Luka Dončić priprl vrata in poglobil skrbi

Košarka 25. Okt 202310:24 2 komentarja
Luka Dončić. FOTO: Profimedia

Luka Dončić lahko trenira. Kar je dobra vest za privržence Dallasa in njegove številne navijače po svetu. Nastopa na uvodni tekmi proti San Antonio Spurs sicer še vedno ni potrdil. Še bolj skrb vzbujajoče pa je, da se nikakor ne more povsem otresti zdravstvenih težav, obenem pa zdravniško osebje ne zna docela pojasniti, ali je nedavna poškodba povezana s težavami, ki so ga pestile med reprezentančno akcijo.

Vlatko Čančar je, resda v senci Nikole Jokića in ostalih zvezdnikov Denverja, v noči na sredo prejel šampionski prstan lige NBA. Kot četrti Slovenec. Luka Dončić o tovrstni nagradi, ki pripada članom prvaka lige, še čaka. In sanja. A trenutno ima na pragu sezone druge skrbi.

“Bolje,” se je glasil odgovor, ko ga je ameriški novinar na druženju s sedmo silo povprašal o zdravstvene stanju. Ljubljančan je bil zadovoljen, da je po dveh tednih individualnega dela, med katerim se je posvečal vadbi z utežmi in metu, vendarle opravil drugi zaporedni trening z ekipo. Lažja poškodba mečne mišice, ki se je pojavila med treningom v Madridu, sicer še ni povsem zgodovina. Prav zaradi tega 24-letni Ljubljančan ni želel nedvoumno potrditi nastopa na prvi tekmi sezone. V noči na četrtek po slovenskem času se bo namreč Dallas pomeril s SA Spurs.

“Bomo videli, kako se bom počutil po sredinem treningu,” je vrata priprl Dončić in dodal, da se zaveda nekoliko slabše pripravljenosti na začetek sezone. Vseeno meni, da izjemnega dela, ki ga je vložil v treninge med aprilom in oktobrom ni zapravil. “Manjka mi tekmovalni ritem oziroma pripravljenost na samo tekmo. Telesno pa se dobro počutim. Še precej bolje kot med nedavno potjo v Abu Dabi in Madrid. Dva tedna sem namreč dobro izkoristil in delal z utežmi,” pripoveduje prvi zvezdnik Dallas Mavericks.

Luka Dončić
Po reprezentančnem poletju znova čas za ligo NBA. Foto: FIba

Njegove zdravstvene težave vendarle ostajajo zavite v tančico skrivnosti. “Nenavadno. Čudno. Ne znam pojasniti. Bolečina se pojavi in izgine. A zdaj je stanje res precej boljše,” je dva dni pred prvo tekmo dejal o zadnji poškodbi mečne mišice. Logično vprašanje, ki je sledilo, pa je bilo povezano z morebitno povezavo s poškodbo stegenske mišice. Ta se je prvič pojavila marca, Dončiću pa je težave povzročala tudi v poletju s slovensko reprezentanco.

“Ne vem, ali sta težavi povezani. To je vprašanje za zdravnike. Toda v osnovi še vedno ne vemo, povsem dobro, za kaj gre,” je skrbi poglobil kapetan slovenske izbrane vrste, ki je nanizal tri zaporedna reprezentančna poletja. Nadaljevanje tega niza, ki bi vključeval boj za nastop na olimpijskih igrah 2024 in EuroBasket 2025, pa bo povezano prav z zdravstvenim stanjem. Že ob koncu SP v Manili je nekako pridušeno v zraku ostalo vprašanje, ali se bliža poletje, ko bo moral LD 77 dati prednost počitku, sanaciji vseh drobnih poškodb in pripravi na klubsko sezono.

Prihaja Victor Wembanyama

Dalalsova prva tekma sezone se bo pod soji žarometov znašla tudi zaradi tekmeca. V dresu SA Spurs bo namreč prvo tekmo v ligi NBA odigral Victor Wembanyama, 19-letni čudežni francoski deček, ki navdušuje s spretnostjo in gibljivostjo pri kar 224 centimetrih, z izjemnim razponom rok pa je tudi obrambni strup. ”Ali ga poznam? Vsi ga poznamo,” se je ob vprašanju o Wembyju nasmehnil Luka. Še bolj ga je zabavalo vprašanje o vrvežu okrog njega. ”Okrog mene niti približno ni bilo takšnega vznemirjenja. Niti blizu,” je dejal. ”Fant lahko igra. Je eden največjih talentov iz Evrope v ligi NBA. Videl sem nekaj posnetkov. Noro je, kaj dela pri svoji višini. Odlično meče. Pa njegove blokade. Izjemen igralec,” je dodal Dončić.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje