenije in NBA prvak s San Antonio Spurs v sezoni 2004/05 bi lahko predvidoma že čez dobri dve leti začel prejemati 12 tisoč dolarjev mesečno, kar v evrih znese 11 tisočakov.

Najvišje izplačilo lahko trenutno pričakuje Dragić, ki je v ligi odigral tudi največ sezon. Najverjetneje bo lahko računal na maksimalno dosegljivo pokojnino, če bo s prejemanjem počakal do 62. leta, medtem ko bi pri 50 letih lahko mesečno prejemal 15 tisoč dolarjev oziroma letno 180 tisočakov (165 tisoč evrov).

Opomba: Gre za približke glede na prosto dostopne podatke v najnovejši kolektivni pogodbi lige NBA in izračune na spletu. Številke se bodo z leti še spreminjale, tudi glede na pogoje v pogodbi, medtem ko se bodo v prihodnosti podpisovale tudi nove kolektivne pogodbe. Trenutna se izteče leta 2030.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje