Zakaj v Parizu ne bo Urške Žigart in zakaj morda bo Primož Roglič?

Kolesarstvo 9. Jul 202414:00 1 komentar
Urška Žigart
Urška Žigart. Foto: Sportida, Vid Ponikvar/Kolesarska zveza Slovenije

Ponedeljkova objava seznama 90 športnikov in športnic, ki bodo na prihajajočih olimpijskih igrah zastopali slovenske barve, je največ prahu dvignila v kolesarskih krogih. Na seznamu namreč ni dvojne državne prvakinje Urške Žigart in branilca kronometrskega zlata iz Tokia Primoža Rogliča. Za pojasnilo smo se obrnili na selektorja obeh reprezentanc Gorazda Penka in Uroša Murna.

Olimpijski komite Slovenije (OKS) v Pariz, kjer bodo igre pod petimi krogi na sporedu od 26. julija do 11. avgusta, pošilja šest cestnih kolesarjev, štiri moške in dve ženski.

Priložnost za nastop na največjem športnem dogodku letošnjega dogodka sta med dekleti dobili Eugenia Bujak in Urša Pintar, ki bosta obe nastopili tako na cestni dirki kot v vožnji na čas. Brez nastopa pa je ostala Urška Žigart, sicer aktualna državna prvakinja v obeh disciplinah. Žigart se je po razočaranju oglasila na družbenih omrežjih, jezo pa je s svojimi sledilci na Instagramu delil tudi njen zaročenec Tadej Pogačar.

Urška Žigart
Urška Žigart. Foto: Sportida, Vid Ponikvar/Kolesarska zveza Slovenije

Odločili so objektivni kriteriji

“Zaključki se delajo na račun državnega prvenstva. Nihče pa ni vprašal Urše Pintar, kaj je bilo z njo pred DP. 14 dni pred dirko je bila bolna in šele en dan pred tekmo je šla drugič na kolo, prvič brez vročine,” je pojasnilo izbora za Sportklub začel selektor ženske reprezentance Gorazd Penko. In nadalje pojasnil še kriterije za selekcijo.

“Ti so objektivni in subjektivni. Pod objektivne spada prvič proga v Parizu, ki bolj ustreza Pintar kot Žigart. Drugič, Urška Žigart na enodnevnih dirkah svetovne serije ali svetovnega prvenstva nikoli ni končala med najboljšo trideseterico. Tretjič, Urša Pintar je lani slovenski reprezentanci privozila največ UCI točk. Četrtič, ko so bile letos edinkrat vse slovenske predstavnice na isti dirki svetovne serije v Italiji, je bila Urša Pintar najboljša od trojice Pintar-Žigart-Špela Kern.”

Gorazd Penko
Gorazd Penko (levo) v družbi Tadeja Valjavca. Foto: Sportida, Vid Ponikvar/Kolesarska zveza Slovenije

Razume razočaranje

Kot je dejal Penko, subjektivnih razlogov nima smisla naštevati, spomnil je le, da je 38-letna Pintar samo zaradi olimpijskih iger še podaljšala kariero. Ter da nobena od dvojice kolesark, ki gresta na OI, na svetovni lestvici UCI ni tako visoko, kot je bila Pintar pred Tokiom, pa na Japonsko ni šla. Tam je Slovenijo zastopala samo Eugenia Bujak.

“Kar se pa tiče kronometra, je Bujak lani na svetovnem prvenstvu privozila dve kvoti. In ona je edina, ki lahko naredi visok rezultat tako na kronometru kot na cesti,” je še dejal športni direktor ljubljanske ekipe BTC City. Priznal je, da je bila odločitev težka, a se je za pariški potnici odločil na podlagi že naštetih argumentov. Žigart je to sporočil že pred tremi tedni. “Jasno je bila razočarana, kdo ne bi bil. Tudi sam bi bil. Ko sem bil še kolesar, nisem dobil mesta za SP v Chamberyju in sem bil tudi razočaran. A so bile okoliščine takrat povsem drugačne.”

Urška Žigart
Foto: Sportida, Vid Ponikvar/Kolesarska zveza Slovenije

Moška četverica še ni dokončna

Med moškimi so na seznamu OKS Tadej Pogačar, Luka Mezgec, Matej Mohorič in Jan Tratnik. Vsi bodo tekmovali na cestni dirki, Tratnik še na kronometru. Marsikoga je presenetila odločitev selektorja Uroša Murna, da v Pariz ne gre Primož Roglič, kronometrski prvak iz Tokia 2021.

Toda Murn opozarja, da ta seznam še ni dokončen. “Kot sem ves čas govoril, moramo počakati do konca Toura. Tam tekmuje pet naših tekmovalcev, do konca sta še dva tedna, marsikaj se lahko zgodi.”

Da Roglič zlate kolajne v vožnji na čas ne bo branil, je sicer jasno že dalj časa. “Z njim se strinjam, saj sta tukaj dva zelo pomembna razloga. Kronometer bo na vrsti šesti dan (27. julija) po zaključku dirke po Franciji, kjer bo zadnji teden strahovit. Ne rabim izgubljati besed. In drugi: proga v Parizu je ravninska, dolga je dobrih 30 kilometrov, višinskih metrov je le 150, ni tehnično zahtevna. Konfiguracija proge je namenjena težkokategornikom, kot sta Filippo Ganna in Joshua Tarling. Tako je za nastop ostal Jan Tratnik, ki je izrazil željo, da nastopi v vožnji na čas,” je pojasnil Murn.

Primož Roglič Tokio
Primož Roglič ne bo branil zlata iz Tokia 2021. Foto: Profimedia

Odločitev bo padla po Touru

In dodal, da so ob Idrijčanu tako na voljo le še tri prosta mesta. “Mednarodni olimpijski komite zahteva, da kolesar, ki vozi kronometer, mora obvezno nastopiti še na cestni dirki. Za katero potem ostanejo še tri mesta. Ki jih bom določil po koncu Toura glede na pripravljenost kolesarjev. Naš cilj je ponovitev uspeha iz Tokia, torej osvojitev kolajne.”

Na vprašanje Sportkluba, ali bo brez nesrečnih dogodkov omenjena četverica ostala nespremenjena, je Murn odgovoril: “Ni nujno. Tisti, ki je kadarkoli odpeljal tritedensko dirko, ve, kaj to pomeni. Pomembno je, v kakšni psihični in fizični kondiciji končaš takšno dirko.” In dodal, da kolesarji vedo, da bo končna odločitev padla šele po cilju Toura 21. julija v Nici.

Murnove besede je pred startom 10. etape dirke po Franciji Roglič potrdil za Val 202, češ da olimpijski prvak iz Tokia ni zavrnil nastopa v Parizu, ampak da se bodo o četverici na cestni dirki na OI dogovorili po koncu francoske pentlje.

Uroš Murn
Uroš Murn. Foto: KZS/Vid Ponikvar

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje