Kaj čaka Pogačarja in Rogliča na Touru de France 2024?

Kolesarstvo 25. Okt 202313:36 0 komentarjev
Roglič Pogačar
Foto: Profimedia

Organizatorji najprestižnejše preizkušnje v svetu kolesarstva so razkrili traso dirke po Franciji 2024. Če je bilo že vnaprej znano, da bosta začetek - prvič v Italiji - in konec - prvič izven Pariza - zgodovinska, zdaj ni nobenih vprašanj več glede vseh 21 etap dirke, ki bo potekala od 29. junija do 21. julija prihodnje leto. Na slovesnosti ni bilo nobenega Slovenca, je pa prišel aktualni zmagovalec Toura Jonas Vingegaard.

Dirka po Franciji 2024 bo v številnih pogledih edinstvena. 111. izvedba najpomembnejše kolesarske dirke na svetu bo potekala od 28. junija do 21. julija prihodnje leto, teden dni prej kot običajno. Razlog? Olimpijske igre v Parizu, ki se bodo s slavnostnim odprtjem v francoski prestolnici začele 25. julija, le pet dni po zaključku Toura. Pred kolesarji je 3492 kilometrov dolga trasa, na kateri bo kar 52.320 višinskih metrov. Na njej bosta dva posamična kronometra (v 7. in 21. etapi, skupno 59 kilometrov), 8 ravninskih, 7 gorskih in 4 hribovite etape. Štiri etape se bodo končale s ciljnim vzponom.

Prav igre pod petimi krogi so poskrbele, da bo zaključek boja za rumeno majico drugačen, kot smo ga vajeni. Sploh prvič v zgodovini zaključka francoske pentlje ne bo gostil Pariz, pač pa so vse skupaj preselili na Azurno obalo. In še več – v zadnji etapi ne bomo spremljali zgolj parade šampionov, ki se je uveljavila vse od leta 1989 naprej, pač pa bo od Monaka do Nice potekal razgiban in hribovit kronometer.

Trasa 21. etape 2024. Foto: organizator/ASO

35 kilometrov zahtevne vožnje na čas z dvema zahtevnima klancema in zaključkom na Angleški promenadi bo dokončno okronalo novega kralja Toura. Ta bo verjetno velik korak h končni zmagi moral storiti že predzadnji dan, ko bo v okolici Nice potekala izjemno zahtevna gorska etapa.

Trasa 20. etape 2024. Foto: organizator/ASO

Sicer le 132 kilometrov dolga trasa bo ponudila kar štiri kategorizirane vzpone. Vse skupaj se bo začelo v središču Nice, od tam pa se bo karavana pognala proti notranjosti Francije. Col de Braus (10 km/6,6%), Col de Turini (20,7 km/5,7%) in  Col de la Colmiane (7,5 km/7,1%) bodo le ogrevanje za zaključni vzpon dneva na Couillole (15,7 km/7,1%). Za klanec, ki se je v zadnjih izvedbah spomladanske dirke Pariz-Nica večkrat izkazal za odločilnega. Tudi letos, ko je na njem skočil Tadej Pogačar in se samostojno odpeljal do velike zmage.

Trasa 1. etape 2024. Foto: organizator/ASO

Če bo torej zgodovinsko na koncu, pa mora biti zgodovinsko tudi že na začetku, so očitno razmišljali Francozi. Dirka se bo še tretje leto zapored začela z gostovanjem v tuji državi. Po Danski in Španiji pa se bo tokrat sploh prvič v zgodovini začela v Italiji. Natančneje v Firencah, od koder se bodo kolesarji skozi San Marino odpravili do Riminija, kjer je zmagovalec Toura 1998 Marco Pantani umrl pred 25 leti. Razgibana in hribovita etapa bo že za začetek ponudila kar sedem kategoriziranih klancev in več kot 3600 višinskih metrov. Zaključek bo vendarle lažji, zadnjih 25 kilometrov bo šlo ob obali Jadranskega morja navzdol.

Trasa 2. etape 2024. Foto: organizator/ASO

Drugi dan dirkanja bodo kolesarji začeli v Emiliji Romanji. Start bo v Pantanijevem rojstnem mestu Cesenatico, nato pa jih bo pot vodila proti severozahodu in Bologni. Tam si bodo izposodili traso kultne dirke po Emiliji, na legendarni vzpon San Luca (1,9 km/10,6%) se bodo povzpeli dvakrat, čemur sledi hitrih in zavitih zadnjih 10 kilometrov.

Trasa 3. etape 2024. Foto: organizator/ASO

Če bosta prva dva dneva zelo razgibana, a v primerjavi z letošnjim grand departom v Bilbau pravi mačji kašelj, pa bodo v tretji etapi na svoj račun prišli tudi sprinterji. Po startu v Piacenzi sledi kar 229 kilometrov poganjanja pedal, a zaradi ravninske trase gre kljub trem krajšim klancem pričakovati obračun sprinterjev v Torinu. Mestu, ki bo gostilo veliki start dirke po Italiji dva meseca prej.

tour de france 2024 trasa
Trasa dirke po Franciji 2024. Foto: organizator/ASO

Vse to našteto smo vedeli že pred današnjim dnem, ko so organizatorji na slavnostni prireditvi v pariški kongresni palači razkrili podrobnosti tudi vseh ostalih etap. Številne govorice in špekulacije predvsem lokalnih medijev so se izkazale za resnične. Kot je razkril direktor moške dirke Christian Prudhomme, po italijanskem uvodu sledi pot v Francijo in že v četrti etapi zahtevni klanec na mitski Galibier, na katerem je leta 2017 zablestel Primož Roglič.

Galibier že na uvodu, makadam, brutalen zaključek …

Uvodni teden bosta zaznamovala še praktično povsem ravninski, 25-kilometrski kronometer v 7. etapi, ko se bodo v vožnji na čas merili med vinogradi, in 9. etapa v Troyesu, ko se bo karavana podala na makadam. 14 sektorjev belih cest v dolžini 32 kilometrov bo ponudilo izjemno kuliso.

prvi teden Tour de France 2024
Prvi teden. Foto: organizator/ASO

Drugi teden se bo začel z etapo, ki ponuja nevarnost vetra, nato pa peklenski dan od Evaux-les-Bainsa do Le Liorana, ko bo šla trasa cel dan gor in dol, kolesarji pa bodo opravili kar 4350 višinskih metrov. Po prihodu v Pireneje bo spet pestro v 14. in 15. etapi – v soboto najprej trojček vzponov Tourmalet, Hourquette Anzican in Pla d’Adet, v nedeljo pa še po višinskih metrih najtežji dan na Touru 2024. Peyresourde, Mente, Portet d’ Aspet, Agnes in Platue de Beille bodo zagotovo premešali vrstni red skupnega seštevka.

drugi teden Tour de France 2024
Drugi teden. Foto: organizator/ASO

Zaključni teden bo odprla etapa za sprinterje, nato spet sledi pot proti Alpam. V 17. etapi v zadnjih 40 kilometrih trije zahtevni klanci: Bayard, Noyer in Superdevolouy, po tranzicijskem dnevu pa sledi res težak zaključek celotne dirke. V 19. etapi kar trije klanci nad 2000 metri, vključno z najvišjo cesto v Franciji – Bonette na kar 2802 metrih nadmorske višine -, cilj pa na Isoli 2000. Od tam pa le še pot do Nice in zaključna dneva ob Azurni obali, ki sta v podrobneje opisana zgoraj.

tretji teden Tour de France 2024
Tretji teden. Foto: organizator/ASO

Namesto dvoboja četveroboj?

Po razkritju trase bodo ekipe na decembrskih ali januarskih pripravah naredile načrt, kdo od kolesarjev bo dobil priložnost v lovu na rumeno majico. Znano je, da bo to glavni cilj Primoža Rogliča in novih delodajalcev pri Bori Hansgrohe, zagotovo bo zraven tudi branilec zmage in Zasavčev nekdanji sotekmovalec pri Jumbo-Vismi Jonas Vingegaard. Če ne bo presenečenj, bo po tretji sveti gral kolesarstva prišel tudi Tadej Pogačar z UAE Emirates, sploh prvič pa naj bi na Touru nastopil belgijski čudežni deček Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step).

Profili etap in imena torej omenjajo spektakel, naj 28. junij pride čimprej!

Dirka po Franciji 2024 (29. junij – 21. julij 2024)

1. etapa: Firence – Rimini (206 km)
2. etapa Cesenatico – Bologna (200 km)
3. etapa: Piacenza – Torino (229 km)
4. etapa: Pinerolo – Valloire (138 km)
5. etapa: Saint-Jean-de-Maurienne – Saint-Vulbas (177 km)
6. etapa: Macon – Dijon (163 km)
7. etapa: Nuits-Saint-Georges – Gevrey-Chambertin (25 km/kronometer)
8. etapa: Semur-en-Auxois – Colombey-les-Deux-Eglises (176 km)
9. etapa: Troyes – Troyes (199 km)
10. etapa: Orleans – Saint-Amand-Montrond (187 km)
11. etapa: Evaux-les-Bains – Le Lioran (211 km)
12. etapa: Aurillac – Villeneuve-sur-Lot (204 km)
13. etapa: Agen – Pau (171 km)
14. etapa: Pau – Pla d’Adet (152 km)
15. etapa: Loudenvielle – Plateau de Beille (198 km)
16. etapa: Gruissan – Nimes (187 km)
17. etapa: Saint-Paul-Trois-Chateaux – Superdevoluy (178 km)
18. etapa: Gap – Barcelonette (179 km)
19. etapa: Embrun – Isola 2000 (145 km)
20. etapa: Nice – Col de la Couillole (132 km)
21. etapa: Monaco – Nice (35,2 km/kronometer)

Organizatorji so predstavili tudi traso ženske dirke po Franciji. Ta bo potekala od 12. do 18. avgusta 2024, prvič v zgodovini pa se bo začela izven meja Francije. Prve tri etape bo gostila Nizozemska, grand depart bo v Rotterdamu. Vrhunec bo v zadnji, 8. etapi, ko se bodo dekleta prvič povzpela na mitski Alpe d’Huez. Skupno čaka kolesarske 946 kilometrov. Zmago z letošnje izvedbe bo branila Nizozemka Demi Vollering.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!