V obrambo dveh majic najprej v boj s Pogačarjem, nato še z Rogličem

Kolesarstvo 1. Avg 20239:41 0 komentarjev
Remco Evenepoel
Foto: Profimedia

Pred nedeljsko cestno dirko na svetovnem kolesarskem prvenstvu v Glasgowu v najožji krog favoritov spada tudi branilec lanske zmage Remco Evenepoel. Nastopal bo v izjemno močni belgijski reprezentanci, ob tem pa mu misli uhajajo tudi proti Vuelti, kjer bo proti Primožu Rogliču in Jonasu Vingegaardu prav tako branil lansko skupno slavje.

Za 23-letnim Remcom Evenepoelom je odlična sezona v mavrični majici svetovnega prvaka. Na vseh enodnevnih dirkah, na katerih je nastopil v letu 2023, se je v cilju razveselil zmage, izjema je zgolj belgijsko državno prvenstvo v kronometru, kjer je zasedel četrto mesto. Odličen je bil tudi na večetapnih dirkah – v Združenih arabskih emiratih je zmagal, v Kataloniji je zaostal samo za Primožem Rogličem. Na Giru se je zaradi okužbe s koronavirusom po prvem tednu poslovil v rožnati majici, bolezen pa je vplivala tudi na dirko po Švici, kjer je končal kot tretji. Je pa drugič zapored zmagal na spomeniku Liege-Bastogne-Liege in tretjič v karieri na klasiki v San Sebastianu.

“Super leto, z njim sem zelo zadovoljen. Veliko kolesarjev je v tem dresu storilo veliko manj,” je dejal kolesar Soudal Quickstepa. Zdaj se podaja na svetovno prvenstvo v Glasgow, kjer velja za enega od favoritov. Tako kot njegova rojaka Jasper Philipsen in Wout van Aert.

“Imamo zelo močno ekipo, igramo lahko na različne karte. Jasper, Wout in jaz, pa tudi drugi fantje. Nikoli ne veš, kaj se bo zgodilo in je treba načrt zaradi padca, pobega ali kaj drugega prilagoditi. Res imamo nekaj močnih kandidatov za zmago. Pričakujem, da bo to posebno prvenstvo, upam, da bo sončno. A v Glasgowu velikokrat dežuje,” je prepričan še aktualni svetovni prvak.

Lani je delovalo, kaj pa letos?

Lani se je zmage razveselil v Avstraliji, letos pa bo na Škotskem znova dirkal tudi v kronometru. Obakrat bo njegov konkurent tudi Tadej Pogačar, ki je v ponedeljek potrdil nastop. “Možnosti imam tako na cestni dirki kot v vožnji na čas. Kronometer je zelo dolg in ni preveč tehnično zahteven. Moja aerodinamična drža mi bo prišla kar prav. Po drugi strani pa bo Filippo Ganna spet glavni favorit, tako kot vedno. Cestna dirka je zelo tehnična, a prav tako zelo dolga. V krogu po mestu bo veliko zavojev, ves čas bo šlo gor in dol. Dirka bo dolga skoraj sedem ur. Zaradi utrujenosti bi lahko bili v prednosti ubežniki. Mislim, da lahko tekmujem na katerikoli enodnevni dirki in sem v borbi za zmago. Zato sem prepričan, da bo tudi na cestni dirki priložnost zame.”

Remco Evenepoel
Foto: Profimedia

S podobnim programom, le da je bilo svetovno prvenstvo na sporedu konec septembra, je Evenepoel lani blestel. Osvojil je prvi grandtour v karieri – Vuelto. In v Španijo se bo podal tudi tokrat. “Pristop je praktično enak. S tremi enodnevnimi dirkami – v San Sebastianu in dvema na prvenstvu – se ne morem povsem iztrošiti pred Vuelto. Že zdaj sem v precej boljši formi kot lani v istem času, seveda zaradi zgodnejšega termina prvenstva. Kot vidim, pa nas na Vuelti vsak teden čaka ena kraljevska etapa,” je dejal Belgijec, ki si je že pogledal tri gorske etape zadnjega tedna.

Vingegaardov nastop ne spremeni veliko

“Vse do konca bo treba ostati svež, a tudi na prvi gorski etapi ne smem izgubiti treh, štirih ali petih minut. Na Vuelti bo zelo pomembno izbrati pravi trenutek. To bo tipičen grand tour: pričakujem dirkanje na polno od 1. do 21. etape.”

Tam ga poleg Rogliča čaka spopad še z Jonasom Vingegaardom, junakom dirke po Franciji. “Mislim, da bi morali biti vsi veseli, da se bo dvakratni zmagovalec Toura udeležil Vuelte. Zagotovo lahko prinese še večji spektakel, a že brez njega bi bila Vuelta zelo zahtevna. Zame to ne spremeni veliko, a se veselim dirkanja proti njemu. V Franciji ni ves čas dirkal na limitu, vsaj glede na njegov izraz na obrazu na zadnjih gorskih etapah Toura. Morda bo dva ali tri odstotke slabši kot na Touru. A ob svojih kvalitetah bo tudi ob 97-odstotnem nastopu vsaj 10 odstotkov boljši od večine konkurence.”

Primož Roglič Remco Evenepoel
Po Kataloniji in Giru bo Vuelta tretje poglavje boja med Rogličem in Evenepoelom v letu 2023. Foto: Profimedia

Kdaj bi lahko Evenepoel dosegel podobne številke kot Vingegaard in Tadej Pogačar na Touru? “To je zelo zahtevno vprašanje. Morda na naslednjem Touru? A če verjamemo preračunom, ki so bili narejeni glede na vate na kilogram, sta Tadej in Jonas dirkala s številkami, ki sem jih sam že dosegel. Seveda pa je njima to uspevalo iz dneva v dan. Oba sta dirkala na izjemno visoki ravni, impresivno. Na meni je, da trdo delam v naslednjem letu in se jima prihodnje leto čim bolj približam. Res sta super dobra in nora kolesarja. Upam, da bom lahko tekmoval z njima v letu 2024.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!