Kaj slovenske odbojkarje vodi v olimpijski Pariz?

Odbojka 22. Maj 20248:58 0 komentarjev
Foto: Guliverimage

Slovenska odbojkarska reprezentanca z današnjo tekmo ob 16. uri proti Nizozemski vstopa v novo sezono lige narodov. Elitno tekmovanje bo za Slovence letos še toliko pomembnejše, saj prek njega lovijo vstopnico za olimpijske igre v Parizu.

Odbojkarji selektorja Gheorgheja Cretuja so že oktobra lani zapravili prvo zaključno žogico, ko so na kvalifikacijskem turnirju na Japonskem zasedli tretje mesto, na olimpijske igre pa sta peljali le prvi dve: v tem primeru ZDA in Japonska.

Toda štiri mesta so še prosta, dokončno pa bodo zapolnjena 24. junija – po koncu nove izvedbe lige narodov, ko bo zadnji od treh turnirjev rednega dela potekal tudi v Ljubljani. Takrat si bodo pariško vstopnico zagotovile štiri najvišje uvrščene države na lestvici Mednarodne odbojkarske zveze (FIVB). Slovenija na njej trenutno zaseda sedmo mesto, pred njo pa sta od reprezentanc, ki še nimata mesta v Franciji zgolj Italija in Argentina. Nekaj več zaostanka imajo Srbija, Kuba, Kanada, Turčija, Iran in današnji nasprotnik Slovencev, Nizozemska.

A že tekma s tulipani bo tekma velikega tveganja. Slovenci v primeru zmage ne dobijo veliko točk, medtem ko bi jim poraz lahko krepko zmanjšal točkovni izkupiček. Ker so tulipani na lestvici za Slovenci, bi Cretujevi igralci v primeru poraza izgubili veliko točk. Največ v primeru poraza z 0:3 – več kot 14 točk, minimalen poraz pa bi Slovence stal nekaj manj kot 10 točk. Zmaga s 3:0 Slovencem prinese le dobrih pet točk, pri minimalni zmagi pa bi ohranila zdajšnji točkovni izkupiček.

Foto: FIVB

“Lahko se nam stvari podrejo že prej, a prav tako lahko izpolnimo naš cilj še pred domačim turnirjem, kar se mi zdi precej bolj verjetno. Da bi se nam stvari podrle, je skoraj nemogoče. Če preigravamo možnosti, smo v igri za štiri mesta na olimpijskih igrah tri reprezentance, a vprašanje, če Kuba objektivno še ima možnosti,” je bil v nedavnem intervjuju nadvse optimističen predsednik Odbojkarske zveze Slovenije Metod Ropret.

Spomnimo, da bo liga narodov znova razdeljena na šest turnirjev, vsaka reprezentanca pa bo pred zaključnim nastopila na treh. Slovenijo torej čaka še 12 tekem, zadnje štiri proti Argentini, Kubi, Italiji in Srbiji v Stožicah. Za lestvico je seveda bolje morebitne poraze doživljati proti ekipam, ki so višje uvrščene od Slovenije ali pa imajo že zagotovljeno mesto v Parizu.

Tekme Slovenije v ligi narodov:

Ankara/Turčija (prvi turnir):
22. maj: Nizozemska – Slovenija
23. maj: Slovenija – Francija
25. maj: Slovenija – Kanada
26. maj: Slovenija – Poljska

Čiba/Japonska (drugi turnir):
5. junij: Slovenija – Turčija
7. junij: Brazilija – Slovenija
8. junij: Japonska – Slovenija
9. junij: Bolgarija – Slovenija

Ljubljana/Slovenija (tretji turnir):
18. junij: Slovenija – Argentina
20. junij: Kuba – Slovenija
22. junij: Slovenija – Italija
23. junij: Srbija – Slovenija

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!