Novo življenje Anne Veith, zadnje tekmice Tine Maze

Alpsko smučanje 30. Jul 202313:00 0 komentarjev
Anna Veith. Foto: Profimedia

Tri leta po koncu kariere zadnja avstrijska zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala v alpskem smučanju Anna Veith, ki je večinoma nastopala še z dekliškim priimkom Fenninger, uspešno trži svoje ime in športno podobo.

Zdaj že kar krepko oddaljenega 22. marca 2015 je v Meribelu, kjer sta se sicer pred dnevi v drugačnih vlogah v boju za rumeno majico znojila Tadej Pogačar in  Jonas Vingegaard, Anna Fenninger po izjemnem veleslalomskem nastopu vendarle strla odpor Tine Maze, jo v skupnem seštevku svetovnega pokala za las prehitela in osvojila veliki kristalni globus. Po tisti tekmi je najboljša slovenska alpska smučarka zmogla dovolj moči in motivacije le še za poslovilni nastop. Njena avstrijska tekmica je resda vztrajala še pet let, se še trikrat povzpela na zmagovalni oder svetovnega pokala in osvojila celo olimpijsko srebro. Tedaj že kot Anna Veith. A tudi ona se ni več vrnila na tisto izjemno visoko raven, do katere je prišla prav zaradi kosanja s Slovenko.

Lani je bila gostja Tine Maze na dobrodelni prireditvi v Ljubljani. Foto: Aleš Fevžer

Anja Pärson, Janica Kostelić, Tessa Worley, Lindsey Vonn … Vse to so bile v različnih obdobjih tekmice Tina Maze. A prav Anna Fenninger oziroma Veith je bila njena zadnja velika tekmica. Druga drugo sta gnali do skrajnih meja. Po Tinini upokojitvi je Avstrijko najprej doletela huda poškodba, sledilo je mukotrpno vračanje, pa spori z avstrijsko smučarsko zvezo … Upokojila se je leta 2020, in sicer kot dvakratna dobitnica velikega globusa, olimpijska in svetovna prvakinja, lastnica osmih kolajn na velikih tekmovanjih ter zmagovalka petnajstih tekem. Veliko večino naštetega je osvojila prav v eri Tine Maze.

In danes? Nekdanja smučarska šampionka iz Halleina na Solnograškem je minuli mesec dopolnila 34 let. Z alpskim smučanjem neposredno ni več povezana. Redko jo vidimo tudi na tekmah svetovnega pokala, čeprav pravi, da tekmovanja vsaj na daljavo spremlja. Kot je rada poudarila v sicer dokaj redkih nastopih v medijih, je njena osrednja misel družina. Dom si je ustvarila z nekdanjim deskarjem na snegu Manuelom Veithom, življenje pa se jima vrti okrog dveletnega sina Henryja.

View this post on Instagram

A post shared by Anna Veith (@anna.veith)

“Kot vrhunska športnica je bil moj dan natančno načrtovan in tempiran. Danes je ključna prilagodljivost. Na koncu odloča Henry,” je dejala v nedavnem intervjuju za Kronnen Zeitung. Ob tem ne skriva, da izkorišča privilegij svobode po koncu kariere. Veliko časa preživi v naravi, v stiku z družino in različnimi športi. Ni ji bilo treba iskati službe z osemurnim delovnikom. Pomaga pri vodenju družinskega butičnega hotela v Rohrmoossu pri Schladmingu, obenem pa je kot velika zvezdnica ohranila partnerstvo v Audijem.

Po porodu se je preizkusila tudi v novi vlogi, manekenski. Kot znano ime jo je pod svoje okrilje vzel ponudnik kopalk in spodnjega perila Calzedonia. Nekdanja smučarka je posnela več oglasov. Sama pravi, da se dolgoročno ne vidi v vlogi modela. “Sem ambasadorka. Nisem imela neposredne želje po manekenstvu. Sprva je bilo to zame premagovanje, ovir saj sem prvo snemanje opravila osem mesecev po Henryjevem rojstvu. Potrebovala sem motivacijo za ponoven trening. Kljub vsemu je zame v ospredju naravna ženstvenost in to sem želela izraziti na fotografijah,” pravi nekdanja avstrijska športnica leta, ki je ohranila stik z nekaterimi nekdanjimi tekmicami. Tudi z večkrat omenjeno Tino Maze.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!